2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

 

Call-center:
(+373-22) 400500

Anti-corruption line:
(+373-22) 400500

Întâlnire la nivel înalt AGEPI-OMPI la Geneva: Discuții despre colaborarea în domeniul proprietății intelectuale

07/12/2024

Pe 11 iulie curent, delegația Republicii Moldova, condusă de Directorul general al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), Eugeniu Rusu, a avut o întâlnire bilaterală cu Directorul general al Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI), Daren Tang. Întrevederea a avut loc în cadrul celei de-a 65-a runde de Adunări generale a statelor membre ale OMPI, desfășurată în perioada 9 - 17 iulie 2024, la Geneva, Elveția.

În timpul întâlnirii, cei doi oficiali au discutat despre colaborarea dintre AGEPI și OMPI și au schimbat opinii referitoare la evoluțiile recente în domeniul proprietății intelectuale la nivel internațional. De asemenea, au fost abordate provocările cu care se confruntă Republica Moldova în prezent în acest domeniu.

Una dintre prioritățile discutate a fost alinierea legislației din Republica Moldova la standardele și reglementările internaționale privind proprietatea intelectuală. În acest sens, s-a subliniat importanța adoptării și implementării unui cadru legal coerent și eficient, care să asigure protecția adecvată a drepturilor de proprietate intelectuală în conformitate cu cerințele internaționale.

Directorul general al AGEPI, Eugeniu Rusu, a exprimat recunoștință față de OMPI pentru sprijinul acordat în evaluarea proiectelor de legi și expertiza legală oferită. De asemenea, a subliniat nevoia de suport și experiență din partea experților OMPI în continuarea perfecționării cadrului legal în domeniul dreptului de autor și conexe, invențiilor și altele.

Un alt aspect discutat în cadrul întâlnirii a fost importanța pentru Republica Moldova a sistemului indicațiilor geografice și implicit a Actului de la Geneva al Aranjamentului de la Lisabona privind denumirile de origine și indicațiile geografice (Actul de la Geneva). În acest sens, Eugeniu Rusu și Vladimir Cuc, Ambasador al Republicii Moldova în Confederația Elvețiană, au transmis instrumentul de ratificare al Actului de la Geneva pentru depozitare Directorului general OMPI.

În acest context, menționăm că Actul de la Geneva lărgește aria de acoperire a Aranjamentului de la Lisabona în vigoare prin crearea unui mecanism atractiv pentru protecția indicațiilor geografice (IG), similar celui de protecție a denumirilor de origine (DO), la fel și facilitează procedurile de înregistrare a acestor obiecte de proprietate intelectuală, inclusiv achitarea unor taxe considerabil mai mici decât în cazul înregistrării unei DO sau IG separat în fiecare țară.

La finalul întâlnirii, Directorul general al OMPI, Daren Tang, a transmis aprecierea sa față de angajamentul și eforturile depuse de Republica Moldova în promovarea și protejarea proprietății intelectuale. Acesta a subliniat importanța unei colaborări strânse între OMPI și AGEPI pentru a consolida și dezvolta sistemul de proprietate intelectuală din țară.

Oficialul a afirmat că OMPI va continua să sprijine AGEPI în procesul de aliniere la standardele internaționale în domeniul proprietății intelectuale. De asemenea, a exprimat disponibilitatea organizației de a oferi expertiză și asistență tehnică pentru implementarea eficientă a legislației și a direcțiilor strategice în acest domeniu.

Astfel, întâlnirea bilaterală dintre Directorul general al OMPI, Daren Tang, și delegației Republicii Moldova a reprezentat un pas important în consolidarea cooperării și în promovarea unei agende comune privind proprietatea intelectuală.