2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Republica Moldova prezidează cea de-a 64-a rundă a Adunărilor anuale ale statelor membre ale OMPI la Geneva

07.07.2023

În perioada 6 – 14 iulie 2023, orașul Geneva, Elveția, găzduiește cea de-a 64-a rundă a Adunărilor anuale ale Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI), eveniment care reunește delegați din peste 190 de state membre ale OMPI, organizații internaționale și regionale, ambasadori, miniștri etc. Republica Moldova, reprezentată de Tatiana Molcean, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar, Reprezentant Permanent al Republicii Moldova pe lângă Oficiul ONU de la Geneva şi alte Organizații Internaționale cu sediul la Geneva, îndeplinește pentru al doilea an consecutiv funcția de președinte al Adunărilor anuale.

La această ediție, delegația Republicii Moldova este condusă de Eugeniu Rusu, Director general al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI).

La sesiunea de deschidere a Adunărilor anuale ale statelor membre ale OMPI, Ambasadoarea Republicii Moldova la Geneva, Tatiana Molcean, în calitate de Președinte al Adunării Generale, a exprimat recunoștință față de toți cei implicați în organizarea acestei runde și și-a reiterat angajamentul de a contribui la succesul reuniunii. Ea a subliniat importanța cooperării internaționale și a promovării proprietății intelectuale în contextul actual.

În discursul său inaugural, Directorul general al OMPI, Daren Tang, a mulțumit reprezentanților statelor membre pentru prezență și a menționat că această rundă este cea mai reprezentată din istoria Adunărilor anuale ale OMPI. La fel, în raportul său, Directorul general al OMPI, a prezentat realizările semnificative ale organizației în perioada recentă, evidențiind progresele înregistrate și impactul pozitiv al activităților desfășurate. De asemenea, el a subliniat provocările cu care se confruntă atât OMPI, cât și statele membre în acest moment, subliniind necesitatea unor soluții inovatoare pentru a depăși aceste provocări. Totodată, Daren Tang a transmis mesaje de recunoștință, angajament și determinare în fața audienței internaționale, subliniind importanța OMPI în promovarea și dezvoltarea sistemului global de proprietate intelectuală.

Agenda ediției curente a Adunărilor OMPI abordează subiecte-cheie precum rezolvarea problemelor sistemului global de proprietate intelectuală, implementarea programelor de dezvoltare ale organizației, respectarea tratatelor și convențiilor administrate de OMPI, precum și prioritățile de dezvoltare a dreptului internațional.

Directorul general al AGEPI, Eugeniu Rusu, în alocuțiunea făcută în debutul Adunărilor, a informat statele membre despre alinierea delegației Republicii Moldova la declarația Grupului regional al Țărilor Europei Centrale și Statelor Baltice, din care face parte, apreciind pozitiv activitatea desfășurată de Secretariatul OMPI în pregătirea rundei actuale de Adunări anuale generale. De asemenea, reprezentantul Moldovei a ținut să informeze înaltul for despre ultimele realizări ale Republicii Moldova în domeniul proprietății intelectuale, inclusiv pe agenda de integrare europeană a țării.

“Alinierea legislației naționale la standardele internaționale inclusiv acquis-ul european reprezintă o prioritate clară pentru Republica Moldova, iar sprijinul și expertiza oferite de OMPI sunt esențiale în acest proces”, a subliniat Eugeniu Rusu.

Oficialul moldovean a evidențiat în mod special importanța evaluării de către OMPI a proiectelor de legi în domenii precum dreptul de autor, brevete, indicații geografice și alte aspecte legate de proprietatea intelectuală, contribuind astfel la dezvoltarea și consolidarea cadrului legal al țării noastre în domeniul proprietății intelectuale.

Prin organizarea cu succes a celei de-a 64-a rundă a Adunărilor anuale ale statelor membre ale OMPI, Republica Moldova consolidează și mai mult poziția sa în comunitatea internațională și evidențiază rolul său activ în promovarea și dezvoltarea sistemului de proprietate intelectuală.

Dincolo de agenda consolidată a Adunărilor OMPI, delegația AGEPI are planificate o serie de reuniuni bilaterale cu Directorul general al Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale, Daren Tang, precum și cu reprezentanții diferitelor unități OMPI, dar și cu delegații statelor membre prezente la reuniune.

Menționăm că mandatul Ambasadoarei Tatiana Molcean în calitate de Președintă a Adunării Generale OMPI a fost aprobat în cadrul celei de-a 62-a runde de Adunări ale statelor membre ale Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI) și este exercitat pe parcursul a doi ani, fiind o premieră pentru diplomația Republicii Moldova când un reprezentant al țării preia o funcție de asemenea nivel în cadrul organizației respective.