2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Președintele Centrului Național de Proprietate Intelectuală al Georgiei, în vizită de lucru la AGEPI

06.03.2017

Pe 6 martie curent, la Chișinău, are loc vizita de lucru a Președintelui Centrului Național de Proprietate Intelectuală al Georgiei (SAKPATENTI), Nikoloz Gogilidze, în scopul consolidării relațiilor de cooperare moldo-georgiene în domeniul proprietății intelectuale.

Programul vizitei a început cu o întrevedere bilaterală între Directorul general al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), Octavian Apostol şi Președintele SAKPATENTI, Nikoloz Gogilidze.

Ulterior, oficialii au participat la o ședință solemnă desfășurată în sala de ședințe AGEPI. În deschidere, Directorul general AGEPI, Octavian Apostol a mulțumit președintelui SAKPATENTI pentru acceptarea invitației de a veni în vizită la Chișinău, menționând necesitatea intensificării colaborării dintre cele două Oficii. “Sunt convins că vizita dvs. va aduce dialogul dintre Republica Moldova și Georgia în domeniul proprietății intelectuale la un nivel calitativ nou. Prezența dvs. la AGEPI vă oferă posibilitatea de a vă familiariza la fața locului cu particularitățile sistemului național de proprietate intelectuală.”, a precizat Octavian Apostol.

La rândul său, Președintele SAKPATENTI, Nikoloz Gogilidze, a subliniat că această vizită este o oportunitate perfectă pentru continuarea relațiilor dintre Oficii. “Pentru Georgia, Republica Moldova reprezintă un partener extrem de important, din următoarele motive: avem aceleași provocări; efortul nostru comun în vederea dezvoltării sistemului proprietății intelectuale; apărarea intereselor țării la nivel internațional; avem multe proiecte în comun, precum apropierea legislației naționale de cea internațională. Astfel, cu eforturi comune putem atinge obiectivele în mod mai eficient.”, a adăugat Nikoloz Gogilidze.

În continuare, în cadrul ședinței, specialiștii AGEPI au făcut o prezentare de ansamblu a ultimelor evoluții ale sistemului național de proprietate intelectuală în Republica Moldova, trecând în revistă succesele obținute de către Agenție, precum și provocările cu care se confruntă la etapa actuală în realizarea obiectivelor.

Ulterior, Președintele SAKPATENTI a avut o întâlnire cu șefii de Direcţii AGEPI, în care au discutat aspecte practice ce țin de protecția obiectelor de proprietate industrială; evaluarea stadiului de cooperare dintre AGEPI- SAKPATENTI până la etapa actuală şi identificarea direcţiilor prioritare de colaborare dintre cele două oficii; promovarea subiectelor de interes comun în cadrul Organizației Mondiale de Proprietate Intelectuală (OMPI) şi a altor organizaţii internaţionale. De asemenea, au avut loc discuții pe marginea proiectului Acordului Republicii Moldova - Georgia privind protecţia reciprocă a Indicaţiilor Geografice, aspecte ce țin de validarea brevetelor europene și asigurarea respectării drepturilor de autor și conexe. Totodată, specialiștii AGEPI au pezentat o serie de propuneri, care ar putea sta la baza unui plan bilateral de acțiuni pentru perioada anilor 2017-2018. 

Conform programului, Președintele SAKPATENTI urmează să aibă întrevederi cu Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama și cu Directorul Oficiului Național al Vinului și Viței de Vie, Gheorghe Arpentin, unde vor discuta despre sistemul național al indicațiilor geografice, care este una din prioritățile-cheie ale Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală.

În 2013, AGEPI și SAKPATENTI au semnat un Memorandum de Întelegere privind colaborarea bilaterală dintre Republica Moldova și Georgia în domeniul proprietății intelectuale.