Axa cronologică

Înapoi

  1. 1992

    Preşedintele Republicii Moldova semnează Decretul nr. 120 cu privire la instituirea Agenţiei de Stat pentru Protecţia Proprietăţii Industriale a Republicii Moldova (AGEPI), pe lângă Ministerul Economiei şi Finanţelor al Republicii Moldova (în scopul organizării şi asigurării protecţiei proprie¬tăţii industriale în Republica Moldova).

    Guvernul Republicii Moldova aprobă:

    Regulamentul şi Structura AGEPI – organ de stat, ce elaborează metodologia şi determină direcţiile principale ale politicii Republicii Moldova în domeniul protecţiei juridice a proprietăţii industriale;

    Regulamentul Agenţiei de Stat pentru Dreptul de Autor a Republicii Moldova (ADA), Decretul cu privire la ADA fiind semnat de către Preşedintele ţării în anul 1991.

  2. 1993

    Republica Moldova aderă la:

    Convenţia pentru Instituirea Organiza­ţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale;

    Convenţia de la Paris pentru Protecţia Proprietăţii Industriale;

    Tratatul de cooperare în domeniul bre­vetelor (PCT);

    Aranjamentul de la Madrid privind înre­gistrarea internaţională a mărcilor;

    Aranjamentul de la Haga privind depozitul internaţional de desene şi modele industriale;

    Tratatul de la Nairobi privind protecţia Simbolului Olimpic;

    Tratatul de la Budapesta privind recu­noaş­terea internaţională a depozitului microorganismelor în scopul asigurării protecţiei prin brevete.

    Republica Moldova semnează Acordul privind măsurile de protecţie a proprietăţii industriale şi crearea Consiliului Interstatal pentru Problemele Protecţiei Proprietăţii Industriale (CSI).

    AGEPI semnează o serie de acorduri de cooperare cu Oficiul Naţional de Brevete din Kazahstan, Oficiul Naţional de Proprietate Intelectuală din Kirghizstan, Biroul Naţional de Brevete din Lituania, Oficiul de Brevete din Letonia, Organizaţia de Proprietate Industrială din Grecia, Oficiul de Brevete din Ungaria.

    AGEPI înregistrează primii  mandatari autorizaţi (reprezentanţi în proprietate industrială) ai Republicii Moldova.

    Guvernul aprobă Regulamentul provizoriu cu privire la protecţia proprietăţii industriale în Republica Moldova, cuantumurile şi ter­menele de plată a taxelor pentru servicii cu semnificaţie juridică în domeniul protecţiei obiectelor de proprietate industrială – pri­mele acte normative de bază în domeniu.

    Apare primul număr al Buletinului Oficial de Proprietate Industrială (BOPI), care se editează lunar de către AGEPI, inserând informaţii oficiale referitoare la cererile de brevetare/înregistrare a obiectelor de proprietate industrială în Republica Moldova şi titlurile de protecţie acordate.

  3. 1994

    Parlamentul ado­p­tă Legea privind dreptul de autor şi drep­tu­rile conexe nr. 293-XIII –
    prima lege în domeniul pro­prietăţii intelectuale.

    AGEPI semnează o serie de acorduri de cooperare cu Oficiul de Brevete din Polonia, Oficiul Naţional de Proprietate Intelectuală din Croaţia, Oficiul de Proprietate Industrială din Macedonia, Oficiul de Proprietate Industrială din Republica Cehă.

    AGEPI eliberează:

    Certificatul nr.1 de înre­gistrare a mărcii, titular – Combinatul de piei artificiale şi articole tehnice din cauciuc din Chişinău;

    Brevetul nr.1 al Republicii Mol­dova pentru un Procedeu de fabricare a adaosului alimentar din materie primă vegetală, titular – Mihail Filippov.

  4. 1995

    Parlamentul ratifică următoarele instrumente internaţionale:

    Convenţia Internaţională de la Roma pentru ocrotirea drepturilor interpreţilor, ale producătorilor de fonograme şi ale organizaţiilor de difu­ziune;

    Convenţia de la Berna privind protecţia operelor literare şi artistice;

    Tratatul privind dreptul mărcilor (TLT);

    Convenţia eurasiatică privind brevetele.

    Parlamentul adoptă:

    Legea privind brevetele de invenţie nr.461-XIII;

    Legea privind mărcile şi denumirile de origine a produselor nr.588-XIII.

    AGEPI semnează acorduri de cooperare cu Oficiul European de Brevete, Oficiul de Brevete şi Mărci din Israel, Comitetul de Stat pentru Ştiinţă şi Tehnică al Republicii Azer­baidjan.

    AGEPI eliberează Certificatul nr.1 de înre­gistrare a desenului/modelului industrial, titular – Fabrica de mobilă „Viitorul”.

    Apare primul număr al revistei inventa­torilor şi cercetătorilor „Intellectus”. Revista reflectă multilateral aspectele protecţiei şi valorificării şi asigurării respectării drepturilor de proprietate inte­lectuală.

  5. 1996

    Republica Moldova devine membru al Convenţiei Eurasiatice privind Brevetele.

    Parlamentul adoptă:

    Legea privind protecţia soiurilor de plante nr.915-XIII;

    Legea privind protecţia desenelor şi modelelor industriale nr.991-XIII.

    AGEPI semnează Acordul de cooperare cu Oficiul de Brevete şi Mărci din Spania.

    Apare primul număr al publicaţiei „Bursa invenţiilor” (supliment al revistei „Intellectus”), prin care se promovează invenţiile brevetate în Republica Moldova – o sursă ştiinţifico-tehnică importantă pentru întreprinderile mici şi mijlocii în procesul de iniţiere a afacerilor.

    AGEPI organizează în comun cu Asociaţia Tinerilor Inventatori din Republica Moldova Salonul „Invenţii-Creativitate-Inovare”.

  6. 1997

    Republica Moldova aderă la:

    Aranjamentul de la Viena privind insti­tuirea Clasificării internaţionale a elemen­telor figurative ale mărcilor;

    Aranjamentul de la Strasbourg privind Clasificarea internaţională a brevetelor de invenţie;

    Protocolul referitor la Aranjamentul de la Madrid privind înregistrarea internaţională a mărcilor;

    Aranjamentul de la Locarno privind instituirea clasificării internaţionale a dese­nelor şi modelelor industriale;

    Aranjamentul de la Nisa privind Clasifi­carea internaţională a produselor şi serviciilor în scopul înregistrării mărcilor;

    Convenţia in­ter­na­ţională pentru protecţia noilor soiuri de plante.

    Guvernul aprobă taxele pentru servicii cu semnificaţie juridică în domeniul protecţiei obiectelor proprietăţii industriale.

    AGEPI semnează acorduri de cooperare cu oficiile de brevete din Austria şi Bulgaria.

