2024

2023

2022

2021

2020

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

 

Колл-центр:
(+373-22) 400500

Антикоррупционная линия:
(+373-22) 400500

Sesiunea Comitetului pentru Programă și Buget al OMPI

13.07.2021

În perioada 12-16 iulie 2021, reprezentanții AGEPI participă la cea de-a 32-a sesiune a Comitetului pentru Programă și Buget (PBC) al Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI). În condițiile generate de pandemia COVID-19, ediția curentă a reuniunii este organizată în format hibrid cu participarea delegațiilor în persoană, cât și de la distanță, prin intermediul platformei Interprefy create special pentru a oferi posibilitatea de a participa la ședințele Adunărilor OMPI tuturor reprezentanților statelor membre, inclusiv în condiții de restricționare a mobilității.

În cadrul sesiunii a 32-a a PBC vor fi abordate și luate decizii pe probleme stringente ale organizației care nu pot fi amânate. Printre acestea se numără subiecte ce țin de funcționarea OMPI în condiții de pandemie, aspecte de personal și de securitate, planificarea activității financiare ale uniunilor administrate de OMPI, dar și examinarea rapoartelor de audit și financiare.

În deschiderea sesiunii curente, Directorul general al OMPI, Daren Tang, a prezentat statelor membre viziunea managementului OMPI asupra dezvoltării organizației în următorii cinci ani și a raportat situația financiară solidă a OMPI pe termen scurt, informând participanții și despre eforturile pe care le întreprinde organizația pentru ca proprietatea intelectuală (PI) să contribuie la refacerea omenirii după pandemia COVID-19.

În prima zi a Comitetului, dl Tang a prezentat statelor membre și propunerea sa de buget pentru bienala 2022-2023, propunând o creștere prudentă a cheltuielilor organizației, în valoare de 3% (pentru un total de 790,8 milioane de franci elvețieni), în timp ce previziunea de creștere a veniturilor este de 8% (951,8 milioane franci elvețieni).

Directorul general a clarificat că creșterea cheltuielilor va servi în primul rând la consolidarea procesului de transformare digitală a OMPI, precum și la asigurarea resurselor adecvate pentru infrastructura și serviciile oferite de OMPI. Digitalizarea va fi însoțită de schimbări în modul în care operează OMPI, cu mai multă inițiativă lăsată oficialilor, presupunând o colaborare internă mai puternică și o cultură a muncii mai dinamică. Aceasta include, de asemenea, o creștere de 4,5% a cheltuielilor destinate proiectelor de dezvoltare, care reprezintă 18,5% din bugetul total al organizației.

Ulterior, statele membre au fost invitate să ia act de Planul de Dezvoltare Strategică (PDS) pe termen mediu (2022-2026) care confirmă angajamentul organizației de a se concentra asupra domeniilor sale tradiționale de competență, precum dezvoltarea cadrului normativ-legislativ internațional, furnizarea de servicii globale de proprietate intelectuală și prioritizarea domeniilor de activitate strategică ale OMPI pe termen mediu.

PDS-ul propus depășește aspectele tehnice și juridice ale PI, iar viziunea pe termen mediu a OMPI este de a aduce proprietatea intelectuală mai aproape de omul simplu, astfel încât aceasta să devină parte a aspirațiilor personale și vieții per ansamblu.

Pe parcursul următoarelor zile vor fi discutate mai multe subiecte ce țin de activitatea și bugetul organizației, inclusiv subiecte ce țin de funcționarea OMPI în condiții de pandemie, participarea OMPI la activitatea Grupului pentru Dezvoltarea Sustenabilă al ONU, metodologia de alocare a veniturilor și cheltuielilor pe uniunile administrate de OMPI, revizuirea politicii lingvistice, precum și alte subiecte  referitoare la personal și securitate, planificarea activității Comitetelor și Uniunilor OMPI, dar și examinarea rapoartelor de audit, financiare etc.