Pe 30 mai curent, Parlamentul a adoptat în două lecturi proiectul de Lege pentru ratificarea Actului de la Geneva al Aranjamentului de la Lisabona privind denumirile de origine și indicațiile geografice.
Scopul Actului de la Geneva este lărgirea ariei de acoperire a Aranjamentului de la Lisabona în vigoare prin crearea unui mecanism atractiv pentru protecția indicațiilor geografice (IG), similar celui de protecție a denumirilor de origine (DO), dar și oferirea posibilității de aderare a organizațiilor interguvernamentale.
Odată cu intrarea în vigoare a Actului de la Geneva se va putea solicita asigurarea protecției pentru IG din Republica Moldova la nivel internațional, fapt benefic pentru producătorii autohtoni, precum și consumatori.
Totodată, Republica Moldova își asumă responsabilitatea de a examina solicitările de acordare a protecției în Republica Moldova pentru IG și DO din statele parte la Actul de la Geneva al Aranjamentului de la Lisabona și de a proteja denumirile de origine și indicațiile geografice înregistrate pe teritoriul său, conform sistemului juridic propriu, dar în conformitate cu cerințele Actului de la Geneva.
Este important de menționat faptul că, procedura de înregistrare internațională presupune achitarea unor taxe pentru obținerea protecției unei DO sau IG considerabil mai mici decât în cazul înregistrării unei DO sau IG separat în fiecare țară.
Amintim că Actul de la Geneva a fost adoptat pe 20 mai 2015 în cadrul Conferinței Diplomatice organizate în acest scop și constituie o revizuire a Aranjamentului de la Lisabona privind protecţia indicaţiilor locului de origine a produselor şi înregistrarea lor internaţională, semnat la 31 octombrie 1958. Republica Moldova a semnat Actul de la Geneva la data de 11 aprilie 2016.
În Republica Moldova sunt protejate 11 indicații geografice și 7 denumiri de origine autohtone.