2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Seminar practic-informativ despre combaterea fenomenului de contrafacere

30.09.2022

Pe 30 septembrie curent, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), în parteneriat cu Asociația Anti-contrafacere REACT din România, a organizat seminarul de instruire în domeniul protecției drepturilor de proprietate intelectuală și anti-contrafacere. La seminar au participat reprezentanții Inspectoratului General al Poliției al Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Vamal, Procuraturii Generale și Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor.

Organizarea acestuia a avut drept scop oferirea de informații practice de la titularii de drepturi pentru identificarea produselor contrafăcute sau suspecte de a fi contrafăcute și soluții de diminuare a acestui fenomen.

În deschiderea seminarului, Directorul general al AGEPI, Eugeniu Rusu a salutat prezența numeroasă a reprezentanților instituțiilor responsabile de asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în Republica Moldova și le-a mulțumit pentru interesul manifestat. De asemenea, Eugeniu Rusu a menționat: Afacerile prosperă datorită inovației, originalității, concurenței sănătoase; consumatorii se bucură de produse calitative, iar producătorii - de piață de desfacere. Este adevărat că era tehnologiilor, internetul oferă platforme prielnice pentru piratare sau contrafacere, iar fenomenele, cel puțin la etapa actuală, sunt greu de contracarat în totalitate. Totuși, sarcina noastră este să vorbim și să avertizăm despre pericolele la care ne supunem atunci când recurgem la cumpărarea produselor contrafăcute.

La rândul său, Președintele Asociației Anti-contrafacere REACT România, Gabriel Turcu, a mulțumit Directorului general pentru deschidere și implicare directă la realizarea acestui eveniment. În continuare, Gabriel Turcu a menționat: Scopul Asociației anti-cotrafacere REACT este intensificarea parteneriatului proactiv cu autoritățile publice prin asistența în domeniul dezvoltării politicilor, a armonizării legislației în domeniul respectării drepturilor de PI, cât și prin organizarea conferințelor, seminariilor de instruire și altor evenimente.

Asociația Asociației anti-cotrafacere REACT își propune să ofere suportul necesar și schimbul de bune practici din combaterea fenomenului contrafacerii în contextul integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană – a conchis președintele asociației.

Dorian Chiroșca, avocat al I.C.S Turcu&Turcu SRL, a menționat importanța conlucrării cu instituțiile responsabile de respectarea drepturilor de PI în procesul de combatere a fenomenului de contrafacere pe piața din Republica Moldova. Informațiile prezentate în cadrul evenimentului, de către reprezentantul I.C.S Turcu&Turcu au avut un caracter practic, menit să fie util în activitatea zilnică a instituțiilor responsabile de asigurarea drepturilor.

În cadrul seminarului, Andrei Moisei, consultant principal în Secția comunicare și instruire, Direcția comunicare, relații internaționale și integrare europeană a AGEPI, a  vorbit despre încălcarea drepturilor de PI, principiile și aspectele legale.

Participanții au inițiat un dialog activ privind căile de acces ale mărfurilor contrafăcute, modalitățile de recunoaștere a acestor produse, specificul marketingului marilor companii și măsurile de contracarare a fenomenului contrafacerii.  Aceștia au avut posibilitatea să se familiarizeze cu detaliile specifice de identificare a produselor originale a companiilor bine-cunoscute precum PUMA, FILA Luxemburg Sarl, OPEL, ADIDAS, HERMES International, CHANEL, SKODA AUTO, HOGO BOSS, DIAGEO și BOTTEGA VENETA.

La seminar au participat în jur de 40 de specialiști ai instituțiilor responsabile de asigurarea drepturilor de PI.