2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Moldovan Design Week, festivalul industriilor creative din Republica Moldova

03.06.2019

În perioada 3-9 iunie 2019, la Chișinău, are loc cea de-a II-a ediție a festivalului industriilor creative – Moldovan Design Week. Evenimentul se desfășoară simultan în mai multe locații: Palatul Național „Nicolae Sulac”, Centrul de dezvoltare a industriilor creative ”Artcor”, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, Teatrul Geneza Art, Universitatea Tehnica din Moldova, Tekwill etc.

Scopul evenimentului este de a face designul accesibil publicului larg. Deschiderea oficială a festivalului Moldavian Design Week, organizat de Design Cafe & Club, a avut loc pe 3 iunie la Centrul de dezvoltare a industriilor creative ”Artcor”. La deschiderea oficială au fost prezenți Monica Babuc, ministrul al Educației, Culturii și Cercetării, Alexandrin Buraga, vicepreședintele al Asociației pentru Dezvoltare Durabilă și Bunăstare Socială, organizator, reprezentanți din cadrul Primăriei Chișinău,  proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), ai Guvernului Suediei și UK Aid, Academiei de Muzică Teatru și Arte Plastice, Asociației Companiilor Creative din Moldova (COR), artiști, studenți etc.

În cuvântul său de salut, ministrul Monica Babuc a declarat că ”Este foarte important organizarea unor asemenea evenimente, care contribuie la dezvoltarea și promovarea specialiștilor autohtoni din domeniul design-ului. Susținem și în acest an Moldovan Design Week, și ne bucurăm nespus că cu fiecare ediție devine tot mai performant. Vă doresc ca acest eveniment să aibă viața lungă, proiecte interesante și cât mai mult curaj inovațional”.

Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) participă în calitate de partener informaționalal evenimentului.

Prezentă la deschiderea evenimentului, Directorul general al AGEPI, Lilia Bolocan a menționat că: ”Aflat la cea de-a II-a ediție, Festivalul Moldovan Design Week a reușit să se afirme ca un eveniment de rezonanță nu numai în țara noastră, dar și peste hotarele ei. Drept dovadă este numărul impresionant de parteneri ai evenimentului, participarea mai multor personalități notorii din țară și de peste hotare și interesul sporit din partea publicului larg. 

Pentru țara noastră industriile creative sunt un domeniu relativ nou, totodată dinamic și cu perspective promițătoare, dar care necesită mai multă promovare pentru o creștere mai accelerată și pentru un progres mai avansat”. 

Directorul general al AGEPI a mai subliniat, că AGEPI s-a implicat activ în promovarea importanței economice și culturale a industriilor creative, precum și în evidențierea soluțiilor care ar impulsiona dezvoltarea acestui domeniu. În acest context, trebuie de menționat că în septembrie 2018, în cadrul rundei a 58-a a Adunărilor statelor membre ale OMPI, în Geneva, Elveția, AGEPI a organizat o expoziție cu genericul „MOLDOVA – designing lifestyle” – Rolul designului în creșterea calității vieții, care a fost vizitată de peste 300 de delegați din 191 de țări. La expoziție au fost prezentate cele mai bune realizări ale creatorilor autohtoni din domeniul designului de produs și al celui industrial, fashion design, arte plastice, mobilier, grafică, arhitectură, design interior etc., selectate în cadrul primei ediții a acestui festival.

„Folosind acest prilej, dorim să asigurăm toți participanții la Festival de susținerea plenară din partea AGEPI în procesul de informare și consultare cu privire la protecția designului industrial și a altor obiecte de proprietate intelectuală atât în țară, cât și peste hotare”, a spus Lilia Bolocan în încheierea discursului său.

AGEPI este prezentă în scuarul Palatului Național „Nicolae Sulac” cu un stand informativ. Specialiștii Agenției oferă consultații privind aspectele teoretice și practice de protecție a obiectelor de proprietate intelectuală, sursele de informare în domeniul dat, distribuie materiale promoționale și acordă consultații în domeniul proprietății intelectuale, atât participanților la festivalul industriilor creative, cât și vizitatorilor.

Mai multe informaţii aflaţi aici: www.mdw.md