2024

2023

2022

2021

2020

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

 

Колл-центр:
(+373-22) 400500

Антикоррупционная линия:
(+373-22) 400500

Negocieri dintre RM si UE privind protectia indicatiilor geografice

05.05.2010

La 27 aprilie curent, la Ministerul Economiei al Republicii Moldova a avut loc prima runda de negocieri pe marginea proiectului de Acord intre Guvernul Republicii Moldova si Uniunea Europeana cu privire la protectia indicatiilor geografice pentru produsele agricole si alimentare.

Delegatia Republicii Moldova a fost formata din reprezentantii Ministerelor Economiei, Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Agriculturii si Industriei Alimentare, precum si Agentiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuala (AGEPI). Din delegatia UE au facut parte reprezentanti ai Comisiei Europene. Participantii la negocieri au pus in discutie textul proiectului de Acord cu privire la protectia indicatiilor geografice pentru produsele agricole si alimentare, accentul fiind pus pe aspectele ce tin de recunoasterea, utilizarea si asigurarea protectiei indicatiilor geografice, relatia lor cu marcile, aplicarea teritoriala a acordului etc.

In aceeasi zi delegatia UE a vizitat AGEPI, organul abilitat cu inregistrarea indicatiilor geografice (IG), incluzand si denumirile de origine (DO), unde a avut loc o sedinta tehnica de lucru. In cadrul sedintei, expertii AGEPI au prezentat stadiul actual privind protectia acestor obiecte de proprietate intelectuala pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv in baza Aranjamentului de la Lisabona din 31 octombrie 1958 privind protectia denumirilor de origine si inregistrarea lor internationala. Au fost de asemenea discutate unele aspecte tehnice privind desfasurarea consultarilor publice pe marginea listelor IG inaintate de UE spre protectie pe teritoriul Republicii Moldova, solutionarea eventualelor conflicte intre IG si marci etc. De mentionat ca rolul principal in procesul consultarilor publice ii revine AGEPI care, dupa publicarea listelor in cauza, va receptiona si va examina eventualele opozitii.

Trebuie sa reiteram faptul ca Republica Moldova a reusit intr-un interval de timp relativ scurt, dupa proclamarea independentei sale, sa creeze un cadru national armonizat cu acquis communautaire si sa se incadreze in sistemul international de protectie a indicatiilor geografice. Tara noastra dispune de un potential considerabil in producerea vinurilor si altor produse eligibile pentru a purta indicatii geografice si denumiri de origine. Pentru valorificarea acestui potential, sunt necesare eforturile conjugate ale producatorilor si asociatiilor autohtone in vederea inregistrarii IG si DO in conformitate cu Legea nr. 66-XVI din 27 martie 2008 privind protectia indicatiilor geografice, denumirilor de origine si specialitatilor traditionale garantate.

In acest context, semnarea si implementarea prevederilor Acordului intre Guvernul Republicii Moldova si Uniunea Europeana cu privire la protectia indicatiilor geografice pentru produsele agricole si alimentare va contribui la recunoasterea produselor moldovenesti cu IG si DO pe piata europeana si la promovarea exportului acestor produse, care au un potential sporit de comercializare comparativ cu cele obisnuite.