Proiectul finanțat de Uniunea Europene
„Suport pentru asigurarea respectării drepturilor
de proprietate intelectuală” în Republica Moldova

ANSA va avea un Ghid în domeniul conformității produselor cu indicație geografică, elaborat cu suportul UE

Care este scopul verificării conformității produselor înregistrate ca indicații geografice? Ce competențe au inspectorii care verifică conformitatea produselor cu specificațiile acestora? De ce au nevoie producătorii autohtoni de controlul ex - officio și ce beneficii îi oferă consumatorilor? Sunt doar câteva din subiectele viitorului ghid elaborat de experții proiectului UE „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală” care va ajuta specialiștii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) în efectuarea controlului oficial al produselor cu IGP, DOP și STG.

În acest sens, experții internaționali ai proiectului, Izabella Kamińska și Dariusz Goszczyński s-au întâlnit pe 27 februarie cu reprezentanții de la ANSA pentru a discuta structura și conținutul ghidului.

Publicația are scopul de a descrie sistemul controlului oficial și a conformității produselor agricole și alimentare înregistrate sub următoarele scheme de calitate: Indicații Geografice Protejate (IGP), Denumiri de Origine Protejate (DOP) și Specialități Tradiționale Garantate (STG).

Valoarea adăugată indicațiilor geografice și a specialităților tradiționale garantate se bazează pe încrederea consumatorilor. Aceasta devine credibilă doar dacă însoțită de o verificare a conformității produsului cu specificațiile acestuia și respectiv, dacă este monitorizată utilizarea denumirilor înregistrate pentru a descrie produsul introdus pe piață. Prin urmare, autoritățile competente pentru verificarea respectării cerințelor legale cu privire la sistemele de calitate trebuie să aibă personal calificat și să garanteze obiectivitate și imparțialitate în acest proces”, spune Izabella Kamińska, Șefa Departamentului de producție și de supraveghere a organismelor de certificare din cadrul Inspectoratul pentru Calitate în Agricultură și Alimentație din Polonia.

În schimb, expertul Darius Goszczyński subliniază „ Sistemele de calitate a alimentelor ajută producătorii să comunice consumatorilor caracteristicile și autenticitatea produselor autohtone, asigurând în acest mod concurența loială, respectarea drepturilor de proprietate intelectuală și integritatea pieții interne. Înaintea de plasarea pe piață a unui produs cu indicație geografică, producătorii trebuie să solicite din partea ANSA un certificat care să confirme că acel produsul corespunde brandului și calităților sale”.

În calitate de autoritate competentă cu funcția de control în domeniul siguranței alimentelor, avem nevoie de acest ghid al controlului oficial privind protecția indicațiilor geografice. Aplicarea informațiilor din acest aide memoire în activitatea noastră va asigura eficiența controalelor oficiale și protejarea atât a producătorilor autohtoni, cât și oferirea unor produse sigure consumatorilor”, consideră Ela Malai, Șefa serviciul audit din cadrul ANSA.

Publicația va avea două capitole și include informație despre procesul de verificare a conformității, scopul controalelor din oficiu, cât și studii de caz internaționale. Prin urmare, capitolul 1 va descrie sistemul de verificare a conformității produselor cu denumiri înregistrate ca DOP, IGP, TSG cu specificațiile lor. Acest capitol va prezenta exemple practice ale fiecărei etape a sistemului de control - de la planificare, realizare, și raportare. Al doilea capitol va oferi informații despre controalele din oficiu și va descrie mai multe studii de caz internaționale privind încălcările identificate și acțiunile realizate de autoritățile competente pentru a elimina practicile ilegale în domeniu.

Avem în prezent câteva indicații geografice care deja au fost înregistrate, dar pentru a fi plasate pe piață, au nevoie de dreptul de utilizare, iar cea mai optimală soluție ar fi implicarea ANSA. Ca acest proces să funcționeze, trebuie să existe un ghid și alte documente procedurale, și să aibă loc instruirea concomitentă a inspectorilor. Ca rezultat, producătorii vor putea beneficia de sistemul indicațiilor geografice, care le-ar aduce recunoaștere și profit”, este de părere Simion Levițchi, șef Direcție mărci și design industrial din cadrul AGEPI.

Ghidul cu privire la control oficial al produselor cu Indicații Geografice Protejate (IGP), Denumiri de Origine Protejate (DOP) și Specialități Tradiționale Garantate (STG) va fi editat în primăvara anului curent.

……….

În Republica Moldova sunt înregistrate următoarele Indicații Geografice Protejate (IGP) și Denumiri de Origine Protejate (DOP): IGP Divin, IGP Ștefan Vodă, Valul lui Traian și Codru pentru vinuri, IGP Zăbriceni pentru plantele și fructele uscate și amestecurile din ele, IGP Dulceață din petale de trandafiri Călărași, IGP Rachiu de caise de Nimoreni, DOP Ciumai pentru vin de desert dulce roșu și natural sec roșu, DOP Românești pentru vin roșu și DOP Brânză de Popeasca.

Proiectul de asistență tehnică „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală” în Republica Moldova este finanţat de Uniunea Europeană, fiind implementat de către un Consorţiu format din companiile Archidata Srl (Italia), European Profiles S.A. (Grecia) și Business and Strategies in Europe S.A. (Belgia). Unul din obiectivele proiectului este îmbunătățirea sistemului indicațiilor geografice în Republica Moldova.

Pentru mai multe informații, contactați Ana – Maria Veverița, Expert pe media și comunicare, veverita@ipr-moldova.net.