2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

La Geneva a avut loc cea de-a treia sesiune specială a Comitetului Permanent al OMPI privind dreptul mărcilor, DMI și IG

12.10.2023

În perioada 2-6 octombrie 2023, la Geneva, Elveția, s-a desfășurat cea de-a treia sesiune specială a Comitetului Permanent al Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI) privind dreptul mărcilor, desenelor și modelelor industriale (DMI) și indicațiilor geografice (IG) (SCT/S3).

Ședința Comitetului  SCT/S3 a fost deschisă de Binying Wang, Vice-director General al OMPI, care a menționat importanța Sesiunii speciale a SCT pentru a definitiva proiectele documentelor ce includ articole și reguli cu privire la Tratatul în domeniul desenelor și modelelor industriale (DLT).  Binying Wang a subliniat că potrivit deciziei Adunării Generale a OMPI, care a avut loc în iulie 2022, Conferința Diplomatică pentru adoptarea Tratatului în domeniul desenelor și modelelor industriale (DLT) urmează a fi convocată nu mai târziu decât în anul 2024.

Conform Agendei, în cadrul sesiunii speciale au fost discutate în special proiectul articolelor și regulelor cu privire la Legislația şi practica în domeniul designului industrial. Discuțiile s-au axat pe articolele și regulele ce conțin propuneri care încă nu erau acceptate unanim, inclusiv pe declarațiile statelor  membre.

În rezultatul activității Comitetului SCT/S3, conform metodologiei aprobate, propunerile formulate anterior susținute mai mult de o delgație au fost incluse în textul de bază. De asemenea, au fost prezentate un șir de propuneri noi, inclusiv în cadrul ședințelor. Informația detaliată cu referire la prevederile ce urmează a fi discutate la Conferința Diplomatică sunt incluse în Rezumatul Președintelui.

Republica Moldova a fost reprezentată de către Simion Levițchi, șef Direcție mărci și design industrial din cadrul AGEPI, care a activat în calitate de Vice-Președinte a SCT/S3.

În săptămâna curentă au avut loc ședințele Comitetului preparator cu privire Conferința Diplomatică pentru adoptarea Tratatului în domeniul desenelor și modelelor industriale (DLT/2/PM).

Ședința Comitetul preparator cu privire Conferința Diplomatică pentru adoptarea Tratatului în domeniul desenelor și modelelor industriale (DLT/2/PM) a fost deschisă de Daren Tang, Director General al Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale, care a menționat: “Protecția designului este mai mult decât un drept legal, este o deschidere către noi piețe și locuri de muncă bune, pentru susținerea comunităților. Mulți designeri au suport legal limitat sau deloc, și orice timp consumat pentru înregistrarea creațiilor este timpul petrecut departe de a crea. Trebuie să facem procesul de înregistrare cât mai ușor posibil. Fac apel la toate statele membre să lucreze împreună pentru a duce acest tratat peste linia de sosire, în beneficiul designerilor de pretutindeni”.

Conform Agendei Comitetului preparator au fost discutate și aprobate:

  • Rezumatul Președintelui celei de-a treia sesiuni speciale a Comitetului Permanent privind dreptul mărcilor, desenelor și modelelor industriale și indicațiilor geografice (SCT/S3);
  • Proiectul prevederilor finale pentru Tratatul în domeniul desenelor și modelelor industriale care urmează să fie examinat în cadrul Conferinței Diplomatice;
  • Proiectul Regulamentului de procedură al Conferinței Diplomatice;
  • Lista statelor și observatorilor care urmează să fie invitați la Conferința Diplomatică și textele proiectul de scrisori de invitație;
  • Ordinea de zi, data și locul Conferinței Diplomatice.

Ședințele Comitetului preparator au fost conduse de Simion Levițchi, care a activat în calitate de Președinte.

În rezultatul activității Comitetului preparator au fost definitivate toate documentele necesare pentru a convoca Conferința Diplomatică. Astfel, s-a decis ca Conferința Diplomatică pentru adoptarea Tratatului în domeniul desenelor și modelelor industriale (DLT) urmează a fi convocată în perioada 11-22 noiembrie 2024 în orașul Riyadh, capitala Arabiei Saudite.

Ședințele din cadrul ambelor evenimente au avut loc în regim hibrid (cu prezență în sală și participare on-line).

Informația detaliată poate fi consultată la următoarele adrese:

https://www.wipo.int/meetings/en/details.jsp?meeting_id=76268;

https://www.wipo.int/meetings/en/details.jsp?meeting_id=76428.