2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Creație și inovație: Republica Moldova impresionează în cadrul Adunării generale a OMPI de la Geneva

10.07.2023

Grupul regional al Statelor din Europa Centrală și al Țărilor Baltice (Grupul CEBS), din care face parte și Republica Moldova în cadrul Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI), organizează un eveniment deosebit în cadrul celei de-a 64-a runde de Adunări generale a statelor membre ale OMPI, care are loc în perioada 6 – 14 iulie 2023, la Geneva, Elveția.

Pe 7 iulie, a avut loc deschiderea oficială a acestui eveniment, care aduce împreună statele membre ale Grupului CEBS pentru a promova produsele de design, tradițiile culturale și culinare ale fiecărui stat membru.

Evenimentul găzduiește o serie de activități cum ar fi: deschiderea expoziției de design cu genericul “She inspires. Women's designs from CEBS”, o prezentare de modă cu colecții fashion din toate țările CEBS și un spectacol muzical/artistic combinat cu o recepție cu produse tradiționale din fiecare țară membră a Grupului regional al Statelor din Europa Centrală și al Țărilor Baltice.

Expoziția de design constituie unul dintre principalele puncte de atracție ale Adunărilor anuale din acest an, având în vedere că OMPI a dedicat anul 2023 femeilor inventatoare, creatoare și antreprenoare din întreaga lume.

În cadrul expoziției comune CEBS, sunt prezentate obiecte de design create de femei remarcabile. Republica Moldova este reprezentată cu mândrie de către Oxana Zaporoniuc, câștigătoarea celui mai prestigios premiu european pentru designul inovativ al unui ambalaj de carton pentru transportarea sigură a lichidelor, asemănător unui joc LEGO. De asemenea, bijuteriile lucrate manual din rășină epoxidică și plante naturale, realizate de creatoarele Lurity – surorile Ana Carabețchi și Alina Iamboglo, sunt prezentate cu eleganță în cadrul expoziției. Participanții la Adunarea generală a statelor membre ale OMPI au ocazia de a admira și pălăriile create de talentata Iuliana Chiroşca.

Un alt moment important al evenimentului a fost prezentarea de modă, care a cuprins colecții inedite din toate țările CEBS. Republica Moldova a participat la defileul de modă cu două ținute vestimentare create cu multă inspirație de Daniela Baroncea, studenta Facultății de Design din cadrul Universității Tehnice a Moldovei.

De asemenea, în cadrul evenimentului s-a desfășurat un spectacol muzical/artistic, care a fost combinat cu o recepție ce a oferit tuturor participanților spre degustare produse tradiționale din fiecare țară membră CEBS. Astfel, delegații celor 193 de state participante la Adunarea generală a OMPI au avut ocazia să deguste miere din Codrii Moldovei, dulceață din petale de trandafir din Călărași, fructe uscate și pistil de valea Răutului și bomboane produse în Republica Moldova.

Prin implicarea activă a Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) în acest eveniment organizat în comun cu membrii Grupului CEBS, Republica Moldova beneficiază de o vizibilitate sporită în comunitatea internațională a proprietății intelectuale. Astfel, AGEPI contribuie la consolidarea imaginii țării ca un centru al inovației și creativității, sprijinind dezvoltarea sectorului de design și promovarea talentelor locale.