2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Delegația Republicii Moldova participă la Adunarea generală a statelor membre ale OMPI

15.07.2022

În perioada 14 -22 iulie 2022, la Geneva, se desfășoară lucrările celei de-a 63-a runde de Adunări anuale ale statelor membre ale Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI), fiind prezidată în premieră de Republica Moldova, în persoana Tatianei Molcean, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar, Reprezentant Permanent al Republicii Moldova pe lângă Oficiul ONU de la Geneva şi alte Organizații Internaționale cu sediul la Geneva. La ediția curentă participă atât în persoană, cât și online, delegați din peste 190 de state membre ale OMPI, organizații internaționale și regionale printre care directori ai oficiilor de proprietate intelectuală, ambasadori, miniștri, reprezentanți ai organizațiilor internaționale interguvernamentale și asociațiilor internaționale ale titularilor de drepturi.

Delegația Republicii Moldova este condusă de Eugeniu Rusu, Director general al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI).

În sesiunea de deschidere, Președintele Adunării Generale – Ambasadoarea Republicii Moldova la Geneva, Tatiana Molcean, a mulțumit tuturor celor implicați în organizarea actualei runde de Adunări OMPI în aceste timpuri deloc ușoare afectate de pandemia COVID și războiul din Ucraina. Doamna Președintă a chemat delegațiile la constructivism și și-a exprimat angajamentul de a contribui la organizarea cu succes a reuniunii.

În discursul său inaugural, Directorul general al OMPI, Daren Tang, care a prezentat statelor membre cele mai importante realizări și indicatorii de bază înregistrați de OMPI în perioada de la precedenta Adunare generală, dar și provocările cu care se confruntă organizația și statele ei membre la etapa actuală. Pe lângă pandemia cu COVID-19, care a afectat profund situația economică și socială la nivel global, Directorul General al OMPI a ținut să menționeze invazia militară asupra Ucrainei și repercusiunile pe care le aduce securității din regiune, dar și ecosistemelor la nivel global, punând în pericol aprovizionarea cu energie, ruperea lanțurilor de aprovizionare și securitatea alimentară.

La inițiativa unui grup de 52 de state, printre care și Republica Moldova, statele membre urmează să discute în cadrul actualei runde de Adunări acordarea asistenței  și sprijinului pentru sectorul de inovare și creativitate și pentru sistemul de proprietate intelectuală din Ucraina. Includerea subiectului pe agenda consolidată a adunărilor a fost contestată de către Federația Rusă și alte 11 state membre, cu toate acestea, cu suportul majorității, Agenda a fost aprobată.

Directorul general al AGEPI, Eugeniu Rusu, în declarația făcută în debutul Adunărilor, a informat statele membre despre ultimele realizări ale Republicii Moldova în domeniul PI, inclusiv pe agenda de integrare europeană a țării. Directorul general a reiterat îngrijorarea Republicii Moldova pentru situația din Ucraina și regiune. „Suntem profund îngrijorați de atacul cu bombă de ieri și deplângem oamenii nevinovați uciși de Federația Rusă la Vinița, un mic oraș ucrainean de lângă granița Republicii Moldova.”, a declarat dl Rusu, menționând totodată că „În pofida tuturor dificultăților generate de pandemia COVID19 și de războiul de la granița noastră, continuăm să acordăm servicii de calitate și să asigurăm un nivel înalt de protecție a proprietății intelectuale în conformitate cu standardele internaționale și cele mai bune practici europene”.

În cadrul actualei runde de adunări, reprezentanții statelor membre ale OMPI vor aborda și vor lua decizii privind soluționarea problemelor cu care se confruntă sistemul de proprietate intelectuală la etapa actuală, precum implementarea programelor de dezvoltare ale organizației, asigurarea respectării tratatelor și convențiilor administrate de OMPI, prioritățile de dezvoltare ale dreptului internațional ș.a.

Notă: Candidatura Republicii Moldova, în persoana Ambasadoarei Tatiana Molcean, în calitate de Președintă a Adunării Generale OMPI a fost aprobată în cadrul celei de-a 62-a runde de Adunări ale statelor membre ale Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI), desfășurată în perioada 4 – 8 octombrie 2021, la Geneva. Mandatul este exercitat pe parcursul a doi ani, fiind o premieră pentru diplomația Republicii Moldova când un reprezentant al țării preia o funcție de asemenea nivel în cadrul organizației respective.