    AGEPI desfăşoară primul simpozion ştiinţifico-practic „Lecturi AGEPI”, care ulterior devine simpozion internaţional şi se organizează în fiecare an.

    În cadrul AGEPI sunt elaborate Bazele de Date naţionale: Mărci, Invenţii, Modele de Utilitate, Design Industrial, precum şi sistemul de cercetare documentară în acestea.

  7. 1998

    Parlamentul ratifică următoarele tratate şi acorduri:

    Tratatul OMPI cu privire la interpretări şi fonograme;

    Tratatul OMPI privind dreptul de autor;

    Acordul CSI privind colaborarea în domeniul protecţiei dreptului de autor şi a drep-turilor conexe.

    La Chişinău are loc prima ediție a Expoziţiei Internaționale Specializate „INFOINVENT” (denumită atunci expoziția specializată „Know-How Exchange”), organizată de către AGEPI, în parteneriat cu Centrul Internațional de Expoziții „MOLDEXPO”, Ministerul Economiei și Reformelor, Academia de Științe a Moldovei și Ministerul Învățământului, Tineretului și Sportului. Expoziția constituie un prim for al proprietății intelectuale, creativității și inovării, al cărui scop este susținerea activității de cercetare și inovare, atragerea investițiilor în activitatea de inovare și transfer tehnologic, promovarea proiectelor mixte privind valorificarea și implementarea rezultatelor creativității umane în economia națională, precum și dezvoltarea cooperării tehnico-științifice internaționale.

    Pe lângă AGEPI se instituie Arbitrajul specializat – organ judiciar permanent pentru soluţionarea litigiilor din domeniul protecţiei PI.

    Apreciind experienţa AGEPI în domeniul utilizării Bazei de date INPADOC, Oficiul European de Brevete organizează la Chişinău un Seminar regional privind baza de date INPADOC, gestionată de OEB, filiala de la Viena, şi un curs practic de utilizare rapidă, calitativă şi eficientă a acesteia, întrunind specialişti în domeniul protecţiei proprietăţii industriale din 11 ţări ale CSI şi Mongolia.

  8. 1999

    Parlamentul adoptă Legea privind protecţia topografiilor circuitelor integrate
    nr. 655-XIV

    Preşedintele Republicii Moldova efectuează o vizită de lucru la OMPI (Geneva, Elveţia) în cadrul căreia are o întrevedere cu dr. Kamil Idris, Director General al OMPI, care ulterior întreprinde o vizită de lucru în Republica Moldova. Dr. K. Idris are o serie de întrevederi cu Preşedintele Parlamentului şi cu Primul ministru, parlamentari, reprezentanţi ai intelectualităţii din republică, dar şi cu colectivul AGEPI, în cadrul cărora a exprimat disponibilitatea OMPI de a contribui la perfecţionarea mecanismului de protecţie a proprietăţii intelectuale în ţara noastră, de a susţine integrarea Republicii Moldova în structurile europene. Directorul General al OMPI a primit titlul onorific de Doctor Honoris Causa.

    AGEPI şi Agenţia de Brevete şi Mărci a Federaţiei Ruse (ROSPATENT) semnează un Acord privind colaborarea în domeniul protecţiei proprietăţii industriale.

  9. 2000

    Republica Moldova aderă la următoarele instrumente internaţionale:    

    Aranjamentul de la Madrid privind sancţiunile pentru indicaţiile false sau înşelătoare de provenienţă a produselor;

    Aranjamentul de la Lisabona privind protecţia indicaţiilor locului de origine a produselor şi înregistrarea lor internaţională.

    Delegaţia oficială a Republicii Moldova participă la Conferinţa Diplomatică pentru adoptarea Tratatului privind dreptul brevetelor (PLT), în cadrul căreia semnează Tratatul şi Actul final.

    Parlamentul ratifică Convenţia cu privire la protecţia intereselor producătorilor de fonograme împotriva reproducerii neautorizate a fonogramelor lor.

    Întru armonizarea legislaţiei cu cerinţele OMC, în special cu prevederile Acordului TRIPs, Parlamentul modifică şi com­pletează Codul de procedură civilă; Legea viei şi vinului; Legea cu privire la secretul comercial; Legea privind brevetele de invenţie; Legea privind mărcile şi denumirile de origine a produselor; Legea privind protecţia soiurilor de plante; Legea privind protecţia desenelor şi modelelor industriale.

    Guvernul instituie Premiul anual pentru cel mai dotat inventator şi aprobă Regulamentul privind acest premiu, de asemenea aprobă Regulamentul cu privire la decernarea Medaliei de Aur a OMPI „Inventator remarcabil” şi Trofeului OMPI „Întreprindere inovatoare”.

    Guvernul Republicii Moldova şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei semnează un Acord privind colaborarea în domeniul protecţiei proprietăţii industriale.

    AGEPI şi OSIM semnează Convenţia de colaborare în domeniul protecţiei proprietăţii industriale, care a pus bazele unei colaborări durabile şi fructuoase dintre cele două oficii.

    În cadrul AGEPI este înfiinţat Institutul de Proprietate Intelectuală (IPI), care pregăteşte specialişti cu studii universitare la specialitatea „Managementul proprietăţii intelectuale”, la secţiile de zi şi fără frecvenţă.

  10. 2001

    Republica Moldova aderă la:

    Organizaţia Mondială a Comerţului şi, implicit, la

    Acordul privind aspectele drepturilor de proprietate inte­lectuală legate de comerţ.

    Republica Moldova ratifică următoarele instrumente:

    Tratatul privind dreptul brevetelor (PLT);

    Actul de la Geneva al Aranjamentului de la Haga privind înre­gi­strarea internaţională a desenelor şi mode­lelor industriale.

    Guvernul aprobă următoarele acorduri:

    Acor­dul de colaborare a statelor-membre ale CSI pentru combaterea încălcărilor drepturilor în domeniul proprietăţii intelectuale;

    Acordul privind asigurarea reciprocă a integrităţii secretelor interstatale în domeniul protecţiei juridice a invenţiilor;

    Acordul privind măsurile de prevenire şi com­batere a utilizării mărcilor şi indi­caţiilor geografice false în statele-membre ale CSI.

    Republica Moldova deţine preşedinţia Consiliului Interstatal CSI pentru problemele protecţiei proprietăţii industriale. Editează primul număr al Buletinului Oficial al Consiliului, elaborează şi lansează pagina web oficială a Consiliului.

    Parlamentul adoptă completări la Legea privind mărcile şi denumirile de origine a produselor, prin care se introduce noţiunea de „marcă proprietate a statului”, Guvernul aprobând Regulamentul cu privire la modul de folosire a mărcilor proprietate a statului.

    AGEPI semnează un Acord de cooperare tehnică cu Institutul Naţional de Proprietate Industrială din Franţa.

    Este lansată pagina web oficială a AGEPI.

