2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

AGEPI, prezentă la Reuniunile internaționale în domeniul proprietății intelectuale organizate de EUIPO la Alicante

17.10.2024

În perioada 14 - 16 octombrie curent, la sediul Oficiului Uniunii Europene de Proprietate Intelectuală (EUIPO) din Alicante, Spania, au avut loc cea de-a 23-a reuniune în domeniul cooperării, cea de-a 32-a reuniune în domeniul mărcilor și cea de-a 24-a reuniune în domeniul designului industrial.

Experții din oficiile de proprietate intelectuală ale statelor membre ale UE, țărilor candidate precum și reprezentanți ai asociațiilor și organizațiilor internaționale de proprietate intelectuală s-au întâlnit pentru a discuta despre cele mai recente evoluții în domeniul  cooperării internaționale cât și în domeniul mărcilor și designului industrial.

Republica Moldova a fost reprezentată de Victoria Pulbere, șefă adjunctă Direcția Mărci și Design Industrial, din cadrul Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) și Victoria Severin, specialistă principală, Secția relații internaționale și integrare europeană.

Toate cele trei reuniuni în domeniul cooperării, mărcilor și designului industrial au fost prezidate de Sandris Laganovskis, Directorul Departamentului de Cooperare și Parteneriate EUIPO.

În cadrul celei de-a 23-a reuniune privind cooperarea, participanții au abordat teme esențiale pentru viitorul cooperării europene în domeniul proprietății intelectuale, printre care Planul Strategic EUIPO 2030, proiectele europene de cooperare și noul cadru de reglementare privind indicațiile geografice artizanale și industriale. De asemenea, s-au discutat evoluțiile în cooperarea internațională, inclusiv sprijinul pentru Ucraina și măsurile restrictive legate de criza actuală. Agenda a inclus și o sesiune dedicată noilor tendințe în inteligența artificială și impactul acestora asupra proprietății intelectuale.

În cadrul celei de-a 32-a reuniuni în domeniul mărcilor, desfășurată pe 15 octombrie 2024, au fost discutate mai multe subiecte esențiale, inclusiv Planul Strategic EUIPO 2030 și promovarea practicilor comune la nivelul UE, cu accent pe realizările trecute și inițiativele noi incluse în viitorul plan. Tot în cadrul acestei sesiuni a fost prezentată Practica Comună PC15 ”Compararea produselor și serviciilor: Tratarea termenilor lipsiți de claritate și precizie și interpretarea comună a criteriilor Canon și a altor criterii” din cadrul Proiectele de Cooperare Europeană PCE4 Convergența practicilor. De asemenea, s-a analizat stadiul punerii în aplicare a Planului de acțiuni al Camerelor de recurs și deciziile recente ale acestora. În plus, au fost prezentate cele mai recente realizări în dezvoltarea instrumentelor și soluțiilor de examinare, precum și alinierea EUIPO la noile tendințe în domeniul inteligenței artificiale.

În cadrul celei de-a 24-a reuniuni în domeniul designului industrial, desfășurată pe 16 octombrie 2024, au fost discutate principalele schimbări și provocări privind legislația europeană în domeniul protecției desenelor și modelelor industriale. De asemenea, au fost prezentate cele mai importante modificări propuse în Ghidul privind desenele și modelele industriale, ce reprezintă orientări privind examinarea desenelor și modelelor comunitare.

Reuniunile EUIPO (Liaison Meeting EUIPO) constituie un forum oficial pentru a discuta subiecte tehnice de către experți și, prin urmare, reprezintă un pas important către dezvoltarea continuă și sustenabilitatea Rețelei de Proprietate Intelectuală a Uniunii Europene (EUIPN).