2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Seminarul national „Proprietatea intelectuala pentru intreprinderile mici si mijlocii”, organizat de AGEPI cu suportul OMPI

14.11.2012

In perioada 14-15 noiembrie curent la AGEPI se desfasoara Seminarul national „Proprietatea intelectuala pentru intreprinderile mici si mijlocii”. Organizatorii seminarului urmaresc scopul de a informa agentii economici din tara noastra despre rolul si importanta obiectelor de proprietate intelectuala in dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii si sporirea competitivitatii acestora pe piata, despre modalitatea de creare, protectie si valorificare a activelor intangibile.

In deschiderea seminarului, cuvinte de salut au rostit dl Ion TIGANAS, Vicedirector general AGEPI, dna Valentina VEVERITA, Director al Directiei politici de dezvoltare a intreprinderilor mici si mijlocii si profesii liberale, Ministerul Economiei al RM, dna Lien Verbauwhede KOGLIN, consultant, Directia inovatii, Sectia IMM, OMPI. Vorbitorii au mentionat importanta obiectelor de proprietate intelectuala in dezvoltarea afacerilor, punand accentul pe faptul ca protectia si valorificarea eficienta a activelor nemateriale cresc veniturile intreprinderilor.

La seminar participa reprezentanti din cadrul Ministerului Economiei, Agentiei pentru Inovare si Transfer Tehnologic (AITT), incubatoarelor de afaceri din Soroca, Stefan Voda si Sangerei, intreprinderilor „JLC”, „STARNET”, „Slavena-Lux” SRL, „Rumeon” SRL, „ArhitecArt” SRL, „Sun Studio” SRL, „Vinuri Ialoveni” SA, BC „Victoriabank” SA, studenti de la diverse institutii de invatamant s.a.

Experti internationali si cei locali au pus la dispozitia participantilor informatii privind cele mai bune practici si modele de administrare eficienta a proprietatii intelectuale in cadrul intreprinderilor, serviciile din domeniul proprietatii intelectuale de care pot beneficia IMM-rile si instrumentele de sustinere a achizitionarii obiectelor de PI de catre intreprinderile vizate.

Experienta Republicii Moldova privind rolul obiectelor de proprietate intelectuala in dezvoltarea intreprinderilor este expusa in comunicarile expertilor AGEPI, si anume: „Utilizarea indicatiilor geografice, denumirilor de origine pentru dezvoltarea IMM” (S. Levitchi, director Departament marci, modele si desene industriale), „Protectia designului industrial si exportul produselor autohtone” (A. Saitan, sef Sectie desene si modele industriale), „Legislatia si administrarea PI in Republica Moldova” (Doina Cius, jurist coordonator, Sectia contencios, gestionare statut juridic OPI), „Rolul marcilor in comertul international” (L. Railean, specialist coordonator, Sectia marci internationale, AGEPI).

Seminarul in cauza se dovedeste a fi foarte util pentru toti participantii, deoarece problemele abordate sunt actuale, iar experienta acumulata de alte state poate servi drept exemplu pentru intreprinderile din RM la utilizarea instrumentelor eficiente de obtinere a profitului din activele intelectuale si de combatere a incalcarilor drepturilor de proprietate intelectuala.

(Serviciul de presa AGEPI)