2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

A fost lansat un nou proiect finanțat de UE menit să impulsioneze comerțul Republicii Moldova cu Uniunea Europeană și țările Parteneriatului Estic

27.09.2022

Uniunea Europeană și Centrul Internațional de Comerț (ITC), în parteneriat cu Ministerul Economiei al Republicii Moldova, au lansat ieri, 26 septembrie 2022, Portalul de Asistență în Comerț al Parteneriatului Estic (EaP Trade Helpdesk) cu scopul de a stimula competitivitatea atât a întreprinderilor micro, cât și a celor mici și mijlocii (IMM) din țările Parteneriatului Estic și UE.

Noua platformă - EaP Trade Helpdesk (https://eap.tradehelpdesk.org/ro)  – ca parte a proiectului finanțat de Uniunea Europeană,  permite reprezentanților sectorului public și privat să raporteze probleme legate de export și import și să obțină soluții practice de la autoritățile naționale relevante. Astfel, platforma oferă utilizatorilor informații detaliate privind statisticile comerciale, privind potențialul de export, tarifele, acordurile comerciale preferențiale, precum și reglementările privind exporturile și importurile și contacte de afaceri.

Platforma web este formată din trei module complementare:

-              Modulul Identificarea oportunităților ajută utilizatorii să identifice cele mai de perspectivă piețe și produse pentru comerțul în regiune și în UE, prin compararea performanței comerciale și a potențialului comercial fie în regiune, fie în UE, pe piață și sector, utilizatorii pot lua decizii mai bune privind afacerile lor.

-              Modulul Informații de piață oferă utilizatorilor o perspectivă de ansamblu asupra condițiilor de acces pe piață la care trebuie să se conformeze pentru a-și comercializa produsul în piața identificată, precum și conectarea cu partenerii relevanți din țara lor sau de pe piața de destinație.

-              Centrul de ajutor ghidează utilizatorul în navigarea platformei, în găsirea resurselor suplimentare și în identificarea unei rețele naționale de specialiști care vor răspunde la eventuale întrebări legate de comerț.

Proiectul EaP Trade Helpdesk este realizat în parteneriat cu instituțiile naționale, printre care și Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, care va contribui la colectarea și actualizarea datelor și va participa la centrul de asistență din cadrul platformei web oferind îndrumări și informații complementare întreprinderilor din regiune.