2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Expozitia Internationala Specializata „INFOINVENT-2009”

20.11.2009

Un popor este bogat nu numai prin resursele naturale si patrimoniul material de care dispune, ci, in primul rand, prin potentialul sau intelectual care, spre deosebire de cel material, este inepuizabil si sporeste de la generatie la generatie. In contextul realitatii de azi, cand factorul inovational a devenit preponderent in relansarea economica a tarilor in curs de dezvoltare, organizatorii editiei a XI-a a EIS „INFOINVENT” - Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala, Agentia pentru Inovare si Transfer Tehnologic ASM si Centrul International de Expozitii „MOLDEXPO” S.A. – au drept scop propagarea obiectelor de proprietate industriala, a produselor si tehnologiilor noi; schimbul de informatii tehnico-stiintifice si normativ-legislative; stimularea activitatii inovative; initierea proiectelor privind implementarea obiectelor de proprietate industriala in productie; sprijin promotional in atragerea investitiilor la realizarea proiectelor inovationale; crearea conditiilor pentru incheierea si realizarea contractelor de transmitere a drepturilor asupra obiectelor de proprietate industriala; familiarizarea publicului larg cu avantajele protectiei juridice a obiectelor de proprietate industriala in beneficiul autorilor, titularilor de drepturi si al economiei tarii in ansamblu.

EIS „INFOINVENT-2009” se va desfasura in perioada 24-27 noiembrie curent in Pavilionul central de la CIE „MOLDEXPO”. Inaugurarea festiva va avea loc pe 24 noiembrie, orele 11.00-12.00. Participantii vor expune pe o suprafata de circa 350 m patrati peste 400 de inventii si modele de utilitate, produse si tehnologii noi, soiuri de plante, marci de produse si de servicii, desene si modele industriale, artizanat si mestesuguri, elaborate in ultimii doi ani.

In afara de expozanti din Republica Moldova, la „INFOINVENT” vor participa reprezentantii Oficiului European de Brevete (OEB) cu sediul la München, Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale (OMPI) cu sediul la Geneva, Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci din Romania (OSIM), Oficiului Roman pentru Dreptul de Autor (ORDA), Forumului Inventatorilor Romani de la Iasi, Universitatii din Suceava, Universitatii de Stat de Farmaceutica din Ucraina, Universitatii Pedagogice de Stat din or. Harcov, Academiei Militare-maritime din or. Sevastopol si Universitatii de Stat din Moscova.

Participantii – institutii academice, de cercetare-dezvoltare, de invatamant superior, asociatii si intreprinderi, inventatori si amelioratori individuali vor prezenta publicului larg, managerilor companiilor producatoare si de comercializare a produselor si serviciilor creatii inedite din 8 domenii: protectia mediului, securitate, salvare; mijloace de transport, drumuri, lifturi, ambalaje, stocaje; materiale si echipamente industriale, metalurgie, mecanica, engineering; chimie, noi materiale si biotehnologii; energie, electricitate, electronica, tele­comu­ni­catii, tehnologii audio, video; calculatoare, programe, echipamente, birotica; vestimentatie, textile, menaj, artizanat; medicina, farmacie, cosmetica, paramedical; agricultura, noi soiuri de plante si rase de animale, alimentatie, bauturi; constructii, arhitectura, inginerie civila, materiale, mobilier.

Alaturi de panourile cu postere si machete, unii autori vor demonstra si produse pe baza de inventii implementate. Juriul international (presedinte – Ion Tighineanu, Vicepresedinte al ASM), din care fac parte academicienii I. BOSTAN, V. CANTER, V. RUDIC, S. TOMA si I. TODERAS, membrul cor. A. GULEA, doctorii habilitati L. CULIUC, V. DOROGAN, T. LUPASCU, V. PRISACARI, C. SPINU si M. MACHIDON, presedintele Comisiei de Stat pentru Testarea Soiurilor de Plante, va da prioritate acelor lucrari, care dispun de titluri de protectie sau exista o hotarare de acordare a titlului de protectie, au un nivel tehnic inalt, rezolva probleme actuale si au o importanta socio-economica sau tehnica semnificativa, corespund directiilor prioritare de dezvoltare a stiintei si economiei, corespund solicitarilor ecologice si sociale ale tarii, sunt implementate in economia nationala sau exista contracte de implementare, au efecte economice.

