Comunitatea științifică din Republica Moldova sărbătorește anual, pe 10 noiembrie, Ziua Științei.
Instituită în Republica Moldova prin Hotărârea Guvernului, această sărbătoare este organizată în contextul Zilei Internaționale a Științei pentru Pace și Dezvoltare, proclamată de către UNESCO la data de 2 noiembrie 2001.
Acest eveniment are drept scop evidențierea rolului primordial al științei în dezvoltarea durabilă a întregii societăți, promovarea solidarității naționale şi internaționale şi atragerea atenției asupra provocărilor cu care se confruntă domeniul respectiv.
Tema din 2021 a Zilei Internaţionale a Știinţei pentru Pace şi Dezvoltare este: Construirea comunităților pregătite pentru schimbările climatice.
Anul 2021 marchează cea de-a 20-a aniversare a primei Zile a Științei pentru Pace și Dezvoltare, iar UNESCO profită de această ocazie pentru a ne aminti de importanța promovării științei deschise pentru noi toți. Acest lucru este important pentru dezvoltarea omenirii și este o condiție prealabilă pentru depășirea provocărilor globale, în special pentru construirea de comunități pregătite pentru schimbările climatice.
Pentru a marca această importantă zi, Academia de Științe a Moldovei organizează o Ședința solemnă online a Adunării Generale a AŞM, în cadrul căreia va avea loc și ceremonia de înmânare a Premiilor Academiei de Științe a Moldovei pentru rezultate valoroase obținute în domeniul științelor sociale, economice, umanistice și arte, precum și pentru promovarea științei în mass-media. Directorul general al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), Eugeniu Rusu, va participa în calitate de invitat în cadrul ședinței solemne.
Ziua Științei constituie o ocazie în plus de a ne exprima întreaga admirație și apreciere pentru efortul depus de fiecare cercetător din Republica Moldova la dezvoltarea științei și inovării naționale și integrarea acesteia în spațiul de cercetare internațional.
Cu acest prilej, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) adresează sincere felicitări şi urări de sănătate, inspirație și succes tuturor persoanelor care se dedică progresului tehnologic, cercetării științifice, nobilei munci de căutare a noi soluții pentru provocările cu care se confruntă omenirea la ora actuală.
La mulți ani, stimați membri ai comunității științifice!