2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

AGEPI și INJ: discuții despre consolidarea cooperării la nivel interinstituțional

24.02.2022

Pe 22 februarie 2022, Directorul general al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), Eugeniu Rusu, a avut o întrevedere cu Directorul interimar al Institutului Național al Justiției (INJ), Ecaterina Popa.

Scopul acestei întrevederi a fost consolidarea cooperării stabilite la nivel interinstituțional și reafirmarea angajamentelor reciproce asumate pe segmentul pregătirii profesionale a beneficiarilor INJ în domeniul proprietății intelectuale.

La întrevedere au mai participat din partea AGEPI: Diana Stici, șeful Direcției juridice și Liliana Vieru, șeful Direcției comunicare și relații internaționale, iar din partea INJ: Cezara-Elena Polisca, consilierul Directorului INJ, șeful Secției didactico-metodice și formare formatori, și Marina Leu, Secția formare continuă.

Ţinând cont de necesitatea promovării cunoştinţelor privind sistemul naţional și internațional de protecţie şi de asigurare a respectării drepturilor de proprietate intelectuală în rândul specialiștilor din sectorul justiţiei, au fost discutate aspecte privind dezvoltarea și actualizarea modulului de instruire continuă în domeniu.

În cadrul întrevederii, a fost abordat și subiectul facilitării accesului judecătorilor din Republica Moldova, cu susținerea AGEPI, la cursul de instruire la distanță în domeniul proprietății intelectuale, oferit, cu titlu gratuit, de către Academia Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI) în limbile engleză, franceză și spaniolă.

Totodată, părțile au discutat oportunitatea traducerii cursului Academiei OMPI în limba română, adaptării acestuia la necesitățile sistemului judecătoresc autohton și, respectiv, prestării acestuia pe platformele naționale de instruire la distanță. De menționat că programul cursului oferit de Academia OMPI a fost conceput pentru a crește capacitatea și oferta institutelor naționale de formare judiciară și pentru a consolida aptitudinile și abilitățile judecătorilor în soluționarea eficientă a litigiilor având ca obiect apărarea drepturilor de proprietate intelectuală.

Amintim că, AGEPI și INJ au semnat un Memorandum de cooperare pe 12 aprilie 2013, care prevede necesitatea promovării cunoștințelor în domeniul proprietății intelectuale  în rândul angajaților din sectorul justiţiei al Republicii Moldova. Astfel, în cadrul activităților prevăzute de Memorandumul de cooperare, cele două instituții organizează anual seminarii de instruire în domeniu, inclusiv cu invitarea experților și specialiștilor de peste hotare.