2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

AGEPI și INJ consolidează cunoștințele în domeniul PI în rândul reprezentanților sectorului justiției

09.06.2023

În perioada 5 - 9 iunie curent, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) și Institutul Național al Justiției (INJ) au desfășurat un curs de instruire în domeniul proprietății intelectuale (PI), adresat judecătorilor, procurorilor, asistenților judiciari, grefierilor și consultanților procurorilor.

Scopul principal al cursului a fost sporirea cunoștințelor reprezentanților sectorului justiției din Republica Moldova privind drepturile de proprietate intelectuală, particularităţile juridice ale obiectelor de proprietate intelectuală şi procedurile de înregistrare a acestora, precum şi aspectele procedurale ale mecanismelor asigurării respectării drepturilor de proprietate intelectuală în contextul examinării litigiilor din acest domeniu.

Cursul de instruire a reprezentat o oportunitate valoroasă pentru participanți de a se familiariza cu legislația națională și internațională referitoare la proprietatea intelectuală, în special cu referire la dreptul de autor, mărci, desene și modele industriale și invenții. Prin prezentări și sesiuni interactive, specialiștii din cadrul AGEPI au oferit informații relevante și actualizate cu privire la diversele aspecte ale proprietății intelectuale, evidențiind importanța respectării drepturilor de PI în societatea contemporană.

Organizarea acestui curs de instruire a fost realizată în contextul Memorandumului de colaborare dintre AGEPI și INJ, prin care cele două instituții s-au angajat să promoveze și să dezvolte cunoștințe în rândul angajaților din sectorul justiției privind sistemul național de protecție și asigurare a respectării drepturilor de PI. Prin intermediul acestei inițiative, AGEPI și INJ urmăresc creșterea gradului de conștientizare și înțelegere a aspectelor legate de proprietatea intelectuală, precum și sporirea capacității profesionale a reprezentanților din sistemul judiciar în gestionarea și soluționarea litigiilor în domeniu. Prin consolidarea expertizei și înțelegerii în acest domeniu vital, se asigură o aplicare mai eficientă a legii și se contribuie la crearea unui mediu propice asigurării respectării drepturilor de proprietate intelectuală în țară.