2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Decizia de instituire a unui cadru regional în domeniul PI, discutată în cadrul unui Atelier de lucru desfășurat la Bruxelles

09.12.2022

În perioada 7-8 decembrie 2022, la Bruxelles, Belgia, s-a desfășurat Atelierul de lucru privind proiectul de decizie al Comitetului mixt CEFTA (Acordul de Liber Schimb Central-European) în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală (PI) și instituirea unui subcomitet CEFTA privind protecția drepturilor de PI.

Evenimentul a fost organizat de Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) și Secretariatul CEFTA. Scopul principal al acestuia a fost de a discuta între statele membre CEFTA proiectul de decizie propus pentru aprobare de către Comitetul mixt CEFTA.

Atelierul din acest an a întrunit delegați din cadrul tuturor oficiilor naționale de PI din statele membre CEFTA, dar și reprezentanți ai EUIPO și Comisiei Europene.

Republica Moldova a fost reprezentată de o delegație din partea Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), condusă de Directorul general adjunct, Andrei Popa și din care fac parte Diana Stici, șefă Direcție Juridică și Simion Levițchi, șef Direcție mărci și design industrial.

În deschiderea evenimentului, Directorul general adjunct al AGEPI, Andrei Popa, a menționat că crearea cadrului juridic CEFTA în domeniul proprietății intelectuale ar duce la intensificarea cooperării în domeniul PI întru facilitarea schimburilor comerciale și eliminării barierelor în calea comerțului dintre statele membre și asigurarea cadrului regional pentru PI. „Pentru Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova este deosebit de importantă această colaborare regională și în ceea ce privește dezvoltarea și asigurarea funcționalității sistemului de asigurare a respectării drepturilor de proprietate intelectuală. Ne arătăm disponibilitatea de a participa la activitățile CEFTA menite să contribuie la facilitarea comerțului și la integrarea UE. Proprietatea intelectuală, ca motor cheie pentru creșterea economică, ar putea ajuta companiile, în special întreprinderile mici și mijlocii, să profite la maximum de bunurile intelectuale pe care le creează.”, a subliniat Andrei Popa.

Menționăm că oportunitatea instituirii unui cadru de colaborare în domeniul drepturilor de PI a fost discutată la Atelierul de lucru privind colaborarea regională a oficiilor de PI a statelor membre CEFTA organizat la Skopje, Macedonia de Nord, în perioada 14 – 16 decembrie 2021.

Pe parcursul Atelierului de lucru, reprezentanții statelor membre CEFTA au fost invitați să continue discuțiile referitoare la instituirea cadrului regional privind proprietatea intelectuală, precum și să ajungă la un acord pe marginea textului proiectului de decizie, care va avea ca obiectiv final facilitarea comerțului dintre aceste state. 

Totodată, delegația AGEPI participă, pe 9 decembrie curent, la Conferința cu genericul: O piatră de temelie spre piața unică a Uniunii Europene, organizată în cadrul Săptămânii CEFTA desfășurată în perioada 8-9 decembrie, la Bruxelles. Săptămâna CEFTA este organizată anual cu scopul de a face un rezumat al rezultatelor CEFTA înregistrate pe parcursul ultimului an. Conferința va reuni reprezentanți din țările membre ale CEFTA, ai comunității de afaceri și ai organizațiilor internaționale.

De menționat că, de-a lungul anilor, EUIPO și Republica Moldova au colaborat strâns în vederea sprijinirii dezvoltării sistemului național de PI, vizând, în special, consolidarea capacităților instituționale ale AGEPI și integrarea datelor din domeniul PI ale țării noastre în instrumentele Uniunii Europene. În ultimii ani, cooperarea dintre EUIPO și Republica Moldova a crescut semnificativ, pe măsură ce țara noastră urmărește integrarea europeană și armonizarea cu legislația și practicile UE în domeniu.