2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Expoziția „EUROINVENT” la cea de-a XVI-a ediție

10.06.2024

În perioada 6-8 iunie curent, la Palatul Culturii din Iași, Romania s-a desfășurat cea de-a XVI-a ediție a Expoziției Europene a Creativității şi Inovării „EUROINVENT”.

Ca în fiecare an, evenimentul a reprezentat o oportunitate de a reuni inventatori, cercetători, reprezentanți ai mediului academic și de afaceri pentru a stabili colaborări și parteneriate, dar și a facilita schimbul de idei și transferul de tehnologie între participanții.

În cadrul expoziției, au fost prezentate peste 650 de invenții și proiecte de cercetare, din 30 de țări, grupate în 14 categorii: mediu și controlul poluării; energie și dezvoltare durabilă; agricultură și industrie alimentară; medicină, sănătate, cosmetică; echipamente industriale și de laborator; inginerie mecanică, metalurgie; construcții și materiale de construcții; aviație, industria mașinilor și transport; industrie chimică și textile; tehnologia informațiilor și comunicațiilor; tipărituri și publicitate; siguranță, protecția și salvarea persoanelor; sport, jocuri și timp liber; altele.

Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuala (AGEPI) a participat la expoziție cu un stand informațional. Specialiștii agenției au oferit consultații privind aspectele teoretice și practice de protecție a obiectelor de proprietate intelectuală în Republica Moldova și au distribuit materiale promoționale atât expozanților, cât și vizitatorilor. De asemenea, specialiștii AGEPI au invitat participanții la Expoziția Internațională Specializată „INFOINVENT”, ediția a XIX-a, care va avea loc în luna noiembrie 2025.

Instituțiile de cercetare și universitare din Republica Moldova au participat la această manifestare cu peste 100 lucrări din diferite domenii.

Tradițional, AGEPI a selectat și a menționat cu distincții cinci dintre cele mai interesante invenții prezentate în cadrul EUROINVENT-2024. Astfel, medaliile AGEPI au fost acordate următorilor participanți: Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor din București, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu, Hofigal Export Import S.A., și o diplomă de excelență elevului Mihai Albert Vlădescu de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Ploiești.

Pentru activitatea desfășurata în domeniul promovării sistemului național de protecție a proprietății intelectuale, susținerii și promovării peste hotare a realizărilor cercetătorilor și inventatorilor naționali, AGEPI a fost distinsă cu Premiul Special al Forumului Inventatorilor Români.

EUROINVENT este unul dintre cele prestigioase saloane de invenție din estul Europei, organizat de Forumul Inventatorilor Români, Europe Direct Iași, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, sub patronajul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Federației Mondiale a Inventatorilor (IFIA) și Asociației Mondiale a Proprietății Intelectuale și Invențiilor (WIIPA).