  11. 2002

    Parlamentul adopta următoarele acte normative referitoare la domeniul PI:

    Legea cu privire la di­fuzarea exemplarelor de opere şi fonograme nr. 1459-XV;

    Legea cu privire la acti­vitatea de evaluare nr. 989-XV. Printre obiectele care se supun evaluării se numără şi activele nema­teriale – drepturile asupra obiectelor de proprietate intelectuală.

    Guvernul aprobă Regulamentul reprezen­tanţilor în proprietatea industrială (redacţie nouă).

    Cu prilejul Jubileului de 10 ani de la fondarea AGEPI, la Chişinău are loc seminarul naţional cu tema „Protecţia mărcilor şi indicaţiilor geografice în Republica Moldova”, organizat sub egida AGEPI, OMPI şi a Institutului Naţional al Denumirilor de Origine din Franţa, la care participă conducerea RM, reprezentanţi ai oficiilor de PI din ţară şi de peste hotare. 

  12. 2003

    Guvernul aprobă:

    Strategia de dezvoltare a sistemului naţional de protecţie şi utilizare a obiectelor de proprietate intelectuală până în anul 2010;

    Regulamentul cu privire la modul de pro­ducere, eliberare şi aplicare a marcajelor de control pe exemplarele de opere şi fono­grame;

    Regulamentul cu privire la modul de înregistrare în Registrul de stat al titu­la­rilor marcajelor de control;

    Regulamentul cu privire la evaluarea obiectelor de proprietate inte­lectuală, inclusiv Indicaţiile metodice pentru evaluarea acestor obiecte;

    Regulamentul cu privire la atestarea evaluatorilor obiec­telor de proprietate intelectuală;

    Regulamentul privind mo­dul şi condiţiile de acordare a permisiunii de folosire a denumirii oficiale sau istorice a statului în marca de produs şi/sau de serviciu, precum şi în desenul sau modelul industrial, Componenţa nominală şi Regula­mentul Comisiei pentru examinarea cererilor privind acordarea permisiunii de folo­sire a denumirii oficiale sau istorice a statului în marca de produs şi/sau de serviciu, precum şi în desenul sau modelul industrial;

    Regulamentul privind obiectele de proprietate intelectuală create în cadrul exercitării atribuţiilor de serviciu.

    AGEPI şi Oficiul de Brevete din Ungaria semnează un Memorandum de înţelegere  în domeniul protecţiei proprietăţii industriale.

    În cadrul expoziţiei naţionale „Fabricat în Moldova” se lansează Concursul anual „Marca comercială a anului”, orga­nizat de Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova în cooperare cu Asociaţia Naţională a Producătorilor, AGEPI şi redacţia săptămânalului „Ekonomiceskoe obozre­nie”.

    AGEPI lansează Concursul republican „Trofeul pentru inovare şi creativitate”.

  13. 2004

    Prin fuzionarea Agenţiei de Stat pentru Protecţia Proprietăţii Industriale şi Agenţiei de Stat pentru Drepturile de Autor este creată Agen­ţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), fiind aprobate Statutul şi Structura AGEPI.

    La AGEPI are loc atestarea primilor evaluatori ai obiectelor de proprietate intelectuală cu înmâ­narea certificatelor de calificare şi înscrierea lor în Registrul naţional al evaluatorilor OPI.

    La Chişinău are loc vizita de lucru Secretarului general adjunct al UPOV Rolf Jordens şi cu acest prilej se desfăşoară seminarul naţional cu tematica „Dreptul exclusiv asupra noilor soiuri de plante, conform Convenţiei UPOV – o şansă reală de asigurare a investiţiilor în domeniul ameliorării plantelor”, organizat de AGEPI, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare şi Comisia de Stat pentru Testarea Soiurilor de Plante.

  14. 2005

    Se încheie Proiectul TACIS „Consolidarea cadrului legislativ şi realizarea dreptu-rilor de proprietate industrială”, lansat în anul 2004, care, pe lângă obiectivul major de armonizare a legislaţiei naţionale în domeniul brevetelor, mărcilor, desenelor/modelelor industriale şi denumirilor de origine a produselor, a cuprins şi o serie de activităţi specifice, direcţionate spre consolidarea capacităţilor instituţionale şi sporirea profesionalismului personalului AGEPI în elaborarea şi redactarea actelor legislative.

    Între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Belarus este semnat Acordul privind colaborarea în domeniul protecţiei proprietăţii industriale.

    Se bun bazele relaţiilor de colaborare dintre AGEPI şi ORDA, fiind organizate întruniri ale specialiştilor din domeniul drepturilor de autor şi conexe, în cadrul cărora s-a convenit asupra necesităţii intensificării schimburilor de experienţă, în special vizând aspectele ce ţin de implementarea acquis-ului comunitar în domeniul dreptului de autor.

    AGEPI lansează un Studiu amplu privind pirateria şi contrafacerea în Republica Moldova.

    AGEPI şi Academia de Ştiinţe a Moldovei (AŞM) semnează un Acord de colaborare în domeniul promovării şi protecţiei proprietăţii intelectuale.

    AGEPI, în comun cu Biblioteca Naţională, organi­zează în premieră Expoziţia de acte normativ-legi­slative, manuale, monografii, periodice, CD-uri din domeniul proprietăţii intelectuale.

  15. 2006

    Parlamentul adoptă legi pentru acceptarea amenda­men­telor la Convenţia pentru Instituirea Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale şi la unele tratate internaţionale adminis­trate de OMPI.

    Cu sprijinul OMPI şi al Confederaţiei Internaţionale a Societăţilor Autorilor şi Compozitorilor (CISAC), la Chişinău se desfăşoară Seminarul subregional „Dreptul de autor şi drepturile de difuziune”, la care participă specialişti din Irlanda, Ungaria, România, Federaţia Rusă, Belarus şi Ucraina.

    AGEPI încheie un Acord de cooperare în domeniul protecţiei proprietăţii industriale cu Oficiul de Brevete din Bulgaria.

    AGEPI semnează acorduri de colaborare în domeniul protecţiei proprietăţii intelectuale cu Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor şi Uniunea Producătorilor de Fonograme şi Videograme.

    AGEPI, Ministerul Afacerilor Interne şi Business Software Alliance (BSA) semnează Protocolul de cooperare pentru aplicarea legislaţiei şi prevenirea criminalităţii în domeniul dreptului de autor.

    La AGEPI se lansează:

    Programul de gestionare a Registrului de Stat al operelor şi obiectelor dreptului de autor şi drep­turilor conexe;

    Programul de gestionare a Bazei de Date „Rezultate ştiinţifice”;

    Registrul brevetelor eurasiatice valabile pe teritoriul Republicii Moldova şi Programul de gestionare al acestuia.

