2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

AGEPI a participat la ședința festivă dedicată Zilei Inventatorului și Raționalizatorului

23.06.2023

În ultima sâmbătă a lunii iunie, în Republica Moldova este marcată Ziua Inventatorului și Raționalizatorului, o sărbătoare importantă pentru comunitatea inovatoare din țară. Pe 23 iunie curent, Uniunea Inventatorilor și Raționalizatorilor din Moldova „Inovatorul" (UIR) a organizat o ședință festivă cu ocazia acestei zile.

Evenimentul a adunat cercetători, inventatori și raționalizatori din diverse domenii, atât din mediul universitar, academic, cât și din cel economic.

Ședința a oferit o platformă pentru prezentarea celor mai remarcabile realizări ale ultimilor ani în domeniul inovației. De asemenea, au fost abordate perspectivele și provocările de viitor, iar participanții au avut oportunitatea de a-și împărtăși experiențele și de a-și evidenția contribuțiile semnificative în dezvoltarea științei și tehnologiei în Republica Moldova.

Prezentă la eveniment, Natalia Mogol, Directorul general adjunct al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), a adresat un mesaj de felicitare tuturor inventatorilor și raționalizatorilor. Aceasta a subliniat rolul lor semnificativ în stimularea inovației și a progresului în țară, recunoscând eforturile și realizările acestora în diverse domenii. De asemenea, ședința a constituit o ocazie în plus pentru a sublinia importanța protejării proprietății intelectuale și a sprijinului acordat inventatorilor în obținerea drepturilor de proprietate intelectuală asupra invențiilor.

În cadrul ceremoniei, AGEPI a oferit diplome de mențiune celor mai activi inventatori din ultimul an, în dependență de numărul de cereri depuse și numărul de brevete acordate, după cum urmează: Sulaiman Alsaliem, dr. șt. med., cercetător științific principal,  Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Vladimir Carauș, dr. șt. biol., cercetător științific în medicină, Instituția Publică Institutul de fiziologie și Sanocreatologie al Ministerului Educației și Cercetării, Ion Bulhac, dr. habilitat în șt. chimice, conferențiar cercetător, Institutul de Chimie al Ministerului Educației și Cercetării.