2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

AGEPI sărbătorește Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale prin informarea elevilor cu privire la importanța PI

26.04.2024

Cu ocazia Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) a organizat lecții de informare în domeniul proprietății intelectuale (PI) pentru elevii din mai multe instituții de învățământ din Chișinău, Ialoveni și Florești. Proprietatea intelectuală și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă: Construind viitorul nostru comun prin inovație și creativitate este genericul Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale din 2024.

Printre instituțiile de învățământ care au beneficiat de acest program educativ s-au numărat:

  • Liceul Teoretic „Aurel David” din satul Bardar, raionul Ialoveni;
  • Liceul Teoretic ,,Mihail Sadoveanu” din Chișinău;
  • Liceul Teoretic  „Andrei Vartic” din Ialoveni;
  • Liceul Teoretic „Petre Ștefănucă” din Ialoveni;
  • Liceul Teoretic „Ion Creangă” din orașul Florești;
  • Liceul Teoretic ,,Miron Costin” din orașul Florești și
  • Liceul Teoretic ,,Mihai Viteazul” din Chișinău.

Specialiștii AGEPI au oferit elevilor informații detaliate despre proprietatea intelectuală și importanța acesteia în contextul obiectivelor de dezvoltare durabilă. S-a subliniat rolul inovației și al creativității în construirea unui viitor comun mai sustenabil și progresiv. De asemenea, s-a discutat despre modalitățile prin care proprietatea intelectuală poate fi protejată, evidențiindu-se importanța acestui proces pentru stimularea inovației și a progresului social și economic.

De asemenea, în cadrul celebrării Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale, un grup de tineri din cadrul organizației de voluntariat AIESEC Chișinău a fost în vizită la AGEPI, unde, la fel, au avut parte de o lecție de informare în domeniul PI.

Totodată, la invitația Universității Libere Internaționale din Moldova (ULIM), AGEPI a organizat o lecție publică despre PI, special dedicată Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale, pentru studenții de la ciclul I - Licență, din cadrul Facultății de Drept.

Aproximativ 700 de elevi și studenți au participat la aceste lecții de informare organizate de AGEPI, beneficiind de cunoștințe detaliate despre PI și importanța acesteia în contextul obiectivelor de dezvoltare durabilă.

AGEPI își dorește ca aceste lecții de informare să constituie o bază pentru dezvoltarea tinerilor ca inovatori și creatori de valoare în societate. Totodată, specialiștii instituției și-au exprimat intenția de a organiza și alte lecții de informare pe parcursul anului, menite să contribuie la educația elevilor și studenților în domeniul proprietății intelectuale.

Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale se marchează încă din anul 2000, iar 26 aprilie reprezintă ziua în care a intrat în vigoare Convenţia de constituire a Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (1970). 

Mai jos vedeți harta instruirilor pentru elevi în domeniul proprietății intelectuale: https://agepi.gov.md/ro/content/harta-liceelor-instruiri .