2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

AGEPI susține elevii inovatori, participanți ai Concursului „Mold SEF”

28.02.2022

În perioada 25 – 27 februarie 2022, s-a desfășurat, în format online, Concursul Național de Științe și Inginerie „Mold SEF” (Moldova Science and Engineering Fair), ediția a X-a.

Concursul „Mold SEF” este organizat anual de către Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare din cadrul Ministerului Educației și Cercetării, în parteneriat cu Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC și cu susținerea Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI). Scopul acestuia este identificarea și dezvoltarea inteligențelor multiple la elevi, sporirea interesului pentru studiul matematicii, fizicii, informaticii, chimiei, biologiei, științelor naturale, științelor tehnice și inginerești.

La festivitatea de deschidere a participat și Directorul general al AGEPI, Eugeniu Rusu, care le-a urat mult succes participanților. “A devenit o tradiție pentru AGEPI să participe în calitate de partener la organizarea prestigiosului concurs cu scopul de a susține și promova creativitatea și inovarea în rândul tinerei generații. Mă bucură faptul că, pe an ce trece, această competiție se extinde, crește numărul de participanți și de proiecte prezentate, ceea ce denotă o amplificare a interesului tinerilor pentru cercetare. Tinerii de astăzi sunt inovatorii, creatorii și antreprenorii de mâine. Rolul tinerilor inovatori în proiectarea unui viitor sustenabil este conștientizat la cel mai înalt for de PI – Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale, care a declarat genericul Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale din anul 2022: Proprietatea intelectuală și tinerii - inovând pentru un viitor mai bun. Vă invităm să vă alăturați pentru a celebra ingeniozitatea, creativitatea, viziunea și curajul tinerilor creatori, inventatori și antreprenori din întreaga lume pentru a construi un viitor mai bun.”, a mai menționat Eugeniu Rusu.

În cadrul actualei ediții, AGEPI a susținut un seminar de instruire pentru cadrele didactice – profesori-coordonatori ai concurenților.

La ediția curentă a Concursului au fost înscrise 63 de proiecte elaborate de 95 de elevi, ghidați de 50 de profesori, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ din 16 raioane și municipii. Din numărul total de proiecte, 27 au fost la categoria Științe și Matematică, 19 la categoria Științe Aplicate și 17 la categoria Tehnologia Informației.

Criteriile de evaluare pentru proiectele participante sunt: aplicabilitate, creativitate, abordarea științifică, complexitatea studiului, actualitatea temei, claritatea prezentării. Ținând cont de aceste criterii, Comisia de jurizare a desemnat 29 de proiecte pentru a fi premiate la etapa națională și a propus înaintarea a două proiecte pentru participare la etapa internațională a concursului.

Premianții etapei naționale a Concursului sunt elevi ai instituțiilor de învățământ din raioanele/municipiile: Bălţi, Briceni, Căușeni, Chişinău, Edineț, Făleşti, Glodeni, Hîncești, Orhei, Soroca, Ungheni, UTA Găgăuzia.

Totodată, proiectele propuse pentru participare la etapa internațională a Concursului, sunt: „Survole” elaborat de Cosmin Ciorba, elev în clasa a XI-a, Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Chișinău și Andrei Copaci, elev în clasa a XII-a, Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim” din Chișinău; „Broccoli – the source of obtaining biologically active components” elaborat de Maria Ciocoi și Marina Rusnac, eleve în clasa a XI-a, Liceul Teoretic cu Profil Real „Mihai Marinciuc” din Chișinău.

Învingătorii etapei naționale ne vor reprezenta țara la competiția internațională Intel ISEF, care se va desfășura în luna mai în Atlanta, Georgia, SUA.

Lista premianților celei de-a X-a ediții a Concursului poate fi accesată la următoarea adresă: https://ance.gov.md/content/premian%C8%9Bii-concursului-na%C8%9Bional-de-%C8%99tiin%C8%9Be-%C8%99i-inginerie-%E2%80%9Emold-sef%E2%80%9D-edi%C8%9Bia-x