  16. 2007

    Parlamentul adoptă:

    Modificări la Codul penal prin care sunt introduse sancţiuni penale pentru încălcarea drepturilor de proprietate industrială, fiind asigurată compatibilitatea deplină a legislaţiei naţionale în materie de drept penal cu prevederile vizând respectarea drepturilor de proprietate intelectuală impuse de Acordul TRIPs.

    Noua Lege privind protecţia desenelor şi mode­lelor industriale nr. 161-XVI, ela-borarea aces­teia fiind condiţionată de necesitatea racor­dării normelor de asi-gurare a protecţiei desenelor şi modelelor industriale la standardele UE, prevăzute în Planul de Acţiuni RM – UE, aprobat prin Hotărâre de Guvern.

    Demarează şi se derulează proiecte de asistenţă tehnică, susţinute de TACIS Moldova, pentru armonizarea legislaţiei naţionale referitoare la dreptul de autor şi drepturile conexe, a cadrului regulator naţional în domeniul protecţiei soiurilor de plante cu reglementările UE şi elaborarea proiectelor de lege în acest sens.

    Poetul Grigore Vieru şi compozitorul Eugen Doga sunt distinşi cu Diploma şi Medalia de aur ale OMPI pentru contri­buţia acestora la formarea mai multor generaţii şi promovarea înaltelor valori naţionale şi ge­neral umane.

    Cu ocazia Jubileului de 15 ani de la fondare, AGEPI organizează cu suportul OMPI Seminarul naţional cu participare internaţională „Managementul proprietăţii intelectuale: inovarea, promovarea şi transferul tehnologic”, la care participă înalţi funcţionari ai organizaţiilor internaţionale, regionale şi naţionale de PI, ai autorităţilor publice centrale din RM. 

  17. 2008

    Parlamentul ratifică Tratatul de la Singapore privind dreptul mărcilor (TLT).

    Parlamentul adoptă următoarele acte legislative în domeniul proprietăţii intelectuale:

    Legea privind protecţia mărcilor nr. 38-XVI;

    Legea privind protecţia soiurilor de plante nr. 39-XVI;

    Legea privind protecţia invenţiilor nr. 50-XVI, prin care s-a introdus o nouă formă de protecţie a invenţiilor – brevetul de invenţie de scurtă durată, care a substituit modelul de utilitate;

    Legea privind protecţia indicaţiilor geografice, denumirilor de origine şi a specialităţilor tradiţionale garantate nr. 66-XVI.

    Prin Hotărâre de Guvern este instituită Comisia naţională pentru proprietatea intelectuală, în scopul coordonării operative, complexe şi strategice a problemelor legate de funcţionarea sistemului de proprietate intelectuală.

    În contextul noii politici de vecinătate a Uniunii Europene, AGEPI semnează cu Oficiul European de Brevete (OEB) un Program de cooperare pentru anii 2008-2009.

    Între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Azerbaidjan este semnat Acordul privind colaborarea în domeniul protecţiei proprietăţii industriale.

    La Chişinău are loc Simpozionul subregional OMPI-AGEPI „Instruirea şi perfecţionarea în domeniul proprietăţii intelectuale”, cu participarea reprezentanţilor instituţiilor de învăţământ superior din Republica Moldova, ţările CSI, Lituania şi România, în cadrul căruia Prodecanul Academiei OMPI Gao Hang a avut o întâlnire cu studenţii Academiei de Studii Economice a Moldovei (ASEM), înaltul oaspete prezentând activitatea şi programele de instruire oferite de Academia OMPI.

    Republica Moldova preia preşedinţia Consiliului Administrativ al Organizaţiei Eurasiatice de Brevete (OEAB), pentru un termen de doi ani.

    În scopul susţinerii şi stimulării creativităţii elevilor, AŞM (Incubatorul „Inovatorul”), în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Tineretului şi AGEPI, lansează  concursul republican anual „Cel mai bun elev inovator” la care participă elevii instituţiilor de învăţământ preuniversitar din Republica Moldova.

  18. 2009

    Guvernul aprobă următoarele noi regulamente:

    Regulamentul privind procedura de depunere, examinare şi înregistrare a mărcilor;

    Regulamentul privind procedura de depunere şi examinare a cererii de brevet de invenţie şi de eliberare a brevetului.

    AGEPI semnează o serie de acorduri bilaterale de colaborare în domeniul protecţiei şi promovării proprietăţii intelectuale cu Academia de Transporturi, Informatică şi Comunicaţii (ATIC), Universitatea de Stat „A. Russo” din Bălţi (USARB), Universitatea de Stat din Moldova (USM), Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „N. Testemiţanu” (USMF
    „N. Testemiţanu”), Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), Universitatea Liberă Internaţională din Moldova (ULIM).

    AGEPI lansează un nou tip de servicii – prediagnoza proprietăţii intelectuale – un concept european în sprijinul întreprinderilor mici şi mijlocii. Prediagnoza se efectuează în scopul estimării potenţialului inovaţional al întreprinderii şi gradului de utilizare al acestuia, stabilirii unor modalităţi adecvate de protecţie a produselor intelectuale, diminuării riscului de contrafacere a produselor şi reducerii costurilor de producere.

    La Chişinău are loc prima ediţie a unui eveniment inedit – Conferinţa de afaceri „Ziua mărcilor”, organizată de către Clubul de afaceri „Franţa-Moldova” cu suportul Mobiasbancă-Groupe Société Générale şi Orange Moldova. Printre coorganizatori se numără Alianţa Franceză din Moldova, Institutul Internaţional de Management, AGEPI, companii franceze şi moldoveneşti de succes etc.

    Are loc ceremonia de înmânare a primelor brevete de scurtă durată.

  19. 2010

    Parlamentul adoptă noua Lege privind dreptul de autor şi drepturile conexe nr.139-XVI.

    OMPI sărbătoreşte 10 ani de la instituirea Zilei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale şi 40 de ani de la intrarea în vigoare a Convenţiei de constituire a OMPI. Genericul proclamat de OMPI pentru anul 2010 este: „Inovaţiile unesc lumea”. În cadrul manifestărilor scriitorului Dumitru Matcovschi i se înmână Medalia de aur a OMPI „Pentru Creativitate”. Aceeaşi Medalie de Aur a OMPI este decernată Primadonei Operei Naţionale, Maria Bieşu.

    Are loc lansarea Proiectului Twinning „Suport pentru implementarea şi respectarea drepturilor de proprietate intelectuală în Republica Moldova”, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de către un consorţiu format din Oficiul Danez pentru Brevete şi Mărci (DKPTO) şi Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci din România.

    În cadrul Expoziţiei Mondiale (World Expo) de la Shanghai, Republica Populara Chineză, AGEPI în cooperare cu Agenţia pentru Inovare şi Transfer Tehnologic (AITT) a AŞM, organizează o serie de mese rotunde cu tematica „Perlele Republicii Moldova în domeniul Cercetare-Inovare-Dezvoltare”, prezentând realizările cercetătorilor şi inventatorilor din Republica Moldova, precum şi aspectele generale ale sistemului naţional de protecţie a proprietăţii intelectuale.

