2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Protecția obiectelor de proprietate intelectuală, discutată în cadrul unei ședințe AGEPI - SA „Bucuria”

29.06.2020

Pe 29 iunie curent, la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), a avut loc o ședință de lucru la care au participat reprezentanți ai AGEPI și ai companiei „Bucuria” SA.

În cadrul întâlnirii s-au discutat anumite subiecte ce țin de competența AGEPI, în special privind protecția, valorificarea și asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală.

Directorul general al SA „Bucuria”, Tryakin Roman, a venit cu inițiativa de a discuta și a clarifica anumite aspecte care țin de procedura de înregistrare și criteriile privind acordarea protecției obiectelor de proprietate intelectuală (OPI), în special a mărcilor. În plus, Tryakin Roman a abordat subiectul respectării drepturilor de proprietate intelectuală și procedurile legale puse la dispoziția titularilor de drepturi de proprietate intelectuală pentru a interveni în procesul de luare a deciziilor.

În cadrul ședinței, Directorul general al AGEPI, Viorel Iustin, a salutat inițiativa administrației SA „Bucuria” de a clarifica unele aspecte specifice ce țin de înregistrarea obiectelor de proprietate intelectuală, precum și strategiilor ce urmează a fi implementate de companiile care dețin portofolii vaste de OPI în vederea asigurării unui nivel mai înalt de protecție a acestora.    

Directorul general adjunct al AGEPI, Natalia Mogol, a oferit informații privind transparența decizională din cadrul AGEPI, prezentând site-ul instituției. Conform solicitării SA „Bucuria”, Natalia Mogol, a atras atenția asupra drepturilor persoanelor terțe în ceea ce ține de depunerea observațiilor/opozițiilor la etapa examinării cererilor de înregistrare a mărcilor și la oportunitatea de consultare a Buletinului Oficial de Proprietate Intelectuală (BOPI) privind mărcile depuse spre înregistrare la AGEPI. De asemenea, a fost prezentat ghidul de examinare a cererilor de înregistrare a mărcilor.

În contextul unei mai bune înțelegeri a procedurii de înregistrare și examinare de fond a OPI, în scopul elaborării unei strategii echilibrate de marketing și evitării unor ulterioare situații de conflict după înregistrarea obiectelor de PI, reprezentanții SA „Bucuria” au venit cu solicitarea de a crea un grup de lucru pentru instruirea și familiarizarea reprezentanților fabricii cu procedura de examinare a cererilor de înregistrare a OPI, îndeosebi a mărcilor.

Propunerea a fost acceptată de către Directorul general al AGEPI, Viorel Iustin, care a subliniat importanța și valoarea economică a obiectelor de proprietate intelectuală, în calitate de bunuri intangibile, pentru dezvoltarea economică și sporirea competitivității pe piața internă și externă.

În prezent, Fabrica „Bucuria” este cea mai mare întreprindere specializată în fabricarea producţiei de cofetărie. Volumul de producere constituie aproape 90 % din volumul producţiei de bomboane din Republica Moldova. SA „Bucuria” se află printre titularii cu cele mai multe obiecte de proprietate intelectuală înregistrate în Republica Moldova.