2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

AGEPI - partener al competiției Tekwill Junior Ambassadors

12.04.2022

În perioada 01.12.2021- 23.03.2022, la Chișinău, a avut loc Competiția „Tekwill Junior Ambassadors”, care face parte din programul „Tekwill în fiecare școală”.

Aflată la cea de-a doua ediție, competiția a fost organizată de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul Tehnologiilor Informaționale și ale Comunicațiilor (ATIC), proiectele „Tekwill” și „EU4Moldova Startup City Cahul”, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării.

Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) a participat la competiție  în calitate de partener informațional. Evenimentul se înscrie în tematica Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale, celebrată tradițional la 26 aprilie și desfășurată în acest an cu genericul „Proprietatea intelectuală și tinerii - inovând pentru un viitor mai bun”.

Scopul concursului a fost identificarea și dezvoltarea competențelor digitale creative în rândul elevilor, valorificarea ideilor inovative cu impact social pentru comunitate, sporirea interesului pentru disciplinele din domeniile de IT și creativitate, precum și susținerea tinerilor talentați din Republica Moldova. Elevii, beneficiari ai cursurilor din cadrul proiectului „Tekwill în fiecare școală”, au putut selecta o categorie pentru a realiza proiectul final:

  • Design Grafic – crearea identității vizuale pentru un obiectiv turistic autohton;
  • Proiectare și Dezvoltare Web – crearea unui website pentru o afacere mică autohtonă;
  • Programare a Algoritmilor în C/C++ – rezolvarea unei probleme,  în timp real, ce vizează activitatea umană cotidiană, socială, prin identificarea algoritmilor potriviți și scrierea soluției-cod în limbajele C/C++;
  • Antreprenoriat – elaborarea unui business-plan pentru o afacere socială, care este orientată către comunitate, mediu sau care propune servicii în beneficiul populației și a incluziunii sociale;
  • Proiectare și Dezvoltare a Aplicațiilor Mobile – dezvoltarea unei aplicații mobile ce oferă o soluție cu impact pozitiv pentru comunitate sau mediu;
  • Inteligență Artificială – dezvoltarea unui proiect cu Inteligență Artificială pentru un impact pozitiv asupra comunității sau a mediului.

La această ediție s-au înscris peste 600 de echipe de elevi. Reprezentanții AGEPI au participat în calitate de membri al juriului la categoriile Design Grafic, Proiectare și Dezvoltare Web și Antreprenoriat din cadrul competiției Tekwill Junior Ambassadors. Specialiștii au rămas impresionați de originalitatea ideilor, dar și de modul în care elevii au folosit tehnologia și noile abilități dezvoltate. La final, au fost selectate pentru decernare primele 4 echipe, care au acumulat punctajul maxim per categorie, iar festivitatea de premiere a avut loc pe 8 aprilie 2022.

AGEPI va organiza seminare de informare pentru echipele finaliste, precum și pentru proprietarii unităților de cazare din zone turistice, aceștia din urmă fiind beneficiari direcți la unele categorii ale concursului.

Mai multe informații despre concurs găsiți aici: https://tekwill.online/ro/competition/tekwill-junior-ambassadors