2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Proces de judecată simulat dedicat soluționării unui litigiu în domeniul proprietății intelectuale

11.11.2022

Pe 11 noiembrie, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) a participat la un Proces de judecată simulat dedicat soluționării unui litigiu în domeniul proprietății intelectuale (PI). Evenimentul a fost organizat de Asociația Europeană a Studenților în Drept - Grup Național ,,ELSA”, în colaborare cu A.O. Acțiune pentru Justiție, și s-a desfășurat în incinta Academiei de Studii Economice.

Această activitate a avut ca obiectiv verificarea cunoștințelor teoretice ale participanților prin rezolvarea unui test grilă, analizarea și soluționarea unei spețe prin prisma legislației naționale, scopul primordial fiind de a fundamenta legătura dintre cunoștințele teoretice și cele practice ale studenților, dar și încurajarea studenților de a-și dezvolta abilitățile oratorice, argumentare juridică și capacitatea de a face față concurenței.

Procesul de judecată simulat în domeniul PI a implicat echipe de studenţi din cadrul facultăților de drept din Republica Moldova. Evenimentul s-a desfăşurat în faţa unui juriu avizat, alţi studenţi având posibilitatea de a urmări prestația colegilor lor.

În cadrul evenimentului, Directorul general al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), Eugeniu Rusu, a participat în calitate de președinte al Completului de judecată, format din 3 membri.

În final, competențele studenților au fost apreciate de către jurați, fiind luată în considerare atât ponderea argumentelor, cât și nemijlocit prestația în fața instanței.

Directorul general al AGEPI a menționat că a rămas plăcut impresionat de prestația viitorilor juriști, iar procesul de judecată simulat reprezintă un exercițiu important pentru studenți de a dezvolta calităţile profesionale, dar și de a pregăti specialişti calificaţi în domeniul proprietății intelectuale din Republica Moldova.

Pentru implicare activă la procesul de judecată simulat, viitorii juriști au primit diplome de participare. De asemenea, membrii completului de judecată au primit câte o diplomă de gratitudine din partea Asociației “ELSA”.

Menționăm că, AGEPI și Asociația Europeană a Studenților în Drept - Grup Național ,,ELSA” au semnat în luna aprilie un Acord de colaborare în domeniul proprietății intelectuale. Acordul presupune colaborarea celor două părți în participarea sau organizarea evenimentelor instructiv-informative în domeniul protecției și respectării drepturilor de proprietate intelectuală pentru membrii ELSA; oferirea accesului la informațiile publice din domeniul proprietății intelectuale și la sursele de informare și documentare de referință; acordarea, la solicitare, de consultanță în domeniul proprietății intelectuale etc.