2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Comunicat de presă

25.06.2019

Stimați reprezentanți ai presei,

De mai multă vreme în adresa AGEPI și a mea personal se întreprind atacuri din partea unui grup de persoane, care pretind să apere interesele autorilor și deținătorilor de drepturi de autor. Am tolerat mult timp aceste atacuri, în speranța că bunul simț va prevala și nu se vor trece anumite limite. Din păcate acest lucru nu s-a întâmplat - din contra atacurile au crescut în intensitate, ceea ce m-a determinat astăzi să vin cu o reacție.

Care este interesul celor care ma atacă pe mine și AGEPI? Administrând o organizație de gestiune colectivă a drepturilor de autor, managerii OGC-urilor încasează cel puțin 3% (din venit) de la toți importatorii de dispozitive (adică laptopuri, telefoane, cd-uri, usb flashuri etc.), dar și peste 5% de la alte categorii de utilizatori (cabliștii, providerii etc.). Sumele colectate de la acești reprezentanți ai mediului de afaceri sunt de ordinul milioanelor, însă câți bani ajung la deținătorii reali ai drepturilor de autor nu întotdeauna cunoaștem. Încercările mele de a afla astfel de detalii s-au lovit de refuzul Asociației Obștești Asociația Națională Copyright (în continuare - Copyright) și invocarea confidențialității informației. Nu mă interesează câți bani fac ei - intenția mea este să nu aibă de păgubit deținătorii reali de drepturi de autor, adică autorii propriu-ziși.

Rapoartele anuale de control efectuate de către AGEPI arată că OGC-urile își opresc cea mai mare parte din banii care, de fapt, sunt ai autorilor. Astfel, în anul 2016 Copyright a reținut 57% din banii colectați pentru autori, în 2017 au reținut 4 milioane și în 2018 la fel aproape 4 milioane pentru activități de gestionare. Alte 4 milioane au fost transferate către casele de discuri și editurile muzicale, și oricât de mult insistăm să vedem traseul banului colectat din buzunarul utilizatorului (reprezentanții mediului de afaceri) spre buzunarul autorului, ne ciocnim de refuzul Copyright de a oferi toată informația solicitată legal.

În virtutea funcției deținute, am venit cu un șir de modificări la legislația in vigoare, care prevedeau: 1. stabilirea echilibrului în relația autor – utilizator;  2. asigurarea transparenței în activitatea OGC-urilor 3. reducerea sumei de 3% din venitul acumulat din importuri de dispozitive amintite mai sus până la 1%;  4. obligarea OGC-urilor să își rețină maximum 20% (comision de gestiune, în loc de 40%) din suma colectată, iar restul sa fie oferită autorilor. Astfel, în final, ar fi câștigat autorul. Desigur, OGC-ul care acum mă atacă ar fi pierdut bani buni. Dar pe mine nu acești intermediari și profiturile lor mă interesează, ci asigurarea intereselor reale a tuturor autorilor (producători, interpreți, compozitori etc.).

Vreau să se înțeleagă foarte clar - acești oameni nu sunt preocupați de drepturile de autor, ci de interesele lor de business. Pentru a-și atinge scopurile, au început să lanseze în spațiul public informații calomnioase despre nu știu ce înțelegeri ale mele cu un agent economic, sau despre nu știu ce presiuni exercitate asupra lor. Toate astea sunt minciuni si trebuiesc tratate ca atare.

Vreau să se înțeleagă de ce atacurile asupra mea și asupra AGEPI s-au întețit anume în ultima perioadă - are legatură directă cu situația politică. Acești oameni speră să folosească noua guvernare în propriile scopuri, deoarece gândesc că odată cu schimbarea mea, va dispărea și ultima piedică în calea intereselor lor înguste de business. Repet: aici e vorba de businessul lor, dar nicidecum de interesele reale ale deținătorilor de drepturi de autor.

Indiferent de aceste intimidări și atacuri publice, eu voi continua să fiu în serviciul autorilor. Voi pune și în continuare legea în capul mesei și mă voi opune oricăror tentative ca cineva să facă business pe seama adevăraților deținători de drepturi de autor.

Lilia BOLOCAN,
Director General AGEPI