2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Laureatii Concursului „Inventia anului”, editia a VIII-a

02.07.2012

Pe 29 iunie, in cadrul manifestarilor organizate cu ocazia Zilei Inventatorului si Rationalizatorului, sarbatoare marcata in Republica Moldova incepand cu anul 1995, AGEPI a facut bilantul Concursului „Inventia anului”, editia a VIII-a.

La editia curenta, au fost depuse in total, 12 cereri. Urmare examinarii dosarelor inscrise in concurs, Comitetul organizatoric a desemnat urmatorii invingatori ai Concursului:

a) la nominalizarea „Inventia anului-2011”: Nicolae Popescu, Ana Coretchi, Andrei Furdui, Victor Popescu, Valeria Tanas, pentru inventia „Procedeu de executare a constructiei monolite, a complexului de constructii monolite si echipament tehnologic pentru realizarea acestuia”;

b) premii si diplome de mentiune: Eugen Iorga, pentru inventia „Procedeu de prelucrare a semintelor de struguri”; Ludmila Batir, pentru inventia Bromo-{3-[(2-hidroxi-5-nitro-benziliden)-amino]-propan-1,2-dihidroxi}(1-)cupru si procedeu de cultivare a cianobacteriei Spirulina platentis; Dumitru Grini, pentru inventia „Model al acceleratorului de particule electrizate”;

c) la nominalizarea „Inventia anului creata de un tanar inventator”, Comitetul organizatoric nu a acordat nici un premiu, motivul fiind numarul insuficient de cereri depuse.

Laureatii au primit premii banesti, acordate de AGEPI, in valoare de 5 mii lei si o mie lei respectiv.

In anul trecut a fost lansat si Concursul republican „Cel mai bun rationalizator al anului din Republica Moldova”, organizat de catre UIR „Inovatorul”, AGEPI si Confederatia Nationala a Sindicatelor din Moldova. Concursul are doua nominalizari: „Cel mai bun rationalizator al anului” si „Cel mai bun tanar rationalizator al anului”.

La Concurs participa inovatorii preocupati de activitatea de rationalizare, care au adus un aport substantial la dezvoltarea economiei si la progresul tehnico-stiintific din tara, sub aspect economic sau de alta natura.

In cadrul sedintei festive au fost facute totalurile editiei a doua a concursului. Astfel „Cel mai bun rationalizator al anului” a fost desemnat dl Ivan Petrache, constructor, „RAUT” SA, mun. Balti, autor a peste 70 de propuneri de rationalizare, 39 dintre acestea fiind implementate. „Cel mai bun tanar rationalizator al anului”, a fost desemnata Veronica Svet, medic rezident, USMF „N. Testemitanu”.

Mentionam, de asemenea, ca AGEPI a inmanat trei premii de stimulare altor trei inovatori participanti la Concursul „Cel mai bun rationalizator al anului” – dlui Vasile Turcanu, sef Sectie epidemiologie, Centrul de Sanatate Publica, mun. Balti, dlui Anatolii Dimov, sef Sectie CET-1 SA, Chisinau, dlui Ion Mereuta, directorul clinicii „Oncologie generala”, mun. Chisinau.