2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Programul de manifestari organizate de AGEPI cu ocazia Zilei Mondiale a Proprietatii Intelectuale-2010 „Inovatia uneste lumea”

30.03.2010

Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale devine cu fiecare an tot mai relevanta. Din momentul lansarii acestui eveniment, care s-a produs in anul 2000, tot mai multe guverne si organizatii se includ in activitatile desfasurate de OMPI cu ocazia marcarii, la 26 aprilie, a Zilei Mondiale a Proprietatii Intelectuale. Anul curent se implinesc 10 ani de la instituirea acestei date si 40 de ani de la intrarea in vigoare a Conventiei de constituire a OMPI (26 aprilie 1970).

Initiativa instituirii acestei sarbatori a apartinut Chinei, care a propus ca ziua in care a intrat in vigoare Conventia de constituire a OMPI, sa fie desemnata drept Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale. Delegatiile prezente la cea de-a XXVI-a Sesiune (extraordinara) a Adunarii Generale a OMPI au sustinut in unanimitate aceasta initiativa. La aceeasi sesiune a fost stabilit si scopul primordial al sarbatorii: relevarea rolului si contributiei proprietatii intelectuale in dezvoltarea economica, sociala si culturala a statelor; sensibilizarea opiniei publice mondiale asupra necesitatii de a incuraja in permanenta creativitatea umana.

Genericul proclamat de OMPI pentru anul 2010 este: „Inovatia uneste lumea”:

„Tehnologiile inovative creeaza o societate cu adevarat globala. Sistemul de proprietate intelectuala este o parte integranta a acestui proces de conexiune. Acesta faciliteaza schimbul de informatii – precum este bogatia de know-how tehnologic continut in bazele de date gratuite ale OMPI, creeaza cadrul necesar pentru tranzactionarea si difuzarea tehnologiilor, ofera stimulente pentru inovatie si concurenta, ajuta la structurarea colaborarii necesare pentru a face fata provocarilor globale descurajante, precum schimbarile climatice si necesitatile crescande de resurse energetice, cu care ne confruntam cu totii”, se subliniaza in mesajul adresat de catre Directorul General OMPI dl Francis GURRY cu ocazia sarbatorii.

In Republica Moldova, Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale se sarbatoreste prin diverse actiuni, menite sa puna in valoare potentialul si rolul proprietatii intelectuale in dezvoltarea tarii noastre. In acest sens, in perioada martie-aprilie, AGEPI desfasoara un amplu program de manifestari.

Merita de mentionat organizarea in fiecare an a seminarelor tematice de familiarizare a specialistilor si managerilor institutiilor si organizatiilor din sfera stiintei si inovarii, precum si a cadrelor didactice, doctoranzilor si studentilor din cadrul institutiilor de invatamant superior si mediu de specialitate din republica, cu sistemul national si cel international de protectie a proprietatii intelectuale. In anul curent, asemenea actiuni se organizeaza la institutiile de invatamant superior si preuniversitar: Universitatea de Stat de Medicina si Farmacie „N. Testemitanu”, Academia de Transporturi, Informatica si Comunicatii, Universitatea ASM, Universitatea Agrara de Stat din Moldova etc.

In aceeasi serie de actiuni s-a inscris si participarea specialistilor AGEPI cu comunicari la Cursul de formare continua „Aplicarea legislatiei din domeniul proprietatii intelectuale”, organizat la inceputul lunii martie de catre Institutul National de Justitie cu suportul Ambasadei SUA de la Chisinau. Timp de doua zile, experti in domeniu din SUA, Marea Britanie, Belgia, Romania si Republica Moldova au examinat, impreuna cu judecatori, procurori si ofiteri de urmarire penala din tara, modalitatile de aplicare a legislatiei in domeniul proprietatii intelectuale.

Printre alte manifestari, consacrate sarbatorii, mentionam si Simpozionul stiintifico-practic „Lecturi AGEPI-2010”, editia a XII-a, care va avea loc pe 21-22 aprilie. Tematica editiei curente este: „Probleme actuale ale protectiei si realizarii drepturilor asupra obiectelor de proprietate intelectuala”. La lucrarile Simpozionului vor participa cercetatori si practicieni, specialisti in domeniul protectiei proprietatii intelectuale din Republica Moldova, Ucraina, Federatia Rusa si Romania, implicati in procesul de creare, protectie juridica si implementare a inovatiilor, in promovarea produselor noi, combaterea contrafacerii si pirateriei.

Inainte de inceperea lucrarilor Simpozionului, la AGEPI se va desfasura o conferinta de presa, consacrata campaniei de informare in domeniul PI.

In contextul evenimentelor derulate se inscrie si Ziua Mondiala a Cartii si a Dreptului de Autor, marcata, la initiativa UNESCO, pe 23 aprilie. Ideea de a sarbatori aceasta zi vine din Spania, unde are loc Festivalul trandafirilor, o manifestare in care este sarbatorit Sfantul Gheorghe (Jordi) si sunt comemorati Miguel de Cervantes si William Shakespeare, doi scriitori de talie universala. Si in Republica Moldova in aceasta zi vor avea loc manifestari inchinate cartii, scriitorilor, editorilor, librarilor, bibliotecarilor si, desigur, cititorilor. Astfel, Ministerul Culturii si Asociatia Bibliotecarilor din Republica Moldova vor organiza o sedinta consacrata Zilei Bibliotecarului, in cadrul careia AGEPI va anunta invingatorii Concursului republican „Biblioteca publica – partener in promovarea proprietatii intelectuale”, editia a III-a.

De asemenea pe 23 aprilie, cu incepere de la orele 15.00, AGEPI va organiza la Sala cu Orga o Sedinta festiva consacrata Zilei Mondiale a Proprietatii Intelectuale,la care vor fi invitati reprezentanti ai autoritatilor publice centrale, ai corpului diplomatic acreditat la Chisinau, cercetatori si inventatori, reprezentanti ai uniunilor de creatie, specialisti in domeniul proprietatii intelectuale. In cadrul manifestarii vor fi inmanate mentiuni ale AGEPI celor mai activi solicitanti (persoane fizice) si reprezentanti in proprietatea industriala ai anului (aprilie 2009 – aprilie 2010).

Ca si in anii precedenti, AGEPI sustine participarea inventatorilor din republica la cele mai prestigioase saloane internationale, oferindu-le posibilitatea de a promova pe piata externa noile lor solutii tehnice, produse si materiale, contribuind astfel la crearea unei imagini pozitive a Republicii Moldova peste hotare. Mentionam ca inventatorii moldoveni participa in perioada martie-aprilie curent la urmatoarele expozitii internationale:

  • Salonul International de Inventica „Pro-Invent”, de la Cluj Napoca, Romania (16-19 martie);
  • Salonul International de Proprietate Industriala „Arhimede”, Moscova, Federatia Rusa (30 martie - 2 aprilie);
  • Salonul International de Inventii, Tehnologii si Produse Noi de la Geneva, Elvetia (21-25 aprilie).

Distinctiile obtinute de inventatorii moldoveni la saloanele de inventica vor fi anuntate in cadrul sedintei festive mentionate.

De asemenea, AGEPI participa cu activitati de marketing si consultanta gratuita in domeniul PI la expozitiile internationale specializate, organizate la CIE „Moldexpo”: „Beauty”; „MoldConstruct & MoldEnergy”; „Moldagrotech”, „Turism, Leasure, Hotels”.

Toate aceste actiuni au drept scop sa sensibilizeze publicul privind importanta proprietatii intelectuale in dezvoltarea economica, sociala si culturala a tarii, precum si sa aduca un omagiu creativitatii.