2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

AGEPI a participat la Conferința științifică dedicată Zilei Internaționale a femeilor cu activități în domeniul științei

09.02.2023

Pe 9 februarie, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) a participat la cea de-a treia Conferință științifică dedicată Zilei Internaționale a femeilor cu activități în domeniul științei.

Evenimentul a avut loc în cadrul Conferinței științifice internaționale „Patrimoniul cultural de ieri – implicații în dezvoltarea societății durabile de mâine”, ediția a VII-a, care are loc în perioada 9-10 februarie, și este organizat de către Academia de Științe a Moldovei. La Conferința internațională participă cercetători din Republica Moldova, Germania, România și Ucraina.

Ediția din 2023 a Conferinței științifice internaționale „Patrimoniul cultural de ieri – implicații în dezvoltarea societății durabile de mâine” se desfășoară în format hibrid și vine cu o agendă complexă. Pe parcursul celor două zile sunt prezentate 210 comunicări, în cadrul a 14 secțiuni. În afară de secțiunea Conservarea şi restaurarea patrimoniului cultural – experiență şi bune practice, organizată tradițional la Iași (România), și secțiunile de comunicări ce au loc la Chișinău, în premieră se organizează și o secțiune de comunicări la Lvov (Ucraina) cu genericul Arta populară decorativă aplicată: probleme de cercetare, reprezentare și valorificare a artefactelor autentice.

În cadrul conferinței este deschisă și expoziția „Patrimoniul uman – valoarea supremă a Republicii Moldova”.

În mesajul său de salut, președintele AȘM, academicianul Ion Tighineanu, a apreciat înalt activitatea femeilor din domeniile științei și tehnologiei. „Programul foarte vast al conferinței din anul acesta ne demonstrează o manifestare științifică multidisciplinară, la care s-au înscris practic cercetători din toate domeniile științei, dovadă fiind cele 14 secțiuni și paneluri, în cadrul cărora vor fi abordate diverse probleme ale timpurilor noastre. Cea mai importantă este chemarea la pace, precum și susținerea parcursului nostru pe calea integrării europene”, a subliniat președintele AȘM.

Prezent la deschiderea Conferinței științifice dedicate Zilei Internaționale a femeilor cu activități în domeniul științei, Directorul general al AGEPI, Eugeniu Rusu a menționat că: „Prin prisma activității sale, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală este unul dintre cei mai verosimili și credibili martori ai succeselor pe care le obțin doamnele și domnișoarele din Republica Moldova. Bazele noastre de date afișează femei care dețin fiecare peste 250 de brevete de invenție în domeniul chimiei, zeci de invenții în biologie, agricultură, medicină, inginerie electronică și nanotehnologii, dar și multe alte sfere de cercetare.”

Ziua Internațională a femeilor și fetelor în știință a fost stabilită prin rezoluția Adunării Generale a ONU din 22 decembrie 2015. Celebrarea anuală a acestei zile este menită să atragă atenția asupra problemei participării femeilor în activitatea de cercetare, în special pentru a sărbători realizările în domeniul științei, tehnologiei și inovării, femeile și tinerele angajate în această sferă. Și, de asemenea, pentru a încerca prin toate mijloacele să asigure principiile egalității și pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare bazate pe gen în domeniul științei, și să încurajeze depunerea eforturilor pentru antrenarea tinerelor în progresul științific și al tehnologiilor inovatoare, garantându-le dreptul egal de a participa în activitatea de cercetare.

În Republica Moldova, această zi este marcată începând cu 2016. Iar în 2021 la AȘM a fost organizată prima conferință dedicată femeilor și fetelor în știință.