În perioada 5-9 decembrie 2022, la Geneva, Elveția, s-a desfășurat, în format hibrid, Sesiunea a 45-a a Comitetului Interguvernamental privind Proprietatea Intelectuală și Resursele Genetice, Cunoștințele Tradiționale și Folclor (WIPO/GRTKF/IC/45).
Agenda de lucru a GRTKF/IC/45 a cuprins aspecte legate de:
- panelul popoarelor indigene și comunitățile locale;
- funcționarea Fondului voluntar de susținere a popoarelor indigene și comunităților locale;
- raportul privind lucrul Grupului Ad Hoc de experți privind cunoștințele tradiționale și folclor care a avut loc pe 4 decembrie 2022.
În cadrul Sesiunii, au fost revizuite un șir de documente care vizează cunoștințele tradiționale și expresiile culturale tradiționale printre care: abordări bazate pe drepturi/măsuri, relația dintre instrumentele naționale și internaționale, diferențele între standardele minime și maxime și opțiuni pentru natura juridică a documentelor juridice internaționale. Comitetul a elaborat noi texte privind protecția cunoștințelor tradiționale și protecția expresiilor culturale tradiționale - proiecte de articole.
Comitetul a solicitat pentru cea de-a 46-a Sesiune, textele să fie actualizate conform propunerilor parvenite în cadrul sesiunii.
Ulterior, în perioada 12-14 decembrie 2022 a avut loc şedinţa Grupului de Lucru privind dezvoltarea juridică a Sistemului de la Haga pentru Înregistrarea Internaţională a Desenelor/ Modelelor Industriale în mod hibrid (H/LD/WG/11).
Subiectele care au fost discutate în cadrul sesiunii:
- Examinarea posibilității introducerii noțiunii de prelungire a termenului (repunerea în drepturi) a cererii internaționale. Biroul internațional urmează să pregătească documentele actualizate cu propunerile care au fost expuse pe parcursul sesiunii.
- Informaţia actualizată privind Actul din 1960. S-a decis ”înghețarea” utilizării acestuia și focusarea pe Actul din 1999 privind sistemul de la Haga.
- Raportul studiului privind posibilitatea includerii limbilor suplimentare în Sistemul de la Haga.
În cadrul sesiunilor, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) a fost reprezentată de Elena Dadu, șefă Secția asistență juridică și înregistrare contracte și Lilia Vermeiuc, consultant principal, Secția desene și modele industriale.