2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Cooperarea între AGEPI şi Consiliul Concurenţei, discutată în cadrul unei întrevederi bilaterale

15.03.2022

Pe 15 martie curent, a avut loc o întâlnire bilaterală la nivel de conducere a Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) și Consiliului Concurenței din Republica Moldova.

Reprezentanții celor două instituții s-au convocat pentru a discuta cele mai stringente probleme ce vizează aspectele concurențiale ale protecției și asigurării respectării drepturilor de proprietate intelectuală, în condițiile provocărilor economice și sociale actuale.

Astfel, în cadrul întrevederii au fost abordate ultimele evoluții în domeniul proprietății intelectuale prin prisma politicii concurențiale din Republica Moldova. Având în vedere importanța protecției și asigurării respectării drepturilor de proprietate intelectuală pentru o dezvoltare economică sustenabilă, Directorul general al AGEPI, Eugeniu Rusu și Președintele Consiliului Concurenței, Alexei Gherțescu au agreat domeniile prioritare de colaborare dintre cele două instituții, chemate să contribuie la edificarea unui climat concurențial favorabil pentru toţi actorii de pe piaţă. Protecția mărcilor și importul paralel, facilitarea accesului la medicamente și perfecționarea regimului licențelor obligatorii, gestionarea drepturilor de autor și drepturilor conexe și asigurarea echității în procesul de valorificare a drepturilor de către titularii și utilizatorii drepturilor de proprietate intelectuală sunt doar câteva dintre subiectele ce au fost abordate în cadrul întrunirii.    

Conducătorii ambelor instituții și-au exprimat convingerea că, conjugarea eforturilor va consolida capacitatea de contracarare a practicilor neloiale pe piața locală și va contribui la asigurarea unei protecții puternice a drepturilor de proprietate intelectuală însoțită de o aplicare riguroasă a normelor concurenței. Întru realizarea dezideratelor comune, părțile au convenit asupra consolidării schimburilor de informații și consultărilor reciproce pe subiectele de interes, coordonării inițiativelor și pozițiilor pe domeniile de competență, organizării de acțiuni și evenimente comune.