Pe 13 aprilie, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) a organizat o ședință tematică cu Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor (ISSPNPC) pentru a discuta subiectul indicaţiilor geografice (IG) și denumirilor de origine (DO) din Georgia, care vor fi protejate urmare ratificării de către Republica Moldova a Acordului cu privire la recunoaşterea şi protecţia reciprocă a indicaţiilor geografice, semnat la Tbilisi, pe 1 februarie 2023.
În deschiderea ședinței, Andrei Popa, Director general adjunct AGEPI, a evidențiat importanța protejării indicațiilor geografice în diferite țări și a subliniat necesitatea unei atenții sporite în asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală (DPI) în Republica Moldova, în contextul procesului de integrare europeană al țării noastre. De asemenea, a menționat că, deși Republica Moldova are deja o legislație modernă în domeniul proprietății intelectuale, aliniată în mare măsură la Acquis-ul European relevant, există încă multe aspecte care trebuie îmbunătățite și actualizate pentru a se adapta la standardele europene.
În plus, Andrei Popa a subliniat faptul că indicațiile geografice joacă un rol important în promovarea și protejarea produselor tradiționale și a patrimoniului cultural, precum și în dezvoltarea economică a unor regiuni specifice. Prin urmare, este necesară o abordare strategică în ceea ce privește recunoașterea și protecția IG și DO, atât la nivel național, cât și internațional.
În continuare, Sergiu Dărănuță, șef ISSPNPC, a reiterat importanța respectării DPI și a subliniat că acest lucru reprezintă o provocare pentru toate instituțiile, inclusiv cele ale statului. El a accentuat faptul că o informare la timp și o colaborare strânsă între instituțiile responsabile de aplicarea legislației este veriga de bază pentru asigurarea respectării și protejarea adecvată a drepturilor de proprietate intelectuală în Republica Moldova.
Simion Levițchi, șef al Direcției de mărci și design industrial AGEPI, a făcut o incursiune în sistemul național al indicațiilor geografice și a prezentat informații cu referire la toate acordurile încheiate de Republica Moldova în acest sens.
În continuare, reprezentanții AGEPI și ai ISSPNPC au discutat mecanismul de protecție a IG și DO în Republica Moldova, în vederea asigurării unui nivel ridicat de protecție pentru consumatori.
În final, părțile au subliniat importanța organizării în viitor a unor ședințe tematice similare pentru a discuta diverse subiecte legate de protecția PI și au salutat faptul că Observatorul respectării drepturilor de proprietate intelectuală reprezintă în acest sens o platformă perfectă care facilitează colaborarea și schimbul de informații între instituțiile implicate în asigurarea respectării DPI în Republica Moldova.