2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Constantin Moscovici a fost distins cu Medalia de aur a OMPI pentru Creativitate

09.09.2022

Constantin Moscovici, interpret și compozitor de muzică ușoară din Republica Moldova, deținătorul titlului onorific Maestru în Artă și Artist al Poporului a fost premiat cu Medalia de aur a Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI) pentru Creativitate.  

Virtuos al unuia din cele mai vechi instrumente muzicale  - naiul, solist al Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, artistul este inconfundabil pentru interpretarea melodiei „Păstorul Singuratic” de James Last, a melodiei care întâmpină și petrece călătorii din Aeroportul Internațional Chișinău, dar și pentru multe altele. Interpretul a dus faima Republicii Moldova la numeroase festivaluri și concursuri internaționale, iar prin succesele remarcabile a contribuit personal la propagarea adevăratelor valori naționale.

La nivel internaţional, distincţiile decernate de OMPI sunt considerate printre cele mai prestigioase recompense acordate creatorilor. Procedura de selectare şi, în final, de conferire a distincţiilor OMPI este prerogativa şi responsabilitatea oficiilor naționale de PI. OMPI cooperează cu oficiile respective şi ajută la stabilirea criteriilor, a regulilor şi a procedurilor de selectare şi de participare a candidaţilor. Câștigătorul din acest an a fost selectat conform următoarelor criterii: contribuția la dezvoltarea economică și culturală, popularitatea activității creative în rândul publicului și potențialul candidatului ca sursă de inspirație.

Medalia OMPI pentru Creativitate are menirea de a face mai bine cunoscută Organizaţia Mondială şi activităţile sale şi de a oferi autorităților şi organizațiilor naționale modalități de a pune în valoare şi a recompensa creativitatea şi realizările relevante privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Premierea a avut loc în cadrul ceremoniei festive dedicată celor 30 de ani de la fondarea AGEPI și a fost înmânată de către reprezentantul OMPI, Habip Asan, Director pentru Țările Dezvoltate și în Tranziție.

Menționăm că Medalia de aur OMPI pentru Creativitate a fost acordată anterior scriitorilor Ion Druță, Dumitru Matcovschi, Spiridon Vangheli, poetului Grigore Vieru, compozitorului Eugen Doga, cântăreței de operă Maria Bieșu, coregrafului-şef al Ansamblului Naţional Academic de Dansuri Populare „JOC” Vladimir Curbet, actorului Mihai Volontir și regizorului Igor Cobîleanschi, conducătorului artistic şi prim-dirijorului Orchestrei Naţionale de Muzică Populară „Lăutarii” Nicolae Botgros, Clubului de dans sportiv „Codreanca”.