2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Problematica proprietății intelectuale, discutată în cadrul Simpozionului „Lecturi AGEPI”

27.04.2021

Pe 26 aprilie curent, s-a desfășurat Simpozionul anual de proprietate intelectuală „Lecturi AGEPI”, ediția a 22-a. Evenimentul a fost organizat de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), în format online. Simpozionul a avut drept scop crearea unei platforme de discuții și socializare, care să permită schimbul de idei și de identificare a noilor perspective pentru gestionarea eficientă și eficace a celor mai mari provocări în domeniul de proprietate intelectuală (PI).

Simpozionul este un eveniment anual ce se încadrează în seria de manifestări dedicate Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale, marcate în anul curent sub genericul „Proprietatea intelectuală și IMM-urile: comercializați-vă ideile”.

La eveniment au participat specialiști atât din domeniul proprietății intelectuale, cât și reprezentanți ai instituțiilor și autorităților publice cu responsabilități în domeniu din sfera științei și inovării, mandatari autorizați și consilieri în proprietate industrială, inventatori, profesori, studenți etc.

Simpozionul a fost deschis de către Directorul general al AGEPI, Viorel Iustin, care a menționat că asemenea evenimente dedicate problemelor actuale din domeniul proprietății intelectuale au o importanță incontestabilă pentru o înțelegere mai profundă a rolului acesteia în dezvoltarea economică, socială și culturală a țării. “Ediția curentă a Simpozionului coincide cu celebrarea Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale, o zi cu mare însemnătate în respectarea drepturilor de proprietate intelectuală. Pentru cei nou-sosiţi în lumea PI, Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale 2021 este o ocazie de a afla ce sprijin important vor găsi în instrumentele de PI - mărci, desene, drepturi de autor, brevete de invenţie, indicaţii geografice şi multe altele - în drumul lor de la idee la succesul de piaţă.

Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale 2021 subliniază şi rolul central al Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (OMPI) şi al oficiilor naţionale şi regionale de PI din întreaga lume în crearea condiţiilor favorabile pentru IMM-uri, în sensul stimulării inovării şi creativităţii, redresării economice şi creării de locuri de muncă. OMPI ne invită să sărbătorim cu toţii inventivitatea şi creativitatea care stă la baza tuturor IMM-urilor, curajul lor de face lucruri notabile şi contribuţia lor la îmbunătăţirea vieţii noastre de zi cu zi. Susţineţi IMM-urile locale şi susțineți inovația locală.”, a subliniat Directorul general al AGEPI.

Pe parcursul Simpozionului, au fost prezentate 17 comunicări axate pe domeniul proprietății intelectuale și domeniile adiacente. Au fost abordate subiecte relevante tematicii Simpozionului, inclusiv protecția drepturilor de PI, asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală și cadrul normativ aferent, instrumentele alternative de protecție a drepturilor de PI împotriva concurenței neloiale abordate prin prisma IMM-urilor, aspectele economice ce țin de evaluarea, gestionarea și valorificarea obiectelor de proprietate intelectuală, tangențe între transferul tehnologic și proprietatea intelectuală etc.

Comunicările prezentate la Simpozion vor fi publicate în perioada imediat următoare pe pagina web a AGEPI și vor putea fi consultate și lecturate de către publicul interesat la următoarea adresă: linkul http://agepi.gov.md/ro/content/program.