2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Distincții pentru laureaţii premiilor Expoziţiei „INFOINVENT” 2023

08.12.2023

Laureaţii din Republica Moldova ai premiilor Expoziţiei Internaţionale Specializate „INFOINVENT” 2023 și-au primit distincţiile în cadrul unui eveniment care a avut loc la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI).

Directorul general al AGEPI Eugeniu Rusu, a mulțumit tuturor participanților la eveniment și i-a felicitat călduros pe toți laureații ediției a XVIII-a a EIS INFOINVENT. “În numele meu personal și al întregului colectiv al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, transmit cele mai sincere felicitări tuturor laureaților pentru premiile obținute. Sunteți oameni remarcabili care, prin inovațiile dvs, contribuiți la dezvoltarea societății și la îmbunătățirea calității vieții. Fiecare pas pe care îl faceți aduce o contribuție valoroasă la progresul științific și tehnologic, și sunt convins că viitorul aduce cu sine numeroase provocări și oportunități pentru inovatori.”, a subliniat Eugeniu Rusu.

Prezenți la eveniment, Andrei Chiciuc, Președinte al Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare, Svetlana Cojocaru, Vicepreședinte al Academiei de Științe a Moldovei, Sergiu Harea, Președinte al Camerei de Comerț și Industriea Republicii Moldova, Victoria Dănilă, specialistă principală, Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare și Adriana Derevici, consultantă principală, Direcția arte, industrii creative și educație artistică, Ministerul Culturii au exprimat aprecierea lor pentru laureați și i-au felicitat pentru contribuția lor excepțională la progresul științific și tehnologic.

Laureații au fost onorați cu distincții prestigioase, printre care se numără:

  1. Premiul Guvernului Republicii Moldova „Inventator remarcabil”, care a fost acordat Academicianului Aurelian Gulea, doctor habilitat în științe chimice, profesor universitar, director al Laboratorului de cercetare materiale avansate în biofarmaceutică și tehnică al Universității de Stat din Moldova.
  2. Premiul Național al Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale pentru inventatori care a fost acordat lui Ion Bulhac, doctor habilitat în științe chimice; conferențiar cercetător, Șef al Laboratoratorului de Chimie coordinativă al Universității de Stat din Moldova, inventator în domeniul chimiei.
  3. Echipa de inventatori formată din Gheorghe Anghelici, Oleg Crudu, Serghei Pisarenco, Gheorghe Lupu, Andrei Grib din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, a primit Premiul Mare al AGEPI „Cea mai bună invenţie”, pentru lucrarea: Metodă de diminuare a hipertensiunii portale pentru tratamentul pacienţilor cu ciroză hepatică.
  4. Trofeul pentru „Cea mai bună invenţie creată de o femeie inventator” i-a revenit Valerianei Pantea de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu", pentru invenția în domeniul medicinei „Metodă de apreciere a influenţei substanţelor biologic active asupra capacităţii de producere a hidrogenului sulfurat de către un ţesut biologic”.
  5. Trofeul pentru „Cea mai bună invenţie creată de un tânăr inventator” care a fost oferit lui Ebrahim Alsaliem, în vârstă de 17 ani, coautor al inovațiilor elaborate în colaborare cu părinții medici.
  6. Trofeul pentru „Cel mai de succes soi de plantă”  a fost oferit Institutului de Fitotehnie „Porumbeni” pentru Hibridul de porumb Porumbeni 230, cu autori precum Simion Musteața, Pantelimon Borozan, Valentina Spinu și alții. 
  7. Trofeul pentru „Cea mai reprezentativă participare la expoziţie" a fost oferit Universității de Stat din Moldova.
  8. Trofeul pentru „Cea mai bună creație a tinerilor” a fost acordat Universității Tehnice a Moldovei pentru lucrarea „Automobil electric modular” concepută de Mircea Zubcu și Valeriu Podborschi.
  9. Trofeul pentru „Cea mai bună monografie”  a fost acordat Academiei de Științe a Moldovei și Universității de Stat din Moldova pentru monografia „Arta metalelor. Portrete de creaţie ale meșterilor bijutieri din a doua jumătate a secolului al XX-lea - începutul secolului al XXI-lea” de Dr. hab. Liliana Condraticova.
  10. Trofeul pentru „Cel mai bun proiect de inovare și transfer tehnologic” a fost acordat Universității Tehnice a Moldovei pentru proiectul „Schimbător de căldură pentru panoul fotovoltaic termic” de Nicolae Covalenco, Mihai Tîrșu și Ion Negură.
  11. Trofeul pentru „Cel mai bun proiect de cercetare” a fost acordat Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” pentru proiectul „Stimularea magnetică transcraniană repetitivă multifocală în tratamentul pacienţilor cu migrenă” de Pavel Leahu și Stanislav Groppa.
  12. Trofeul pentru „Cel mai iscusit meșteșugar” a fost acordat Colegiului Tehnologic din Chișinău pentru colecția de globuri brodate manual de Maria și Mădălina Manole.

Lista tuturor distincțiilor și mențiunilor este plasată pe site-ul www.infoinvent.md.

Expoziţia Internaţională Specializată „INFOINVENT” a avut loc în perioada 22-24 noiembrie 2023 și a fost organizată de către Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Culturii, Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare și Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare.

În cadrul evenimentului au fost expuse aproape 450 de invenții, proiecte inovaționale și produse creative, autorii cărora provin din Republica Moldova, România, China, Polonia, Franța, Malaezia, Taiwan, Cambodgia, Bulgaria, Belarus, Elveția, Ucraina și Belgia.

În cadrul festivității de premiere, Comisia de experți și juriul expoziției au acordat un total de 295 de medalii, dintre care 138 de aur, 80 de argint și 77 de bronz, subliniind excelența și diversitatea inovațiilor prezentate. Din totalul de medalii 173 au revenit participanților din Republica Moldova.