2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Delegația Republicii Moldova participă la cea de-a 65-a ediție a Adunărilor Generale a statelor membre ale OMPI

10.07.2024

În perioada 9 – 17 iulie 2024, la Geneva, Elveția, se desfășoară cea de-a 65-a rundă a Adunărilor anuale ale Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI), eveniment care reunește peste 1400 delegați din cele 193 state membre ale OMPI, organizații internaționale și regionale, ambasadori, miniștri etc. Republica Moldova deține în acest an rolul de coordonator al Grupului regional al Țărilor Europei Centrale și Statelor Baltice (CEBS) în cadrul OMPI.

La sesiunea de deschidere a Adunărilor anuale ale statelor membre ale OMPI, Alfredo Suescum Alfaro, Ambasador, Reprezentant Permanent, Misiunea Permanentă la Organizația Mondială a Comerțului (OMC), Geneva, în calitate de Președinte al Adunărilor Generale, a exprimat recunoștință față de toți cei implicați în organizarea acestei runde și și-a reiterat angajamentul de a contribui la succesul reuniunii. În contextul actual, el a subliniat importanța cooperării internaționale și a promovării proprietății intelectuale. 

În discursul său inaugural, Directorul general al OMPI, Daren Tang, a mulțumit reprezentanților statelor membre pentru prezență și a subliniat importanța lucrului in echipă pentru creșterea unui ecosistem global de proprietate intelectuală. La fel, în raportul său, Directorul general al OMPI, a prezentat realizările semnificative ale organizației în perioada recentă, evidențiind tendința de creștere a numărului de cereri de înregistrare a drepturilor de PI, ce s-a triplat în ultimii 15 ani. De asemenea, el a amintit despre adoptarea recentă de către statele membre ale OMPI, a tratatului istoric privind proprietatea intelectuală, resursele genetice și cunoștințele tradiționale asociate resurselor genetice, marcând un progres substanțial după decenii de negocieri. Totodată, Daren Tang a transmis mesaje de apreciere, încurajare și determinare în fața audienței internaționale, subliniind importanța OMPI în promovarea și dezvoltarea sistemului global de proprietate intelectuală.

Vladimir Cuc, Ambasador al Republicii Moldova în confederația Elvețiană, Reprezentant Permanent al Republicii Moldova pe lângă Oficiul ONU de la Geneva şi alte Organizații Internaționale cu sediul la Geneva, în declarația de țară făcută în debutul Adunărilor, a informat statele membre despre faptul că două săptămâni în urmă Republica Moldova și Uniunea Europeană au deschis negocierile de aderare. De asemenea, reprezentantul Republicii Moldova a ținut să informeze înaltul for despre unele dintre realizările țării noastre în domeniul proprietății intelectuale: ratificarea Actului de la Geneva al Aranjamentului de la Lisabona privind denumirile de origine și indicațiile geografice, dar și desemnarea recentă de către OMPI a Oxanei Zaporoniuc în calitate de Ambasador al Proprietății Intelectuale pentru Tineri în Republica Moldova.

Oficialul moldovean a exprimat aprecierea pentru expertiza oferită AGEPI la alinierea legislației naționale la standardele internaționale, a mulțumit pentru suportul acordat la organizarea evenimentelor internaționale organizate în comun, contribuind astfel la dezvoltarea și consolidarea sistemului de proprietate intelectuală a țării noastre.

În cadrul actualei runde de adunări, reprezentanții statelor membre ale OMPI vor aborda și vor lua decizii privind soluționarea problemelor cu care se confruntă sistemul de proprietate intelectuală la etapa actuală, precum implementarea programelor de dezvoltare ale organizației, asigurarea respectării tratatelor și convențiilor administrate de OMPI, precum și aprobarea unor documente esențiale pentru funcționarea organizației. 

Pe lângă agenda consolidată a Adunărilor OMPI, delegația AGEPI, condusă de Directorul general, Eugeniu Rusu, are planificate, în perioada 10-11 iulie curent, o serie de întâlniri bilaterale cu funcționari de rang înalt, inclusiv cu Directorul General al OMPI, Daren Tang și Directorul Executiv al Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală, João Negrão, dar și cu delegații ale statelor membre prezente la reuniune.

Participarea activă la cea de-a 65-a rundă a Adunărilor anuale ale statelor membre ale OMPI, va permite Republicii Moldova să consolideze și mai mult poziția sa în comunitatea internațională și să contribuie la promovarea și dezvoltarea sistemului de proprietate intelectuală.