2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Rolul sistemului de brevete în rezolvarea problemelor de sănătate publică, subiect discutat în cadrul unui seminar regional

16.09.2021

Pe 15 septembrie curent, a avut loc Seminarul regional cu genericul “Rolul sistemului de brevete în rezolvarea problemelor de sănătate publică”. Evenimentul a fost organizat, în format hibrid, de către Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), cu suportul Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI), Oficiului Eurasiatic de Brevete (OEAB) și proiectului UE “Suport pentru dialogul structurat în domeniul politicilor, coordonarea punerii în aplicare a Acordului de Asociere și îmbunătățirea procesului de aproximare legală”.

La eveniment au participat reprezentanți ai oficiilor de proprietate intelectuală, precum și ai altor organizații cu responsabilități în domeniul proprietății intelectuale și sănătății publice din Armenia, Belarus, Kîrgîzstan, Republica Moldova, Federația Rusă, Tadjikistan, Ucraina și Uzbekistan. De asemenea, la reuniune au fost prezenți reprezentanți ai OMPI, OEAB, ai Oficiului European de Brevete (OEB) și ai proiectului UE.

În deschiderea evenimentului, Directorul general al AGEPI, Eugeniu Rusu, a salutat participanții la eveniment și a menționat că: „Tematica acestei conferințe este nu doar actuală, dar și foarte bine ancorată în timp”, exprimându-și speranța că seminarul va facilita schimbul de experiență în acest domeniu important.

Președintele Oficiului Eurasiatic de Brevete, Saule Tlevlesova în cuvântul său de salut adresat participanților a reiterat importanța tematicii seminarului, în special în condițiile pandemiei de COVID19, și a salutat interesul manifestat de statele din regiune pentru subiectul abordat. Prezent la eveniment, Directorul general al Serviciului Federal de Proprietate Intelectuală din Federația Rusă, Grigorii Ivliev a apreciat inițiativa AGEPI de a organiza un eveniment axat pe o tematică atât de actuală pentru statele participante și a informat despre ultimele acțiuni întreprinse de Rusia în acest context. Primož Vehar, liderul proiectului UE, a asigurat gazdele de suportul plenar al Uniunii Europene pentru implementarea în Republica Moldova a unui mecanism funcțional de gestiune a licențelor obligatorii.

În conformitate cu agenda de lucru, la seminarul regional au fost discutate mai multe subiecte ce țin de cadrul internațional în domeniul brevetelor și sănătății publice, implementarea la nivel național a flexibililităților TRIPS, în special implementarea regimului licențelor obligatorii în cazul situațiilor de urgență în sănătate. Participanții au realizat un schimb de informații și opinii referitor la măsurile întreprinse în vederea depășirii consecințelor negative ale pandemiei COVID-19. Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a informat participanții la eveniment despre cadrul legal național existent în domeniul brevetelor, prezentând totodată și proiectul de lege elaborat de AGEPI cu suportul experților europeni menit să asigure armonizarea normelor referitoare la regimul juridic de acordare a licențelor obligatorii, în special a celor ce țin de acordarea brevetelor în domeniul sănătății cu standardele și practicile europene.

În final, participanții au apreciat utilitatea seminarului regional și și-au arătat interesul și disponibilitatea de a continua discuțiile în cadrul unor evenimente ulterioare pentru a fi abordate și alte aspecte ce țin de proprietatea intelectuală și asigurarea pacienților cu medicamente.