În perioada 21-23 noiembrie 2022, la Geneva, Elveția, s-a desfășurat sesiunea 46-a a Comitetului Permanent al Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI) privind dreptul mărcilor, desenelor și modelelor industriale și indicațiilor geografice (Comitetul SCT/46). Ședințele au avut loc în regim hibrid, cu prezență în sală și participare on-line.
Conform Agendei, în cadrul sesiunii curente a Comitetului SCT au fost discutate mai multe subiecte ce se referă la:
- Convocarea Conferinței Diplomatice pentru aprobarea Tratatului în domeniul desenelor și modelelor industriale (DLT);
- Protecția designul interfețelor grafice pentru utilizator (GUI);
- Protecția denumirilor de țări și a denumirilor geografice de importanță națională, inclusiv în sistemul numelor de domen (DNS);
- Protecția brandurilor de țară în statele membre;
- Protecția indicațiilor geografice.
La Comitetul SCT/46 au participat peste 350 reprezentanți din statele membre OMPI, organizații internaționale guvernamentale și nonguvernamentale.
Republica Moldova a fost reprezentată de către Simion Levițchi, șef Direcție mărci și design industrial, și Tatiana Rusu, șefă Secție mărci naționale, AGEPI. Simion Levițchi a activat în calitate de Președinte interimar a SCT/46.
Ședința Comitetului SCT/46 a fost deschisă de Wang Binying, Vice-director General al Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale, care a menționat importanța reuniunii actuale a Comitetului pentru a discuta în detalii subiectele cu referire la mărci, design industrial, indicații geografice.
În cadrul SCT 46 s-a menționat că potrivit Adunării Generale OMPI care a avut loc în perioada 14-22 iulie 2022, Conferința Diplomatică pentru adoptarea Tratatului în domeniul desenelor și modelelor industriale (DLT) urmează a fi convocată nu mai târziu decât în anul 2024. În acest scop SCT urmează să se întrunească într-o sesiune specială în a doua jumătate a anului 2023, înaintea convocării Comitetului preparator.
În cadrul reuniunii s-a discutat și despre elaborarea unor recomandări privind protecția interfețelor grafice pentru utilizator (GUI). Conform Agendei, au fost abordate subiectele referitor la protecția brandurilor de țară în statele membre și s-a planificat realizarea unei sesiuni de informare în cadrul SCT 47 pentru a analiza practica diferitor state. Subiectul indicațiilor geografice a fost abordat atât în cadrul ședințelor plenare, cât și în cadrul Sesiunii de informare cu privire la indicații geografice.
Comunicările prezentate în cadrul sesiunii de informare pot fi accesate la adresa:
https://www.wipo.int/meetings/en/details.jsp?meeting_id=72488 .
S-a stabilit că următoarea sesiune de informare cu referire la indicații geografice va avea loc în cadrul SCT 47.
Agenda integrală a Comitetului SCT/46 poate fi accesată la următoarea adresă: https://www.wipo.int/edocs/mdocs/sct/en/sct_46/sct_46_1_prov_5.pdf .