Pe 17 noiembrie 2021, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) a organizat Conferința Internațională cu genericul „Inteligența Artificială, Inovațiile și Proprietatea Intelectuală”. Evenimentul s-a desfășurat cu suportul Proiectului „Consolidarea inovațiilor în regiunea Dunării prin cunoștințele de inginerie și managementul drepturilor de proprietate intelectuală (KnowING IPR)”, în cooperare cu Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (OMPI), Oficiul European de Brevete (OEB) și Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO). Având în vedere situația epidemiologică generată de pandemia de coronavirus (COVID-19), evenimentul a avut loc în format online.
Evenimentul a întrunit aproximativ 100 de experți și practicieni internaționali și locali, inclusiv specialiști ai oficiilor naționale de proprietate intelectuală, reprezentanți ai instituțiilor și organizaţiilor ce activează în sfera cercetare, inovare și învățământ superior, rezidenţi ai parcurilor ştiinţifico-tehnologice și incubatoarelor inovaţionale, experți în domeniul proprietăţii intelectuale, precum şi reprezentanți ai mediului de afaceri.
În deschiderea conferinței, Directorul general al AGEPI, Eugeniu Rusu, a menționat că: “Ritmul accelerat în care se dezvoltă sfera tehnologiilor ne face sau, pe unii, ne forțează să ținem pasul acestei explozii informaționale. Smartphone, motoare de căutare, aplicații de traducere, anumite funcții ale automobilelor – toate sunt bazate pe inteligență artificială (IA). Numărul mare de participanți înscriși la conferință certifică o dată-n plus importanța subiectului abordat. Ne dorim ca la finalul acestui webinar fiecare să rămână cu impresii pozitive, să exploreze detalii curioase și să cunoască interdependența între Inteligența Artificială, Inovații și Proprietate intelectuală.”
Virag Halgand, Departamentul pentru statele în tranziție și dezvoltate din cadrul OMPI a subliniat că, acest eveniment va răspunde la un șir de întrebări referitoare la impactul tehnologiilor IA asupra inovaţiilor și creativităţii. “Inteligența artificială prezintă o nouă frontieră digitală, cu un impact profund asupra lumii. Ea va avea consecinţe tehnologice, economice și sociale. Scopul nostru este să încurajăm cooperarea întru dezvoltarea și implementarea aplicaţiilor IA pentru administrarea sistemului de proprietate intelectuală.”, a mai adăugat reprezentantul OMPI.
La rândul său, Heli Pihlajamaa, Director pentru dreptul brevetelor de la OEB, a precizat în deschiderea conferinței că: „Tematica acestui eveniment este mai mult decât importantă. Inteligența artificială are impact asupra sistemului de proprietate intelectuală, deoarece aceasta este deja folosită pentru crearea de produse, invenții sau chiar drepturi de autor. Astfel, este de datoria noastră să fim racordați la cele mai noi tendințe şi să putem evita din start orice dificultate ce poate apărea pe parcurs.”
Aflată la cea de-a V-a ediție, Conferința s-a axat pe rolul și impactul inteligenței artificiale asupra procesului de inovare și a sistemului de proprietate intelectuală. Experți internaționali din cadrul OMPI, OEB, EUIPO și Proiectului KnowING IPR au abordat cele mai noi tendințe în domeniu, prezentând potențialul IA pentru îmbunătățirea serviciilor de PI și creșterea calității datelor de proprietate intelectuală.
Conferința Inovațională face parte din programul manifestărilor aferente desfășurate în cadrul Expoziției Internaționale Specializate „INFOINVENT-2021”, care are loc online, în perioada 17-20 noiembrie 2021.
Înregistrarea video a conferinței poate fi urmărită la următoarea adresă: https://www.youtube.com/watch?v=VVzntqtQQkk .
Dacă doriți să vizitați EIS „INFOINVENT” 2021 și să participați la evenimentele organizate în cadrul expoziției, accesați pagina www.infoinvent.md.