De asemenea, din juriu vor face parte si reprezentanti ai saloanelor internationale de inventii, precum si ai institutiilor si organizatiilor de peste hotare participante la EIS „Infoinvent”, desemnati de catre Comitetul de organizare. In scopul acordarii asistentei calificate Juriului international al EIS “Infoinvent” la aprecierea inventiilor si a altor obiecte de proprietate industriala, expuse in cadrul EIS “Infoinvent”, la expozitie va activa o comisie de experti (presedinte - dl Dorian CHIROSCA, Directorul general al AGEPI) din componenta careia vor face parte reprezentantii AGEPI si ai institutiilor din sfera stiintei si inovarii.

Juriul international va desemna „Cel mai dotat inventator al anului”, cu inmanarea premiului Guvernului Republicii Moldova; „Cel mai dotat tanar inventator”, „Cea mai dotata femeie inventator”, „Cel mai reusit design implementat” - cu decernarea cupei si diplomei AGEPI; autorul (coautorul) unei inventii sau al unui ciclu de inventii dintr-un domeniul prioritar al economiei nationale, pentru inaintare la Medalia OMPI „Inventator remarcabil”; autori, colective de autori, inventii sau cicluri de inventii pentru premierea cu diplome si medalii de aur, argint si bronz instituite de AGEPI; o institutie de cercetare-dezvoltare sau invatamant superior si o intreprindere producatoare pentru inaintarea la Trofeul OMPI „Intreprindere inovatoare”; o inventie pentru mentiunea „Cea mai buna inventie a anului”, cu decernarea premiului Consiliului Suprem pentru Stiinta si Dezvoltare Tehnologica al ASM; o intreprindere care va fi mentionata „Pentru crearea unui mediu favorabil de implementare a inventiilor”, cu decernarea premiului Camerei de Comert si Industrie a Republicii Moldova; o intreprindere pentru mentiunea „Cea mai reprezentativa participare la expozitie”.

In baza datelor statistice ale activitatii de brevetare/inregistrare a obiectelor de proprietate intelectuala din perioada 1 septembrie 2008–31 august 2009, AGEPI va acorda, de asemenea, „Trofeul pentru inovare si creativitate”, pentru o institutie de cercetare-dezvoltare sau de invatamant superior si pentru o intreprindere producatoare. In anul 2003, la prima editie a concursului, Trofeul a fost castigat de „Salcuta” SRL in domeniul antreprenoriat-productie si prestare servicii si USM in domeniul cercetare-dezvoltare si invatamant superior, laureati ai editiei a II-a a concursului au devenit „United Wine Company” SRL si UTM, ai editiei a III-a - intreprinderea EUROALCO SRL si USM, iar al editiei a IV-a - USMF „N. Testemitanu”.

In cadrul EIS „Infoinvent” vor fi acordate distinctii ale saloanelor internationale de inventii, tehnologii si materiale noi si ale institutiilor si organizatiilor din tara si de peste hotare, participante la expozitie.

Tot in cadrul EIS „Infoinvent” vor fi premiati laureatii Concursului jurnalistilor, care oglindesc problematica protectiei proprietatii intelectuale, organizat de AGEPI.

Ca si in anii precedenti, AGEPI elaboreaza si editeaza Catalogul oficial al EIS „INFOINVENT”, care va fi pus la dispozitia Juriului si al expozantilor. In colaborare cu OMPI si OEB, pe 24-25 noiembrie AGEPI va organiza in cadrul Expozitiei Seminarul national cu genericul “Ziua informatiei de brevet”. Agentia pentru Inovare si Transfer Tehnologic a ASM va organiza in prima zi a Expozitiei prezentarea „Bursa inventiilor si tehnologiilor”. Totodata, se vor organiza conferinte de presa, prezentari inedite, precum Standul tinerilor elevi inventatori, mese rotunde etc. Vineri, 27 noiembrie,intre orele 12.00-14.00,va avea loc festivitatea de premiere a laureatilor EIS „Infoinvent-2009”.

La finele expozitiei un Press-release cu rezultatele competitiei inovationale a anului va fi prezentatin mass-media republicana si la OMPI, cele mai interesante opinii si sugestii ale participantilor si vizitatorilor fiind reflectate in diverse publicatii.

Dat fiind faptul ca AGEPI, in mod traditional, promo­veaza cele mai valoroase elaborari autohtone – premiante ale expozitiei - la saloanele internationale de inventica de la Geneva, Bruxelles, Pittsburgh, Moscova, Bucuresti, Iasi, Sevastopol etc., cu siguranta, o buna parte din inventiile prezentate la EIS „Infoinvent-2009” vor ajunge sa fie expuse si la saloanele nominalizate, bucurandu-se de aceeasi apreciere inalta.

Prezentam Programul EIS „Infoinvent-2009”.