2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Poliția și Procuratura vor avea un Ghid în domeniul aplicării penale a drepturilor de proprietate intelectuală

18.12.2017

În ce constă sistemul de proprietate intelectuală în Republica Moldova? Ce impact au produsele contrafăcute asupra populației? Cum pot și preveni, dar și combătute infracțiunile în mediul digital? Sunt doar câteva dintre subiectele viitorului ghid care va fi elaborat de experții proiectului UE „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală”.

În acest sens, experții proiectului, Ion Țigănaș și Monica Pop, s-au întâlnit pe 12 și 15 decembrie curent cu reprezentanții Inspectoratului General de Poliție (IGP) și Procuraturii Generale pentru a discuta structura și conținutul ghidului de proprietate intelectuală.

Ghidul se dorește a fi un suport informațional util pentru toți practicienii din domeniul aplicării penale a drepturilor de proprietate intelectuală și va clarifica atât aspectele legate de incriminarea infracţiunilor care aduc atingere drepturilor de proprietate intelectuală, cât şi tehnicile speciale de investigare.

„Scopul acestui ghid este de a sprijini autoritățile din Republica Moldova pentru a lupta mai eficient împotriva pirateriei și contrafacerii, oferindu-le ofițerilor care lucrează în teren, dar și procurorilor, exemple practice și informații utile cu privire la încălcările posibile ale drepturilor de proprietate intelectuală”, a menționat Monica Pop, procuror și reprezentantul României în cadrul Observatorului Oficiului UE pentru Proprietatea Intelectuală (EUIPO).

La rândul său, Marcel Caminschi, șeful Direcției Investigarea Fraudelor Economice din cadrul IGP a spus: „Am vrea să cunoaștem care este situația în România în ceea ce privește domeniul penal al drepturilor de proprietate intelectuală, ca să preluăm bunele practici și să le implementăm la noi în țară. Avem nevoie de un astfel de ghid pentru a ne perfecționa capacitățile și a implementa noi metode în investigarea fraudelor proprietății intelectuale”.

Ghidul cu privire la sistemul de implementare a drepturilor de proprietate intelectuală prin mecanisme penale va include principalele prevederi legislative în domeniu, impactul contrafacerii și pirateriei în Republica Moldova, aspectele legale și practice ale investigațiilor în cazul infracțiunilor de proprietate intelectuală, studii de caz, precum și puncte importante de contact atât din Republica Moldova, cât și din întreaga Uniune Europeană.