    AGEPI şi Agenţia Naţională a Medicamentului semnează un Acord de cooperare, semnarea acestuia fiind condiţionată de necesitatea perfecţionării practicii de aplicare a legislaţiei şi creării condiţiilor necesare pentru asigurarea protecţiei juridice şi apărării eficiente a rezultatelor activităţii intelectuale şi a mijloacelor de individualizare a produselor din domeniul medicinii şi farmaceuticii.

  20. 2011

    Republica Moldova este gazda unui Atelier de lucru internaţional cu genericul „Politicile de inovare şi sistemele de brevete”. Organizatori: Oficiul European de Brevete, Serviciul European de Acţiune Externă, în cooperare cu AGEPI şi cu asistenţa proiectului TAIEX.

    La Chişinău se desfăşoară Conferinţa subregională „Consolidarea capacităţilor privind aspectele economice şi respectarea drepturilor de PI” organizată de Comisia Economică a Naţiunilor Unite pentru Europa (UNECE) în colaborare cu AGEPI şi Oficiul pentru Brevete şi Mărci din SUA (USPTO), la care participă peste 70 de specialişti din domeniul inovării şi PI din diferite ţări şi experţi internaţionali din cadrul UNECE, OMPI, USPTO, reprezentanţi ai sectorului privat.

    În cadrul AGEPI este instituit Observatorul respectării drepturilor de proprietate intelectuală, a cărui activitate de bază se axează pe monitorizarea situaţiei în domeniul PI în ţară şi crearea unei platforme de comunicare interinstituţională în scopul asigurării transparenţei decizionale şi trasabilităţii dosarelor.

    Parlamentul adoptă Legea pentru denunţarea Convenţiei Eurasiatice privind Brevetele.

    Guvernul aprobă următoarele acte normative:

    Regulamentul privind activitatea mandatarilor autorizaţi în proprietatea intelectuală;

    Regulamentul privind înregistrarea contractelor de cesiune, licenţă, gaj şi franchising referitoare la obiectele de proprietate industrială.

    Asociaţia pentru Dezvoltarea Culturii şi Protecţiei Drepturilor de Autor şi Conexe „Apollo”, în parteneriat cu AGEPI, organizează seminarul „Pirateria televizată – diagnostic şi remedii” – ca o primă acţiune din cadrul Campaniei naţionale de combatere a pirateriei „Priveşte cu încredere”.

    AGEPI semnează cu Institutul Turc de Brevete un Protocol de cooperare bilaterală în domeniul PI.

    AGEPI semnează cu ASEM un Acord de colaborare privind instruirea şi perfecţionarea cadrelor cu profil economic în domeniul proprietăţii intelectuale.

  21. 2012

    Republica Moldova semnează, împreună cu alte 47 de ţări, Tratatul OMPI privind interpretările audiovizuale, al cărui obiectiv este consolidarea statutului interpreţilor în industria audiovizuală prin asigurarea unui cadru legal internaţional bine structurat şi echilibrat, astfel pentru prima dată fiind reglementată protecţia interpreţilor într-un mediu digital.

    Republica Moldova şi Uniunea Europeană semnează la Bruxelles Acordul cu privire la protecţia Indicaţiilor Geografice (IG) pentru produsele agricole şi alimentare care prevede recunoaşterea produselor moldoveneşti cu IG şi DO pe piaţa europeană. Prin acest acord, RM şi UE se angajează să respecte şi să protejeze reciproc indicaţiile geografice şi denumi-rile de origine înregistrate.

    Directorul General al OMPI Francis Gurry efectuează o vizită de lucru în Republica Moldova. În cadrul vizitei este semnat Memorandumul de Înţelegere între Guvernul Republicii Moldova şi Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale privind cooperarea în domeniul PI, de asemenea, între OMPI şi AGEPI sunt semnate două documente de referinţă: Programul de cooperare privind Tratatul de Cooperare în domeniul brevetelor şi probleme asociate brevetelor şi Memorandumul de cooperare referitor la comunicarea electronică în cadrul Sistemului de la Madrid privind înregistrarea internaţionala a mărcilor. Directorul General al OMPI a primit titlul onorific de Doctor Honoris Causa al ASEM.

    În vederea asigurării continuităţii relaţiilor cu OEAB şi stabilirii mecanismului de menţinere în vigoare a brevetelor eurasiatice pe teritoriul ţării noastre, Guvernul semnează Acordul privind protecţia juridică a invenţiilor pe teritoriul Republicii Moldova după denunţarea Convenţiei Eurasiatice de Brevete. Totodată, în scopul implementării eficiente a Acor­dului RM-OEAB, AGEPI şi Oficiul Eurasiatic de Brevete semnează un Acord de colaborare care vizează aspectele tehnice de imple­mentare a acestuia.

    Guvernul aprobă Strategia naţională în domeniul proprietăţii intelectuale până în anul 2020 şi Planul de acţiuni privind implementarea acesteia.

    Scriitorul Spiridon Vangheli şi actorul de teatru şi film Mihai Volontir sunt distinşi cu Medalii de Aur ale OMPI „Pentru Creativitate” – pentru succese remarcabile şi contribuţie personală în promovarea şi dezvoltarea artei teatrale, cinematografiei şi literaturii naţionale.

    Este lansată Campania publică de sensibilizare a consumatorilor cu genericul „STOP Pirateria şi Contrafacerea!”. Campania este organizată de către AGEPI în cadrul Proiectului Twinning, cu suportul OMPI.

    AGEPI şi Consiliul Coordonator al Audiovizualului semnează un Plan comun de măsuri privind respectarea dreptului de autor şi drepturilor conexe în mediul audiovizual din Republica Moldova.

    Are loc şedinţa festivă dedicată Aniversării a 20-a de la fondarea AGEPI şi constituirea sistemului naţional de proprietate intelectuală, cu participarea reprezentanţilor conducerii republicii, a oficiilor de PI din ţară şi de peste hotare.

    La Geneva are loc semnarea Acordului de colaborare şi a Planului de acţiuni comune dintre AGEPI şi Oficiul de Proprietate Intelectuală din China (SIPO).

  22. 2013

    Intră în vigoare Acordul între Republica Moldova şi Uniunea Europeană cu privire la protecţia indicaţiilor geografice ale produselor agricole şi alimentare, semnat la 26.06.2012 la Bruxelles, Belgia. În baza Acordului, pe teritoriul Republicii Moldova sunt protejate 3136 de indicaţii geografice şi denumiri de origine din UE, incluse în anexele la Acord.

