2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

AGEPI a participat la cea de-a patra consultare regională privind indicațiile geografice în Europa și Asia Centrală

13.12.2023

La data de 11 decembrie 2023, a avut loc cea de-a patra consultare regională privind indicațiile geografice în Europa și Asia Centrală, desfășurată în format online. Evenimentul a fost organizat de către Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) în colaborare cu Organizaţia pentru o Reţea Internaţională de Indicaţii Geografice (OriGIn).

Peste 100 de participanți din țări precum Albania, Bosnia și Herțegovina, Ungaria, Georgia, Republica Moldova, Uzbekistan, Tadjikistan, Turcia și Kârgâzstan au luat parte la această inițiativă. De asemenea, au fost prezenți reprezentanți ai Organizației Mondiale de Proprietate Intelectuală (OMPI) și ai Institutului Naţional de Origine şi Calitate al Republicii Franceze (INAO).

Consultarea a inclus prezentări care au abordat subiecte esențiale, cum ar fi importanța și organizarea controlului în domeniul indicațiilor geografice, strategiile de marketing și operaționalizarea acestora, precum și cele mai recente progrese înregistrate în statele participante din Europa și Asia Centrală.

Un moment important al evenimentului a fost prezentarea Strategiei sustenabile pentru Indicații Geografice (Sustainability Strategy for Geographical Indications (GIs)) de către reprezentantul OriGIn. Acesta a oferit explicații privind implementarea diverselor proiecte menite să contribuie la dezvoltarea indicațiilor geografice.

Toate comunicările, inclusiv cea a Republicii Moldova prezentată de Simion Levițchi, șeful Direcției mărci și design industrial al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), pot fi vizualizate aici: on the oriGIn website.

În plus, au fost prezentate informații referitoare la resurse utile, precum oriGIn worldwide GI compilation  - o sursă cuprinzătoare pentru căutarea informațiilor la nivel global despre indicațiile geografice protejate (actualizată în mod regulat, dar posibil să nu fie exhaustivă) și activitățile de cooperare dintre FAO și OriGIn în domeniul indicațiilor geografice și durabilității (FAO/oriGIn cooperation activities on GIs and Sustainability).

Participarea la astfel de evenimente este esențială pentru a împărtăși și promova cele mai bune practici, având în vedere importanța indicațiilor geografice în contextul promovării țărilor participante, inclusiv a Republicii Moldova.