2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

La Chisinau a fost lansat Proiectul Twinning „Suport pentru implementarea si respectarea drepturilor de proprietate intelectuala in Republica Moldova”

25.11.2010

Lansarea Proiectului a avut loc in incinta Palatului Republicii pe 23noiembrie curent intr-o atmosfera mobilizatoare. La eveniment au fost prezenti Seful Delegatiei Uniunii Europene in Republica Moldova, Excelenta Sa Ambasadorul Dirk Schuebel, Excelenta SaAmbasadorul Romaniei in Republica Moldova dl Marius Gabriel Lazurca, Excelenta Sa Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord in Republica Moldova dna Keith SHANON, Excelenta Sa Ambasadorul Republicii Poloneze in Republica Moldova dl Bogumil LUFT, Viceministrul de Stat dl Eduard Banaruc, Liderul de proiect, Vicedirectorul general al Oficiului Danez pentru Brevete si Marci dl Keld Nymann JENSEN, Liderul junior de proiect, directorul Directiei Colectia Nationala, Informatica si Servicii a Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci din Romania dl Bogdan BORESCHIEVICI.

Printre participanti s-au aflat Consilierul economic al Ambasadei Romaniei in tara noastra dl Ion Serban, Managerul de proiect al delegatiei UE dna Zane Rungule, liderul de echipa al Proiectului „Suport pentru implementarea acordurilor dintre RM-UE” dl Eugen Stewart, Consultantul Rezident de Twinning dl Kenny Wright si directorul Directiei Vanzari si Marketing dl Kim Buchardt Christiansen, ambii de la Oficiul Danez pentru Brevete si Marci, dna Adriana Atanasoaie, sef Birou Baze de Date si Sisteme Informatice de la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci din Romania, alte persoane suspuse.

Autoritatile publice abilitate cu responsabilitati in domeniul protectiei si apararii drepturilor de proprietate intelectuala, organizatiile non-guvernamentale si comunitatea academica a fost prezenta prin reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Finantelor, Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare, Ministerului Tehnologiilor Informationale, Ministerului Economiei, Procuraturii Generale, Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei, Serviciului Vamal, Camerei de Comert si Industrie, Asociatiei Drepturi de Autor si Conexe „AsDAC”, Agentiei pentru Inovare si Transfer Tehnologic, Comisiei de Stat pentru Testarea Soiurilor de Plante, Agentiei Nationale pentru Protectia Concurentei, Universitatii de Stat din Moldova.

In cuvantul sau de deschidere, Ambasadorul Dirk Schuebel a mentionat ca Uniunea Europeana este decisa sa impartaseasca realizarile si valorile sale cu tarile de dincolo de hotarele ei. Asistenta financiara acordata de Uniunea Europeana pentru Republica Moldova se bazeaza pe prioritatile ce tin de reformele convenite in Planul de Actiuni RM-UE. Aceasta asistenta a crescut de la 20 de milioane € in 2003-2004 pana la 42 de milioane € in 2005-2006 si ajunge pana la 210 milioane € pentru perioada 2007-2010.

Proprietatea intelectuala devine un domeniu din ce in ce mai important in economiile moderne, deoarece genereaza bogatie pentru persoanele fizice, companii si guverne. Contrafacerea si pirateria sunt crime de proprietate intelectuala, care implica furtul de idei, sunt amenintari majore la adresa consumatorilor, intreprinderilor si economiilor. Legile puternice de protectie a proprietatii intelectuale, inclusiv aplicarea efectiva a drepturilor, au efecte pozitive atat in plan economic, cat si social, creeaza un mediu stabil pentru investitii.

Pe 12 ianuarie 2010, Uniunea Europeana si Republica Moldova au initiat negocieri privind incheierea unui acord de asociere politica si integrare economica. In contextul acestor negocieri, drepturile de proprietate intelectuala, inclusiv cele ce tin de indicatiile geografice si denumirile de origine, sunt extrem de importante. Acest acord va deschide noi posibilitati pentru comertul bilateral dintre UE si RM. Dar, pentru semnarea acestui acord, respectarea drepturilor de proprietate intelectuala este deosebit de importanta, a conchis dl Ambasador Dirk Schuebel.

Excelenta Sa Ambasadorul Romaniei in Republica Moldova dl Marius Gabriel Lazurca a salutat participantii la conferinta de lansare a Proiectului Twinning, a mentionat participarea activa a Romaniei in realizarea proiectelor desfasurate de Uniunea Europeana si satisfactia faptului ca expertii romani vor implementa un Proiect Twinning in Republica Moldova.

Dl Eduard Banaruc, Viceministru de Stat, a trecut in revista avantajele obtinute de tara noastra in urma implementarii proiectelor anterioare Twinning, cu cel actual - patru la numar, si importanta realizarii cu succes a actualului Proiect, care vizeaza un cadru prioritar pentru cursul european al Republicii Moldova – aplicarea si respectarea drepturilor de PI.

In discursul sau, dna Svetlana MUNTEANU,Vicedirector general al AGEPI, moderatorul conferintei, a subliniat: “Avem toata increderea ca Programul TWINNING care se lanseaza astazi va contribui direct la cresterea capacitatilor institutionale ale tarii noastre in domeniul PI, la sporirea gradului de coordonare a activitatilor diferitelor institutii responsabile de protectia si apararea drepturilor de PI si la efectul sinergetic al acestor activitati, la dezvoltarea eficienta a sistemului national de protectie a indicatiilor geografice, care este unul de mare perspectiva pentru Republica Moldova”.

Liderul de proiect, Vicedirectorul general al Oficiului Danez pentru Brevete si Marci dl Keld Nymann JENSENa mentionat faptul caDanemarca este un puternic sustinator al Proiectului Twinning. Din anul 2005 Oficiul Danez pentru Brevete si Marci a gestionat 5 proiecte de infratire. In Republica Moldova realizarea Proiectului Twinning va imbunatati comunicarea intre institutiile guvernamentale responsabile de protectia drepturilor de proprietate intelectuala, va intari organismele de gestiune colectiva, masurile de sensibilizare privind importanta protejarii drepturilor de proprietate intelectuala, va sprijini dezvoltarea sistemului national de protectie a indicatiilor geografice, denumirilor de origine si specialitatilor traditionale garantate. Toate instruirile vor fi efectuate de catre recunoscuti experti din statele membre ale UE, in parteneriat cu institutii din Republica Moldova. Expertii vor veni din Danemarca, Romania, Lituania, Marea Britanie, Ungaria, Belgia si Polonia. Durabilitatea si continuitatea cunostintelor se va realiza prin intermediul unor recomandari, prin distributie de publicatii, formarea formatorilor din Republica Moldova, furnizarea unor module de formare, initierea unei campanii de sensibilizare si de dezvoltare a relatiilor.

In incheiere, dl Bogdan BORESCHIEVICI, directorul Directiei Colectia Nationala, Informatica si Servicii a Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci din Romania a facut o incursiune istorica in drepturile de PI, a mentionat beneficiile pe care le-a obtinut Romania in urma implementarii unor proiecte Twinning pe parcursul drumului sau de tara candidata la UE, precum si disponibilitatea si satisfactia expertilor romani de a implementa, impreuna cu cei de la Oficiul Danez, un atare proiect de valoare in Republica Moldova.

Serviciul de presa AGEPI