    În cadrul Conferinţei Diplomatice de la Marrakesh, Republica Moldova semnează Tratatul OMPI privind facilitarea accesului la operele publicate pentru persoanele cu deficienţe de vedere sau persoanele cu capacitate limitată de percepere a informaţiei tipărite.

    La München, Germania, Directorul General al AGEPI şi Preşedintele OEB semnează Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova şi Organizaţia Europeană de Brevete privind validarea brevetelor europene pe teritoriul Republicii Moldova.

    Republica Moldova preia preşedinţia Consiliului interstatal pentru problemele protecţiei juridice şi apărării proprietăţii intelectuale pentru o perioadă de un an.

    AGEPI şi Centrul Naţional de Proprietate Intelectuală din Georgia (SAKPATENTI) semnează un Memorandum de înţelegere.

    AGEPI lansează sistemul informaţional de depunere online a cererilor OPI şi achitarea taxelor online, utilizând semnătura electronică.

    AGEPI, în parteneriat cu Misiunea Misiunea Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina (EUBAM), publică primul „Raport naţional privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuală în Republica Moldova, 2012”, ediţie anuală, care are ca scop analiza fenomenelor de contrafacere şi piraterie şi recomandarea unor soluţii eficiente pentru contracararea acestor flageluri.

    AGEPI, cu suportul OMPI, organizează prima ediţie a Conferinţei Internaţionale Inovaţionale cu genericul „Inovaţiile, Proprietatea Intelectuală şi Dezvoltarea economică”, în parteneriat cu Ministerul Economiei, AŞM, AITT şi Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM).

  23. 2014

    Parlamentul adoptă următoarele acte legislative:

    Legea cu privire la Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, care reglementează expres principiile generale referitoare la oficiul naţional de proprietate intelectuală şi statutul acestuia, activităţile de bază, examinarea pe cale extrajudiciară a litigiilor, evaluarea OPI şi reprezentarea în domeniul proprietăţii intelectuale.

    Legea pentru aprobarea simbolurilor naţionale asociate indicaţiilor geografice protejate, denumirilor de origine protejate şi specialităţilor tradiţionale garantate.

    Este finalizat cu succes primul audit de supraveghere pentru evaluarea conformităţii Sistemului de Management al Calităţii, implementat în cadrul AGEPI în anul 2013, conform cerinţelor standardului ISO 9001:2008.

    AGEPI, în cooperare cu Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova şi Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport a mun. Chişinău, lansează Campania de sensibilizare a elevilor din mun. Chişinău asupra fenomenelor contrafacerii şi pirateriei.

    AGEPI stabileşte relaţii de cooperare cu AO IREX Moldova/NOVATECA şi semnează un Memorandum de colaborare bilaterală, lansând împreună cu Ministerul Culturii şi Asociaţia Bibliotecarilor Campania de informare şi instruire a bibliotecarilor din republică.

    În cadrul proiectului TEMPUS TecTNet „Reţeaua de Transfer Tehnologic”, în patru universităţi din ţară: UTM, USM, USARB şi Universitatea Agrară de Stat din Moldova (UASM), are loc lansarea Programului de master în domeniul Managementului inovaţional şi transferului tehnologic, care conţine şi un curs dedicat proprietăţii intelectuale, şi anume „Dreptul şi managementul proprietăţii intelectuale”.

    AGEPI demarează o serie de proiecte cu susţinerea OMPI, printre care:

    Studiul privind impactul industriilor creative asupra economiei naţionale;

    Proiectul privind promovarea produselor cu denumiri de origine din Republica Moldova.

    Serviciile AGEPI sunt integrate în portalul guvernamental unic al serviciilor www.servicii.gov.md, oferind posibilitatea oricărei persoane interesate să aplice pentru obţinerea unui drept de proprietate intelectuală.

  24. 2015

    Intră  în vigoare Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova şi Organizaţia Europeană de Brevete (OEB) de validare a brevetelor europene.

    Guvernul aprobă Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea Comisiei de mediere în domeniul proprietăţii intelectuale şi procedura de mediere, scopul fiind crearea şi utilizarea unor mecanisme eficiente de protecţie a proprietăţii intelectuale, inclusiv prin oferirea persoanelor interesate a libertăţii de a alege modul de reglementare a litigiilor apărute.

    AGEPI ca organ responsabil de implementarea în RM a prevederilor Acordului de Asociere în materie de PI, inclusiv în domeniul IG, găzduieşte prima reuniune a Subcomitetului pentru Indicaţii Geografice, instituit în conformitate cu art. 306 al Acordului de Asociere între RM şi UE.

    4 indicaţii geografice din Republica Moldova (Codru, Valul lui Traian, Ştefan Vodă şi Divin) înaintate spre protecţie în Uniunea Europeană sunt publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, susţinând cu succes consultările publice.

    Solicitanţii naţionali depun la AGEPI două cereri noi de înregistrare a IG – „Dulceaţă din petale de trandafir Călăraşi” şi „Rachiu de caise de Nimoreni”.

    AGEPI lansează o nouă aplicaţie despre invenţii, inventatori şi brevetele înregistrare în Republica Moldova pe cale naţională şi internaţională – Panorama de Brevet care, prin esenţă, reprezintă un instrument de prelucrare a informaţiei cuprinse în Baza de Date Naţională „Invenţii” şi vine să scoată în evidenţă atât informaţia de brevet la nivel naţional, cât şi anumite date statistice de interes socio-economic.

  25. 2016

    Republica Moldova semnează Actul de la Geneva al Aranjamentului de la Lisabona privind denumirile de origine şi indicaţiile geografice.

    Parlamentul aprobă unele amendamente la Legea privind protecţia indicaţiilor geografice, denumirilor de origine şi specialităţilor tradiţionale garantate, al căror scop este sporirea atractivităţii sistemului de protecţie a acestor OPI prin simplificarea procedurilor de dobândire şi menţinere a dreptului de utilizare a indicaţiilor geografice şi denumirilor de origine, de modificare a caietelor de sarcini, de înregistrare a specialităţilor tradiţionale garantate, precum şi prin extinderea calităţii de solicitant asupra unei autorităţi competente vizate de lege.

    Guvernul aprobă următoarele acte normative:

    Regulamentul cu privire la susţinerea brevetării în străinătate a invenţiilor şi a soiurilor de plante create în Republica Moldova, acesta având drept scop crearea unui mecanism funcţional de susţinere a acestui proces;

    Nomenclatorul serviciilor cu semnificaţie juridică în domeniul protecţiei obiectelor proprietăţii intelectuale şi tarifele aferente acestora.

    Misiunea RM pe lângă Oficiul ONU la Geneva, în cooperare cu AGEPI,  organizează la Geneva un eveniment festiv dedicat aniversării a 25-a de la proclamarea independenţei Republicii Moldova şi aderarea RM la OMPI, în cadrul căruia sunt desfăşurate activităţi de promovare a produselor tradiţionale autohtone de calitate cu IG sau cu potenţial de a fi înregistrate ca produse cu IG (brânzeturi, miere, nuci, vinuri etc.).

