Din anul 1995, anual, în ultima sâmbătă a lunii iunie, în Republica Moldova este marcată Ziua Inventatorului și Raționalizatorului. Cu această ocazie, la 24 iunie curent, a avut loc ședința festivă organizată de Uniunea Inventatorilor și Raționalizatorilor din Moldova „Inovatorul” (UIR), la care au fost prezenți și reprezentanții Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI).
La eveniment au participat cercetători, inventatori și raționalizatori din mediul universitar și academic, precum și din cadrul întreprinderilor din Republica Moldova. În discursurile acestora, au fost menționate cele mai importante realizări ale ultimilor ani, planurile de viitor, dar și provocările cu care se confruntă mediul de cercetare/inovare din țară.
Prezent la ședința solemnă, Andrei Popa, Directorul general adjunct al AGEPI, a adresat tuturor inventatorilor și raționalizatorilor sincere felicitări, urări de sănătate, dorindu-le realizări frumoase în activitatea de cercetare, inovare și raționalizare.
„Vreau să-i asigur pe toți inventatorii și raționalizatorii, precum și pe reprezentanții mediului de afaceri că se pot baza pe întreg suportul specialiștilor AGEPI în procesul de informare și consultare cu privire la protecția invențiilor și a altor obiecte de proprietate intelectuală atât în țară, cât și peste hotare”, a mai adăugat Andrei Popa.
În cadrul ceremoniei, AGEPI a oferit trei diplome pentru cei mai activi inventatori din perioada 2020-2022, în dependență de numărul de cereri depuse și numărul de brevete acordate. Astfel, la categoria brevet de invenție, distincțiile au fost acordate pentru Aurelian Gulea – academician, doctor habilitat, profesor universitar al Universității de Stat din Moldova și Victor Țapcov – doctor, conferențiar universitar, Universitatea de Stat din Moldov, iar la categoria brevet de invenție de scurta durată - Ion Mereuță, doctor habilitat, profesor universitar, academician al Academiei de Științe Medicale din Moldova.
Celebrarea Zilei inventatorului și raționalizatorului reprezintă un omagiu adus mediului inovațional din Republica Moldova, cu recunoașterea publică a influenței majore pe care o au aceștia asupra creșterii economice, progresului tehnologic și bunăstării societății în general.