La 17 iunie curent, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), în parteneriat cu Proiectul UE „Suport pentru dialogul structurat în domeniul politicilor, coordonarea punerii în aplicare a Acordului de Asociere și îmbunătățirea procesului de aproximare legală”, a organizat Atelierul de informare cu genericul „Drepturile de autor pentru jurnaliști: ce trebuie să cunoști când lucrezi online”.
Evenimentul a avut drept scop creșterea cunoștințelor și abilităților jurnaliștilor de gestionare și valorificare a drepturilor de autor și conexe în spațiul mediatic, inclusiv pe platformele virtuale de comunicare (bloguri, rețele de socializare etc).
Evenimentul a debutat cu o discuție non-formală și deschisă cu Directorul general al AGEPI, Eugeniu Rusu, care a salutat interesul jurnaliștilor, bloggerilor și influencerilor de a fi prezenţi la eveniment și i-a îndemnat să participe activ la discuții cu întrebări din practica jurnalistică. Managerul instituției a prezentat noul proiect de lege privind dreptul de autor şi drepturile conexe, care a fost elaborat în scopul implementării standardelor europene și a prezentat cele mai relevante și importante ajustări.
Ulterior, conform programului, experții AGEPI au vorbit despre aspectele specifice protecției drepturilor de autor în mediul digital, modalitățile de autorizare a utilizării operelor și valorificare a drepturilor de autor pe platformele social-media. De asemenea, participanții au fost informați despre măsurile necesare de întreprins atunci când se distribuie o lucrare online și ce drepturi are jurnalistul în raport cu instituția media (angajatorul).
Experții din cadrul Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală au explicat publicului în ce condiții materialele publicate de jurnaliști pot constitui obiecte protejate de dreptul de autor, au vorbit despre contractul de autor, preluarea știrilor de către instituțiile mass-media și alte subiecte de actualitate.
Speaker în cadrul atelierului a fost și expertul Proiectului UE, Irina Lucan-Arjoca, care a abordat necesitatea armonizării cadrului legal din Republica Moldova cu acquis-ul comunitar în domeniul dreptului de autor și drepturilor conexe, a prezentat studii de caz, precum și deosebirile dintre legislațiile statelor în domeniul valorificării și protecției drepturilor jurnaliștilor și creatorilor de texte.
Pe parcursul atelierului, cei prezenţi au adresat întrebări specialiştilor, fiind puse în discuţie probleme actuale din spaţiul mediatic.
În încheiere, reprezentanții mass-media și organizatorii au convenit să creeze pe viitor noi ateliere de informare în acest domeniu.