    În cadrul Conferinţei Internaţionale privind Proprietatea Intelectuală şi Dezvoltarea, organizate de OMPI, AGEPI prezintă proiectul „Din Inimă. Branduri de Moldova”, un proiect de succes al RM, care contribuie la promovarea brandurilor autohtone.

    La Bruxelles, Belgia, are loc cea de-a 2-a Reuniune a Subcomitetului pentru IG, în cadrul căreia este adoptată decizia de protecţie pe teritoriul UE a indicaţiilor geografice, care desemnează trei zone vitivinicole ale Republicii Moldova: Valul lui Traian, Codru, Ştefan Vodă, dar şi a indicaţiei geografice Divin, utilizate pentru produsul „rachiu de vin învechit” fabricat pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

    AGEPI şi Ministerul Educaţiei semnează un Acord de colaborare în vederea promovării cunoştinţelor în domeniul proprietăţii intelectuale în cadrul instituţiilor de învăţământ din RM şi sensibilizarea tinerei generaţii asupra fenomenelor contrafacerii şi pirateriei.

    AGEPI în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) desfăşoară seminare de instruire în teritoriu (Edineţ, Bălţi, Rîbniţa, Orhei, Ungheni, Hînceşti, Cahul, Comrat, Soroca şi Căuşeni), la care participă reprezentanţi ai filialelor teritoriale ale CCI. Seminarele sunt axate pe rolul semnelor distinctive în promovarea activităţii economice, în mod special al mărcilor, brandurilor şi designului industrial.

    Producătorii autohtoni solicită înregistrarea indicaţiei geografice „Zăbriceni” (pentru plante, fructe uscate şi amestecuri din ele pentru infuzii) şi a denumirii de origine „Brînză de Popeasca” (pentru brânză de oi), ultima fiind şi înregistrată.

  26. 2017

    În cadrul reuniunii bilaterale AGEPI-EUIPO este semnat un Memorandum de Înţelegere privind cooperarea bilaterală care aduce relaţia dintre cele două oficii la un nou nivel de cooperare, încadrându-se perfect în agenda de integrare europeană a Republicii Moldova, fapt ce contribuie la atingerea obiectivelor stabilite de Acordul de Asociere RM – UE în domeniul PI şi susţine integrarea graduală a economiei Republicii Moldova pe piaţa internă a UE.

    Are loc lansarea proiectului UE „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în Republica Moldova”, al cărui beneficiar este AGEPI, având drept parteneri co-beneficiari Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Interne, Procuratura Generală, Serviciul Vamal şi Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor.

    Ministerul Educaţiei aprobă primul Curriculum naţional pentru  disciplina opţională „Introducere în Proprietatea Intelectuală” pentru clasele a X-XII-a.

    AGEPI, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei al RM, Oficiul de Stat pentru Invenţii  şi Mărci din România şi Oficiul Român pentru Drepturile de Autor lansează  primul Concurs în domeniul proprietăţii intelectuale, adresat tinerilor din Republica Moldova şi România care studiază în instituţiile de învăţământ general din clasele a IX-XII-a, profesional tehnic, secundar şi profesional tehnic post-secundar.

    AGEPI realizează un pas semnificativ spre transparenţă în procedura de înregistrare a mărcii, Baza de date „Mărci naţionale” fiind completat cu o nouă funcţionalitate – axa timpului, care oferă o posibilitate unică pentru persoanele interesate de a urmări etapele procesului de examinare şi înregistrare a unei mărci, precum şi a valabilităţii mărcii.

  27. 2018

    Intră în vigoare pentru Republica Moldova Tratatul de la Marrakesh pentru facilitarea accesului la operele publicate al persoanelor nevăzătoare, cu deficienţe de vedere sau cu dificultăți de citire a materialelor imprimate.

    La Chișinău are loc prima ediție a seminarului regional cu genericul „Asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală”, organizată de AGEPI în cooperare cu OMPI în contextul Zilei Mondiale Anticontrafacere, al cărui scop este consolidarea cunoştinţelor și realizarea unui schimb de experiențe şi bune practici în domeniul asigurării respectării drepturilor de proprietate intelectuală, precum și diminuării impactului negativ al fenomenelor de contrafacere și piraterie.

    Guvernul aprobă Codul de etică şi conduită al mandatarilor autorizaţi în proprietatea intelectuală, prin completarea Regulamentului privind activitatea mandatarilor autorizaţi în proprietatea intelectuală, acțiune care a fost stabilită în Planul național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană în perioada 2017-2019, având drept scop preluarea celor mai bune practici privind implementarea codurilor de conduită a mandatarului autorizat în statele UE prin aprobarea unui astfel de cod pentru mandatarii autorizaţi din Republica Moldova.

    AGEPI, în parteneriat cu Asociația Obștească pentru Dezvoltare Durabilă și Bunăstare Socială, cu suportul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și al Reprezentanței Permanente a Republicii Moldova pe lângă Oficiul ONU şi alte organizaţii internaţionale cu sediul la Geneva, Elveția organizează în incinta OMPI expoziția de design cu genericul „MOLDOVA – designing lifestyle – Rolul designului în creșterea calității vieții din Republica Moldova”.

    Prin Hotărârea nr.1247/2018 AGEPI este reorganizată din instituție publică în autoritate administrativă centrală în subordinea Guvernului.

    AGEPI aderă la programul TMclass al EUIPO și la instrumentul de căutare Global Design Database al OMPI.

    AGEPI semnează acord de cooperare cu Oficiul de Proprietate Intelectuală din Muntenegru și memorandum de înţelegere cu Oficiul de Brevete din Israel.

  28. 2019

    Are loc lansarea platformei e-learning și a primului curs gratuit de instruire la distanță „Cum se protejează drepturile de proprietate intelectuală în Republica Moldova” destinat diverselor categorii de utilizatori: elevi, studenți, profesori, cercetători, reprezentanți ai autorităților publice cu responsabilități în aplicarea drepturilor de PI, ai mediului de afaceri.

    AGEPI lansează Harta interactivă a produselor tradiționale din Republica Moldova protejate prin indicații geografice și cu potențial de a fi protejate prin IG (http://harta-ig.agepi.gov.md), care reprezintă o oportunitate de promovare a  produselor tradiționale din Republica Moldova. Aceasta este un instrument util prin intermediul căruia orice persoană interesată, inclusiv turiști naționali și străini, vor avea posibilitatea de a ne explora țara și de a se informa despre produsele tradiționale din diferite regiuni ale acesteia.

    La AGEPI este înregistrată prima specialitate tradițională garantată din Republica Moldova – desertul tradițional moldovenesc „PRUNE UMPLUTE CU MIEZ DE NUCĂ”, titular – Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului al RM.

