2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Atelier de lucru în domeniul proprietății intelectuale pentru judecători

24.10.2022

În perioada 24-25 octombrie, mai mulți judecători din Republica Moldova participă la un Atelier de lucru în domeniul proprietății intelectuale. Evenimentul este organizat de Programul de Dezvoltare a Dreptului Comercial din cadrul Departamentului de Comerț al SUA (CLDP), în parteneriat cu Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) și Institutul Naţional al Justiţiei (INJ).

Atelierul de lucru are drept scop consolidarea cunoştinţelor în domeniul proprietății intelectuale (PI) în rândul reprezentanților sectorului justiției din Republica Moldova, precum și realizarea unui schimb de experiențe şi bune practici în domeniul asigurării respectării drepturilor de proprietate intelectuală (DPI).

În deschidere, Eugeniu Rusu, Director general al AGEPI, a salutat prezența judecătorilor, menționând că, participarea acestora la astfel de evenimente le oferă oportunitatea de a-și îmbogăți practicile în ceea ce privește aplicarea dreptului de proprietate intelectuală în instanțele de judecată din Republica Moldova.

La rândul său, Ecaterina Popa, Directoare a Institutului Național al Justiției, a apreciat colaborarea fructuoasă cu AGEPI privind promovarea proprietății intelectuale în rândul judecătorilor, subliniind că proprietatea intelectuală este una din prioritățile INJ.

Shaya Tavaf, consultant juridic, CLDP, la fel a mulțumit pentru organizare Agenției, menționând că acest atelier de lucru este primul eveniment desfășurat de către Programul de Dezvoltare a Dreptului Comercial din cadrul Departamentului de Comerț al SUA în domeniul proprietății intelectuale în Republica Moldova.

În prima zi a evenimentului, experții invitați își vor împărtăși cunoștințele pe subiecte ce țin de situația actuală în domeniul DPI în Republica Moldova, tendințele actuale în țara noastră și SUA privind judecarea cazurilor de PI, evaluarea proprietății intelectuale, evoluțiile recente în legislația dreptului de autor și a drepturilor conexe din Republica Moldova etc.

În cea de-a doua zi, judecătorii vor examina mai multe studii de caz privind soluționarea litigiilor din domeniul dreptului de autor și al mărcilor. Participanții vor fi familiarizați și cu aspecte procedurale privind calculul daunelor în domeniul PI.

Organizarea acestui atelier de lucru are loc în contextul Memorandumului dintre AGEPI și INJ prin care ambele instituții s-au angajat să promoveze și să disemineze cunoștințe cu privire la sistemul naţional de protecție și asigurare a respectării drepturilor de proprietate intelectuală în rândul angajaţilor din sectorul justiţiei al Republicii Moldova.

Programul CLDP este o divizie a Departamentului de Comerț al SUA ce promovează obiectivele politicii externe ale SUA în țările în curs de dezvoltare şi post-conflict prin reforme legislative legate de sectorul comercial. Acest program oferă asistență tehnică interguvernamentală, prin implicarea legislatorilor cu experienţă, a judecătorilor, factorilor de decizie, lideri în afaceri şi jurişti, atât din sectorul public, cât și din cel privat.