2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Parlamentul European a adoptat Acordul privind brevetul unic

18.12.2012

Pe 11 decembrie curent,ministrii industriei din tarile Uniunii Europene si-au dat acordul pentru crearea unui brevet unic european. Pentru acest proiect, care urmeaza sa sporeasca competitivitatea intreprinderilor europene, in special a celor mici si mijlocii,s-au dus discutii timp de peste treizeci de ani. In aceasta ordine de idei, Oficiul European de Brevete (OEB) a salutat realizarea Parlamentului European de la Strasbourg, calificand-o drept „istorica”.

„Uniunea Europeana trebuie felicitata pentru aceasta decizie, care a deschis calea pentru completarea sistemului european de brevete cu brevetul unitar si Curtea unificata de brevete, asteptate in Europa timp de peste 30 de ani de ani", a declarat presedintele OEB, Benoit Battistelli. Dupa atatia ani de negocieri, marti, 11 decembrie 2012, noua legislatie a fost votata de Parlamentul European. Astfel, inventatorii din UE vor putea obtine in curand un brevet unic european, care va permite reducerea cu pana la 80% a cheltuielilor pentru recunoasterea brevetului in UE, regimul de brevetare fiind adaptat in special la nevoile companiilor mici si mijlocii.

"Proprietatea intelectuala nu trebuie sa fie stopata la frontiere. Drumul spre introducerea unui brevet european a fost lung si complicat, dar in final a meritat toate eforturile", a declarat Bernhard Rapkay, raportorul pentru legislatia referitoare la sistemul unitar de protectie a brevetelor. Iar deputatul european Klaus-Heiner Lehne, presedintele Comisiei pentru afaceri juridice, raportor pentru Acordul international de infiintare a instantei unice pentru brevete, a declarat: „Odata cu adoptarea noilor reguli, multe dintre obstacolele pe care le intalneau IMM-urile vor fi inlaturate".

In prezent, un brevet trebuie sa fie obtinut si apoi validat pentru fiecare din cele 27 de state membre ale UE. Aceasta are un impact impovarator asupra costului brevetelor europene, care sunt de optsprezece ori mai scumpe decat in SUA, iar in China costul unui brevet este de numai 600 de euro, a reamintit comisarul european pentru piata interna, Michel Barnier.
Gratie brevetului unic, simplificarile administrative ce urmeaza sa fie realizate vor permite reducerea cheltuielilor inventatorilor din UE pentru depunerea unei cereri de brevet in timpul perioadei de tranzitie pana la 6.500 de euro, acest cost urmand sa fie redus sub 5.000 de euro dupa perioada de tranzitie, a dat asigurari comisarul european Michel Barnier. Deci, dupa cum sustine Comisia Europeana, un brevet european ar putea costa numai 4.725 de euro, fata de o medie de 36.000 de euro - costurile din prezent.

Deoarece Spania si Italia au refuzat sa participe la negocieri, pentru a protesta fata de faptul ca brevetele nu sunt traduse decat in cele trei limbi de lucru ale Uniunii: germana, engleza si franceza, la moment brevetul european face obiectul unei cooperari intarite doar intre 25 din cele 27 de state ale UE. Deoarece cele doua tari nominalizate au facut recursuri in justitie, pentru a raspunde oricaror temeri si a putea satisface Spania si Italia, presedintia cipriota a UE a propus in noiembrie curent ca cererile de brevet sa poata fi depuse in orice limba europeana, dupa care sa fie traduse intr-una din cele trei limbi de lucru. Odata inregistrate, brevetele vor fi traduse in cele 23 de limbi ale UE.

Potrivit Comisiei Europene, intrarea in vigoare a Acordului international care creeaza o instanta unica in materie de brevete va avea loc la 1 ianuarie 2014 sau dupa cea de-a 13-a ratificare a statelor participante, cu conditia ca Franta, Marea Britanie si Germania sa fi ratificat deja textul. Alte doua acte legislative - legislatia referitoare la sistemul unitar de protectie a brevetelor si Acordul international de infiintare a instantei unice pentru brevete - se vor aplica de la 1 ianuarie 2014 sau de la data la care va intra in vigoare Acordul international. Deci, prima cerere pentru brevetul unic european ar putea fi depusa in anul 2014.

Pentru a depune o cerere pentru noul brevet, orice inventator va putea face o aplicatie la Oficiul European de Brevete (un organism care nu apartine de UE) pentru un brevet unic, recunoscut in toate cele 25 de tari participante ale UE. Aplicatia pentru brevetare trebuie facuta in engleza, franceza sau germana. Daca este prezentata intr-o alta limba, dosarul va trebui insotit de o traducere.

Pentru mai multe detalii:
http://www.epo.org/news-issues/news/2012/20121211.html
http://www.epo.org/law-practice/unitary/unitary-patent.html
http://ec.europa.eu/internal_market/indprop/docs/patent/com2011-215-final_ro.pdf
http://www.epo.org/law-practice/unitary/patent-court.html.
http://www.europarl.europa.eu/news/ro