    Republica Moldova aderă la instrumentul de clasificare DesignClass, elaborat de EUIPO și la programul OMPI e-PCT.

    AGEPI semnează memorandum de înţelegere cu Autoritatea Națională de Proprietate Intelectuală din Republica Populară Chineză.

  29. 2020

    AGEPI organizează o lecție pilot în domeniul proprietăţii intelectuale pentru elevii claselor a I-IV-a de la Liceul Teoretic „Universul” din or. Chişinău, folosind kitul elaborat în cadrul proiectului „Campanie de sensibilizare a drepturilor de proprietate intelectuală pentru tineri”, realizat cu suportul incubatorului „EU Association Lab”, în cadrul programului ImpAcT (Implementation of DCFTA supporting activities in Ukraine, Moldova and Georgia) finanțat de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei.

    AGEPI semnează Acordul de colaborare în domeniul proprietății intelectuale cu proiectul Jean Monnet Chair „European Union for Intellectual Property Rights”/EUPROIN, proiect implementat sub egida UE și a Asociației de Cultură Juridică Henri Capitant Moldova, prin care părțile s-au angajat să promoveze importanța și rolul fundamental al proprietății intelectuale pentru dezvoltarea economică, culturală și socială a statului, precum și personală a fiecărui membru al societății.

    Republica Moldova participă, cu drept de vot, alături de alte 83 de state la sesiunea extraordinară a Comitetului de coordonare al Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale, convocată pentru desemnarea candidaturii Directorului general al OMPI. În cadrul lucrărilor Comitetului de coordonare este desemnat Daren Tang din Singapore pentru funcția de Director general al organizaţiei.

    AGEPI aderă la serviciul online de depunere a cererilor Madrid e-Filing, Republica Moldova devenind prima țară din sud-estul Europei care oferă serviciul de depunere online a cererilor pentru utilizatorii sistemului de la Madrid.

    AGEPI aderă la serviciul PCT Paperless Service, care oferă posibilitatea transmiterii electronice a documentelor dintre AGEPI, în calitate de oficiu receptor pentru cererile internaționale de brevet de invenție depuse prin sistemul PCT, și OEB, în calitatea sa de Autoritate Internațională de documentare PCT.

  30. 2021

    AGEPI se aliniază la o nouă practică comună a Rețelei Uniunii Europene de proprietate intelectuală prin adoptarea implementării Documentului practic „Riscul de confuzie (impactul elementelor nedistinctive/slabe) - motivele relative de refuz” în cadrul procedurilor de examinare, având drept scop oferirea de recomandări cu privire la impactul elementelor nedistinctive/slabe ale mărcilor asupra evaluării riscului de confuzie.

    În Republica Moldova intră în vigoare Actul de la Geneva al Aranjamentului de la Lisabona privind denumirile de origine și indicațiile geografice. Sistemul de înregistrare internațională oferă protecție pentru denumirile care indică originea geografică a unor produse cum ar fi: cafea, ceai, fructe, vin, produse de olărit, sticlărie sau țesături.

    Reprezentantul Republicii Moldova, Ambasadoarea Tatiana Molcean, Reprezentant Permanent al Republicii Moldova pe lângă Oficiul ONU de la Geneva şi alte Organizaţii Internaționale cu sediul la Geneva este aleasă în calitate de președinte al Adunării generale a OMPI pentru bienala 2022-2023.

    AGEPI, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Culturii, Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare din Republica Moldova și Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare, organizează Expoziția Internațională Specializată „INFOINVENT”, ediția a XVII-a, care, în contextul pandemiei de COVID-19, în premieră are loc în format online pe platforma www.infoinvent.md. La eveniment participă peste 80 de instituții și întreprinderi, tineri creatori și inventatori din circa 17 ţări (Republica Moldova, România, China, Vietnam, Australia, Coreea, Croația, Malaiezia etc.), prezentând la standurile virtuale circa 450 de invenții, produse/servicii inovative și creative, proiecte de cercetare, de inovare și de transfer tehnologic.

    Este implementată Platforma informațională în domeniul protecției drepturilor de proprietate intelectuală - e-IPR, sistem informaţional interdepartamental comun care asigură schimbul de date interinstituţional şi contribuie la informarea societăţii cu privire la respectarea drepturilor de PI http://db.observatorpi.md/.

  31. 2022

    Guvernul Republicii Moldova aprobă Hotărârea privind modul şi condiţiile de acordare a permisiunii de folosire a denumirii oficiale sau istorice a statului în marcă/desen sau model industrial, prin care sunt aprobate Regulamentul privind modul şi condiţiile de acordare a permisiunii de folosire a denumirii oficiale sau istorice a statului în marcă/desen sau model industrial, componența nominală a Comisiei pentru examinarea cererilor privind acordarea permisiunii de folosire a denumirii oficiale sau istorice a statului în marcă/desen sau model industrial, precum și regulamentul de activitate al acesteia.

    Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală este gazda Conferinței Internaționale „Protecția proprietății intelectuale în era digitală”, organizate de către Asociația de cultură juridică Henri Capitant Moldova, în cadrul proiectului Jean Monnet Support to Associations in European Integration and Intellectual Property Protection Studies / EUPROIN, implementat cu suportul programului Erasmus+ al Uniunii Europene, în cooperare cu AGEPI, la care participă reprezentanți ai autorităților publice, instituțiilor de învățământ superior, ai organizațiilor de cercetare-dezvoltare și ai mediului de afaceri.

    AGEPI participă la Conferința internațională a Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale privind proprietatea intelectuală și tehnologiile de avangardă, denumită sugestiv Conversațiile OMPI. În cadrul evenimentului, Directorul general al AGEPI a prezentat viziunea oficiului de proprietate intelectuală din Republica Moldova asupra tehnologiilor de avangardă în calitate de motor al transformării digitale eficiente.

    AGEPI se aliniază criteriilor de evaluare și divulgare a desenelor și modelelor industriale pe Internet aplicate în statele membre ale Uniunii Europene, adoptând și publicând Documentul practic: Criteriile de evaluare și divulgare a desenelor și modelelor industriale pe Internet, conceput să servească ca punct de referință pentru oficiile de PI și pentru orice alte părți interesate în vederea sporirii transparenței, securității juridice și previzibilității în beneficiul utilizatorilor și examinatorilor din cadrul diferitor oficii de proprietate intelectuală.

    Cu prilejul marcării a 30 de ani de la fondarea oficiului național de proprietate intelectuală din Republica Moldova, AGEPI lansează concursul de desen pentru tineri cu genericul „Inovații care ar face lumea mai bună”, care are drept scop promovarea sistemului de proprietate intelectuală în rândul tinerilor, evidențierea impactului pozitiv pe care îl au inovațiile asupra societății, precum și dezvoltarea aptitudinilor și spiritului competitiv al tinerilor.