2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Femeile în inovare și afaceri, subiect de discuție în cadrul Conferinței Inovaționale Internaționale organizată de AGEPI

23.11.2023

Pe 22 noiembrie, a avut loc, în format online, cea de-a VI-a ediție a Conferinței Inovaționale Internaționale cu genericul "Femei în inovare și afaceri: inspirație, implicare, investiție". Evenimentul a fost organizat de AGEPI, în cooperare cu Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (OMPI) și Oficiul European de Brevete (OEB).

Evenimentul a întrunit peste 150 de participanți, experți și practicieni internaționali și locali, inclusiv specialiști ai oficiilor naționale de proprietate intelectuală din alte state precum Polonia, Azerbaijan, România, Spania, Guineea etc., reprezentanți ai instituțiilor și organizaţiilor ce activează în sfera de cercetare, inovare și învățământ superior, rezidenţi ai parcurilor ştiinţifico-tehnologice și incubatoarelor inovaţionale, experți în domeniul proprietăţii intelectuale, precum şi reprezentanți ai mediului de afaceri.

În deschiderea conferinței, Directorul general al AGEPI, Eugeniu Rusu, a menționat că: “Femeile au jucat întotdeauna un rol semnificativ în dezvoltarea societății, iar astăzi, contribuția lor la inovație și la afaceri este mai esențială ca oricând. Prin acest eveniment, dorim să subliniem importanța femeilor în toate aspectele inovației și să le oferim un spațiu pentru a-și împărtăși experiențele, viziunile și ideile.”

Habip Asan, Director al Departamentului pentru țările în tranziție și dezvoltate din cadrul Sectorului de dezvoltare regională și națională al OMPI, a subliniat în intervenția sa că evenimentul reprezintă un pas important în promovarea inovației și a implicării femeilor în această sferă.

Nellie Simon, Vicepreședintă Servicii Corporative la OEB, Munchen, a transmis un mesaj video înregistrat, evidențiind importanța sprijinirii antreprenoarelor și inovatoarelor pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă și a salutat inițiativa AGEPI de a pune în discuție o temă atât de importantă pe atât de puțin abordată în prezent.

Evenimentul a explorat diverse aspecte, printre care se numără analiza rolului esențial al femeilor în domeniile inovării și antreprenoriatului, cu focalizare pe abordările și perspectivele specifice Republicii Moldova. De asemenea, s-a discutat despre planul de acțiuni al OMPI referitor la proprietatea intelectuală și egalitatea de gen, evidențiind modul în care proprietatea intelectuală poate sprijini femeile și fetele în diverse contexte.

Dezbaterile au inclus, de asemenea, analiza participării femeilor la activitățile inventive, oferind perspective și dovezi privind brevetarea în Europa, subliniind diversitatea în domeniul proprietății intelectuale. S-a acordat o atenție deosebită și rolului femeilor antreprenoare în atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă, cu accent pe creșterea participării acestora în domeniile inovării și antreprenoriatului.

De asemenea, s-a evidențiat importanța de a încuraja femeile din țările în curs de dezvoltare să utilizeze în mod activ proprietatea intelectuală, oferindu-le astfel instrumente esențiale pentru progres și succes. În plus, s-a explorat dimensiunea antreprenoriatului feminin în contextul dezvoltării durabile, exemplificat prin transformarea jucăriilor educaționale din lemn în oportunitate concretă de afacere.

Conferința inovațională face parte din programul manifestărilor aferente desfășurate în cadrul Expoziției Internaționale Specializate „INFOINVENT-2023”, care are loc online în perioada 22-24 noiembrie 2023. 

Pentru a vizita expoziția online „INFOINVENT-2023”, vă invităm să accesați pagina web dedicată evenimentului la adresa: www.infoinvent.md.